L.B. u Laganini

Odbija uzeti zaručnikovo prezime nakon udaje jer se bavi – znanstvenim radom

Mnogi ne predviđaju sretnu budućnost ovoj vezi…

1. rujna 2021 13:54
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

U slučaju sklapanja braka, potrebno je odraditi određene formalnosti: odlučiti hoće li se obred održati kod matičara ili u crkvi, osigurati kumove (svjedoke), ponekad unaprijed dogovoriti podjelu imovine nakon razvoda, ali i riješiti pitanje preuzimanja prezimena.


>>>Uplovili u bračnu luku, a još uvijek žive u studentskom domu: Mladi bračni par tvrdi – postali smo bolji na faksu nakon vjenčanja<<<


Naime, u slučaju stupanja u brak, na ovim je prostorima uobičajena procedura da žena preuzme suprugovo prezime. Druga najčešća opcija jest da supruga nadoda "vjenčano" prezime onom "djevojačkom". No, ima i onih žena koje svoje prezime ne žele mijenjati – ni na koji način. Poput doktorice znanosti koja je podijelila svoje razmišljanje na stranici Ispovesti.


Morala bi ispočetka graditi ugled u znanstvenoj zajednici?


Kako kaže, njen se partner naljutio kad je rekla da ne planira promijeniti prezime nakon udaje jer se bavi znanstvenim radom. "Objavljujem radove i doktorirala sam s djevojačkim prezimenom. Imam osjećaj da bih, kada bih promijenila prezime, morala graditi sve ispočetka, a on to ne razumije", požalila se pratiteljima ove popularne stranice za anonimne ispovijesti osoba iz cijele regije.


Većina savjeta dobronamjerna je i ukazuje na to da ova odluka, u zdravoj vezi, ne bi uopće trebala biti kamenom spoticanja ni uzrokom prijepora.


>>>Obranila diplomski, a dečko joj pripremio iznenađenje života pred komisijom: 'Kod mene na faksu profesori bi te istjerali iz amfiteatra'<<<


"Ostavi svoje prezime i budi ponosna na sve što si stekla. Nije prezime mjera ljubavi. Ako je pravi muškarac, prihvatit će. Ako ne, odmakni se na vrijeme", navodi se u jednom komentaru.


"Realno, i da nemaš razlog imaš pravo zadržati svoje prezime, a ako se on zbog toga ljuti, razmisli još jednom za koga se udaješ", piše u još jednom sličnom komentaru.


Ima i muškaraca koji ovo smatraju prežitkom nekog primitivnog razmišljanja koje bi trebalo ukinuti. "Taj običaj promjene prezimena toliko mrzim, da bih se naljutio da djevojka hoće uzeti moje. Zaostatak nekih starih shvaćanja kad je žena bila vlasništvo", smatra ovaj čitatelj.


Neki pak u ovome vide bespotreban gubitak vremena što se birokracije tiče, ali i financijski izdatak koji je bolje izbjeći. "Ženim se uskoro. Žena je odlučila mijenjati prezime, ja nisam bio za to, jer to znači da će morati bespotrebno mijenja gomilu dokumenata, izgubiti gomilu živaca obilazeći razne šaltere, na kraju sve to treba platiti, i ne bih dao ni jedan jedini dinar više državi nego što treba, jer smatram da je bolje dati za bolesnu djecu. Jedina prednost u promjeni prezimena vidim samo kao izbjegavanje suvišnih pitanja od strane pojedinih zatucanih ljudi", smatra ovaj budući suprug.


>>>URNEBESNI OGLAS u dućanu: Majka pošto-poto želi udati kćer<<<


Drugi su ovoj odluci svjedočili i na vlastitim fakultetima. "Istina, rijetko koja profesorica na fakultetu promijeni prezime, većina imaju dva. Jedino ove mlade, koje su tek doktorirale, one to naprave", smatra ova osoba.


Za znanstvenu karijeru ipak bitnije druge stvari?


Ima i onih koji smatraju da je za rad jednog znanstvenika bitnija njegova kvaliteta ili čak službeni broj znanstvenika od samog imena i prezimena.


"I ja sam znanstvenica, doktorica znanosti. Kada sam se udala, nadopisala sam i muževo prezime. Ipak je bitniji broj znanstvenika, nešto kao jedinstveni broj građanina, a ne ime i prezime. Ali tvoj izbor, partner treba biti potpora", smatra još jedna doktorica znanosti koja se uključila u raspravu.


>>>Hrvatski studenti vjeruju u 'dok nas smrt ne rastavi', ali ne na crkveni način: Evo s koliko godina sklapaju brakove<<<


Sličnog je stava i osoba iza sljedećeg komentara. "Haj'mo reći da to nije ispravno razmišljanje. Doktorat i radovi se ocjenjuju prema sadržaju, a ne prema prezimenu. Što misliš je li Marie Curie o tome razmišljala, kad je sa svojim mužem ispitivala radioaktivne zrake", smatra.


"Ja sam se udala i nadodala njegovo prezime. Nema se razloga ljutit. Dijete nosi samo njegovo prezime i to mi je ok. Inače, magistrica sam i također imam svoje radove. Podržavam te i šaljem zagrljaj", piše u još jednom komentaru podrške.


Objava doktorice znanosti pred udajom izazvala je mnoštvo komentara u kojima su izneseni oprečni i raznovrsni svjetonazori. Iako nije poznato što će na kraju odlučiti djevojka i kako će na to reagirati njen zaručnik, većina osoba koje su odlučile komentirati ovu ispovijest poručili su joj da suprugova volja, tj. njegovo nezadovoljstvo, ne bi smjela utjecati na njen osobni integritet niti krajnju odluku.

Još vijesti