Mojfaks.hr u Laganini

Od romskog naselja do američke diplome: Mladi Benjamin razbija sve predrasude i stereotipe

Benjamin Ignac još je u osnovnoj školi 'rasturao' na natjecanjima iz matematike i geografije. I u prvom razredu gimnazije isticao se kao odličan učenik. Nije ni čudo što je školovanje nastavio prvo u Norveškoj, a zatim i u SAD-u...

23. listopada 2017 12:58
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Kao izvrstan učenik te prvak državnih natjecanja iz geografije Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec, nakon trećeg razreda pohađao je međunarodni internat United World College u Norveškoj. Na kraju školovanja u Norveškoj dobio je IB diplomu koja pokriva zadnje dvije godine srednje škole. Zbog odličnih rezultata i afiniteta prema geografiji i matematici još u osnovnoj i srednjoj školi, pružena mu je prilika da studira u SAD-u na University Oklahoma gdje je završio B.A iz geografije i GIS-a Geografskog informacijskog sustava.

...Zagrebačka studentica Romkinja ruši stereotipe: Dospjela do fakulteta, a planira i u Sabor...


"Prvi kulturalni šok doživio sam još u Norveškoj gdje sam imao priliku provesti dvije godine s učenicima iz preko osamdesetak zemalja. Odlazak u SAD bio je drugačije iskustvo jer sam za početak napustio europski teren. Amerika je bila svijet u malom ali na puno većoj razini jer sam živio u studentskom kampusu koji broji preko 30 tisuća studenata", rekao je Benjamin Ignac za Međimurske novine koji se nakon završetka studiranja i rada u SAD-u vratio u Europu.


foto: Facebook@Benjamin Ignac

U SAD-u je imao prvo pravo radno iskustvo, te je kao student prve godine studija radio kao istraživački asistent kod profesora Darrena Purcella. Asistirao je na prikupljanjima i analizi podataka na području geopolitike, točnije kako su događanja između SAD-a i bliskoistočnih država utjecali na humor u američkim humorističnim serijama. U sklopu studiranja ipak se vratio na kratko u Europu, točnije Utrecht gdje je proveo jednu akademsku godinu.

"Europski sistem višeg obrazovanja drugačiji je od američkog te, iako je sveučilište u Utrechtu jedno od boljih u Europi, sistem mi se činio manje interaktivan, strukturiran i zabavan. Cilj predmeta je pretežna memorizacija i recikliranje materijala na finalnim ispitima bez prilike za praktičnu, istraživačku i kolaborativnu komponentu", zaključuje Benjamin kojemu je studiranje ipak bilo draže u SAD-u.

...Pokretanje ovog studija učinilo je Hrvatsku jedinstvenom zemljom na karti Europe...


Nakon povratka u SAD na trećoj godini studija dobio je posao u Climate Science Center ponovno kao istraživački asistent te je tamo proveo zadnje dvije godine studija do diplome. Kao glavni istraživač u projektu fokusirao se na percepciju studenata prema klimatskim promjenama i globalnom zatopljenju, te kako religioznost i politička ideologija utječu na tu percepciju.

"Taj projekt mi je ujedno bio i završni rad, te sam s njim osvojio 2. mjesto u natjecanju najboljih studentskih radova na području geografije u jugozapadnoj regiji SAD-a. U ljetu 2016. godine sam diplomirao nakon čega sam tražio posao ili internship za profesionalni razvoj prije nego mi je istekla studentska viza i privremena dozvola za zapošljavanje", kaže Benjamin koji je upao u projekt NASA-e u Koloradu gdje je radio pet mjeseci.

...Jedina Romkinja na Sveučilištu u Splitu: \'Prva sam u obitelji dospjela do fakulteta\'...


Nakon što mu je istekla radna viza u SAD-u pronašao je posao u Budimpešti u Europskom centru za romska prava gdje sad radi i živi.

Više pročitajte ovdje.

L.B./izvor: Međimurske novine
foto: Facebook@Benjamin Ignac

Još vijesti