Mojfaks.hr u Laganini

Oni odavno uče 'na daljinu': Studenti Pomorskog fakulteta online nastavu prate s brodova

Pandemija koronavirusa unijela je znatne promjene u polju obrazovanja.

13. svibnja 2020 17:53
Oni odavno uče 'na daljinu': Studenti Pomorskog fakulteta online nastavu prate s brodova

Oni odavno uče 'na daljinu': Studenti Pomorskog fakulteta online nastavu prate s brodova Foto: MojFaks

Studenti diljem svijeta pohađaju online nastavu skoro dva mjeseca, a najizgledniji scenarij je i završetak ljetnog semestra online putem. Pojedinim fakultetima je bilo lakše prilagoditi se na način rada na daljinu, dok su najviše u zaostatku studenti na studijima koji podrazumijevaju veliki broj praktičnih sati u sklopu nastave. 

...Ništa kupanje, samo faks: Ove godine studenti će LJETNE MJESECE dočekati – na predavanjima...


Što specifičniji fakultet, to specifičnija prilagodba, a pojedine studente crnogorskog Pomorskog fakulteta, pandemija koronavirusa zatekla je na mjestu za koje se školuju – moru. 

Dekan Pomorskog fakulteta Kotor u sklopu Sveučilišta Crna Gora u razgovoru za Radio Tivat otkrio je kako su se studenti i nastavnici snašli s online nastavom te kako će se budućim pomorcima provjeravati znanje u ljetnom ispitnom roku. 

Pomorci odavno uče na daljinu


Na ovom fakultet već je postojala praksa učenja na daljinu putem Moodle platforme te su, prema riječima dekana, spremno dočekali novonastalu situaciju, a predstojeće predispitne provjere znanja planiraju organizirati online tijekom trajanja privremenih epidemioloških mjera. 

"Nastavnici će koristiti i drugu mogućnost navedenu pomenutom Odlukom, a to je da se jedan ili oba kolokvijima, kao i sam završni ispit, održavaju u prostorijama Fakulteta nakon prestanka aktualnih privremenih mjera", kazao je dekan Ivošević.

On je objasnio da se upravo zbog specifičnosti i multidisciplinarnosti studijskih programa i pojedinih predmeta, primjenjuju i kombiniraju različite metode nastave i provjera znanja.

...Nejasan raspored, kolizije, previše zadaće... Više od 3 tisuće studenata ocijenilo online nastavu: Slažete li se s njima?...


"Objektivno sagledavajući okolnosti u kojima smo se zatekli, izvođenje nastave iz stručnih predmeta koji zahtijevaju primjenu simulatora, te laboratorijske i praktične vježbe nije moguće realizirati putem online aplikacija. Iz ovog razloga, pojedini nastavnici i suradnici opredijelili su se da ovaj dio nastavnih aktivnosti organizuje nakon povratka u studentske klupe. Također, naše kolege s partnerskih institucija iz okruženja već nakon prvomajskih praznika su počele realizaciju praktičnih vježbi u manjim grupama, što očekujem da će biti slučaj i kod nas u narednom periodu, naravno uz maksimalno poštovanje svih mjera Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti", kazao je dekan Ivošević za Radio Tivat


foto: Shutterstock By BublikHaus

Prema riječima dekana, Pomorski fakultet Kotor protekle četiri godine pretplaćen je na preko 500 video materijala koje studenti mogu pratiti od kuće i realizirati probne testove, što osigurava kontinuitet nastavnog procesa. 

Studenti prate nastavu s brodova


Nastava na ovom Fakultetu od 16. ožujka preselila se u virtualne učionice. Predavanja se održavaju putem platform Moodle, Zooma, Skypea i Viber grupa. Kada je riječ o odazivu studenata na online nastavu, dekan Ivošević kaže da su prvih par tjedana bilježili nešto slabiju prisutnost i praćenje nastavnog materijala, što je i razumljivo, shodno nesvakidašnjoj situaciji i organizaciji samih studenata, od kojih su se pojedini vraćali kućama.

...Provjerili smo kako studenti \'slušaju\' predavanja od kuće: Materijali su tu, ali što je s praksom?...


"Što se tiče sadašnjeg praćenja nastave, mogu da kažem da je na nivou koji smo imali i dok se nastava održavala u učionicama. Ono što je interesantno je da ove nove vidove nastave na daljinu prati i jedan dio studenata koji inače nisu redovno prisustvovali predavanjima s početka semestra, tako da možemo reći da ovi alternativni vidovi nastave imaju određenih povoljnosti i prednosti za studente. Na primjer, zapaženo je prisustvo naših studenata, aktivnih pomoraca, koji su planirali povratak kućama, ali su uslijed trenutne situacije ostali na brodu. Onlajn nastava je u ovom trenutku za njih prava realizacija koncepta \'distance learning\' i oni se intenzivno uključuju kako u predavanja, tako i u izradu testova i kolokvija", kazao je dekan Ivošević.

A.Z.
izvor: Radio Tivat
foto: Shutterstock By BublikHaus