V.K. u Laganini

Osvanuo poziv na 'studentski preporod': 'Preuzmite svetu dužnost i branite djedovinu!' Uslijedili komentari sprdnje...

Osim aktivnog raspravljanja o COVID potvrdama u medijima, ovo je glavna tema i među studentima, a prosvjedi koji se organiziraju na Trgu bana Jelačića u Zagrebu neke očigledno asociraju na 1971. godinu, stoga pozivaju na 'novi preporod'.

23. studenog 2021 13:30
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Otpor prema COVID potvrdama kulminirao je donošenjem novih, striktnijih mjera od strane Stožera. No, situacija u nekim drugim europskim zemljama poput Austrije, Francuske ili Nizozemske još je burnija, što se prosvjeda tiče.


Svjedoci smo građanskih nemira, koji su u slučaju Rotterdama rezultirali čak i stradanjima ljudi, a sve zbog uvođenja COVID potvrda. Nešto bolja situacija je u Austriji koja je od jučer u novom lockdownu kako bi suzbili daljnje širenje virusa.


Aktivno pratimo situaciju i u studentskim krugovima, od onih koji su za i onih koji su protiv cijepljenja, testiranja i uvođenja potvrda.


>>>Nove odluke na hrvatskim sveučilištima: Provjerite koji još fakulteti prelaze 'na daljinu', a na kojima uvode COVID potvrde<<<


Studentski prosvjedi ispred Veterine i FFZG-a


Podsjetimo, studenti su se pobunili nakon što su prošli utorak, 16. studenog na snagu stupile nove mjere Stožera, kojima se propisuje pravilo posjedovanja negativnog testa, dokaza o preboljenju ili EU digitalne COVID potvrde za sve sugrađane koji žele ući u javne ustanove. S obzirom na autonomiju fakulteta, Stožer je iz ovih mjera izuzeo studente, no svaki fakultet za sebe može odlučiti hoće li od studenata tražiti potvrde ili ne kako bi mogli pristupiti nastavi.


>>>Nema predavanja bez COVID potvrde: Dva zagrebačka fakulteta zatvaraju vrata necijepljenima<<<


Nakon prošlotjednih prosvjeda, prvo ispred Veterinarskog fakulteta koji je uveo pravilo propusnica i za studente, skupina prosvjednika pronašla se i pred vratima Filozofskog fakulteta, gdje su palili lampaše i razgovarali s dekanom FFZG-a Miljenkom Jurkovićem.


>>>Ponovo protiv COVID potvrda: Studenti pozivaju na 'mirno i dostojanstveno okupljanje' ispred ovog zagrebačkog faksa<<<


"Na vama je red da preuzmete svetu dužnost"


Osim dva spomenuta fakulteta, Kineziološki fakultet i Medicinski fakultet su također uveli obavezu predočenja COVID potvrda, iako s kasnijim datumom.


O uvođenju COVID potvrda na fakultete raspravlja se u medijima ali i među studentima, pa je ova okolnost jedna od rijetkih koja ih je potaknula u organiziranje masovnih prosvjeda.


Nedavno je na hrvatskom Redditu osvanula fotografija napisa zalijepljenog na staklu oglasne ploče. "Studenti, na vama je red da preuzmete svetu dužnost i ustanete za svoju djedovinu i za svoj narod! 1971. 1991. – 2021. #StudentskiPreporod", piše u ovom pozivu mladima.


Netko je od komentatora upitao gdje se nalazi spomenuti napis, na što mu je dobio odgovor da je natpis fotografiran na Fakultetu hrvatskih studija. Vrijedi podsjetiti da je Fakultet hrvatskih studija jasno dao do znanja da neće od svojih studenata tražiti propusnice.


"Pametnom dosta!"


"Što, sad je preporod opirati se potvrdama?", stoji u naslovu ove objave, koja je izazvala oko 40-ak komentara.

"Covid potvrde su došle toliko popularne da će na idućim izborima morat bit glavno sredstvo onome koji je sad protiv njih. Radujem se originalnim izborima", predviđa komentator.


"Za svoj narod i tebe morate umrijeti", piše netko. Jedan je od komentatora upitao zašto nisu spomenuli i 1941. godinu. Osim njih, tu se pronašlo i nekoliko "teoretičara zavjere", uz sarkastičnu notu. "Jeste vidjeli iz 1. godina u desetljeću? Pametnom dosta", kazao je netko, a drugi mu je računicom pokušao objasniti da je u krivu i kako bi se trebao zaposliti. "7+1+9+1+2+1 = 21, 21. slovo O, O – omen, Omen – Znak, Znak trebao bi ići raditi, a ne pisat gluposti na redditu", napisao je.


>>>Studenti na kampusu dijele letke u kojima pozivaju djelatnike da se ne testiraju: 'Sotona je zavladala'<<<


"Šteta papira i tinte", smatra jedan od čitatelja, dok se u komentare uključio i netko s komentarom o prosvjedu.


"Vidim da ispred Filozofskog prosvjeduju... Sve skupa njih 13... Više bi ih se nekad tamo skupilo kad bi ekipa uz pivicu zasvirala didgeridoo i tamburala po djembe bubnjevima...", smatra ovaj Redditovac, dok je sdljedeći prosvjednike pogrdno nazvao "budućim besposličarima".

Još vijesti