V.K. u Laganini

Kuhaju grah i kelj i daju nam savjete: 100 načina na koje nam mame pomažu dok studiramo i zato im – hvala

Majčin dan se u Hrvatskoj slavi druge nedjelje u svibnju, što ove godine pada na 8. svibnja. Upitali smo neke studente kako su im majke pomogle da prežive svoje studentske dane da im na taj način iskažemo zahvalnost i ljubav. Jer svi znamo – samo jedna je mama.

4. svibnja 2021 13:50
Alma i mama

Alma i mama Foto: MojFaks

Čak i kad zakoračimo u "odrasli život" i odselimo zbog studija u drugi grad, još uvijek tražimo podršku svojih roditelja. Bili to samo neki životni savjeti, novčana pomoć ili slušanje naših jadikovki za vrijeme ispitnih rokova, roditelji nam pružaju podršku uvijek, jer bez obzira koliko stari bili i godina imali uvijek ćemo biti njihova djeca.

 
 

Razgovarali smo s nekoliko studenata i studentica povodom nadolazećeg Majčinog dana o tome kako im majke pomažu tijekom studija i zbog čega su nezamjenjive.

 

>>>Status komičara nasmijao studente: 'Nitko ne može strpati toliko stvari u tako mali prostor kao mama koja studentu šalje paket'<<<


Brucoš Medicinsko laboratorijske dijagnostike I.M. hvalio je svoju mamu kako mu je uvijek bila oslonac, posebice kad je bilo teško. "Slala mi je novac kada nisam imao, bez puno pitanja i pružala savjete kada nisam znao što bih sa sobom", rekao nam je kroz smijeh.

 

"Kada ne bih znao što bih s nekim predmetom koji me je jako mučio i nisam ga nikako mogao proći, savjetovala bi me uvijek da se malo jače potrudim. Također, ako bih se žalio na nekog profesora, uvijek bi mi savjetovala da nije ni njemu lako i da se probam staviti u njegovu kožu. Po pitanju financija, naučila me kako se štedi i da ne trošim brdo novaca na gluposti već da svoje financije rasporedim racionalno!", ponosan je ovaj brucoš.

 

"Imala sam maminu dozvolu za pad ispita!"


Dvije apsolventice Komunikologije na Hrvatskim studijima također su imale samo riječi hvale za svoje mame. "Još od prve godine faxa, znala bih nazvati mamu dan ili večer prije kolokvija ili ispita i reći joj da ja to ne mogu, da ne znam, da me strah i da ću pasti. Svaki put bi rekla da se ne brinem i da uvijek ima novih rokova te da je zdravlje najbitnije. Mene bi to smirilo jer bi mi ona doslovno dala 'dozvolu za pad'. Lakše bih otišla na taj kolokvij ili ispit drugi dan. Neke sam prošla, neke sam pala, na neke sam izašla onako turistički. Ali uvijek mi je bilo lakše jer znam da imam tu dozvolu za pad!", rekla nam je M.B.


Mama video poziv Mama video poziv Foto: MojFaks

One su tu i da nas oraspolože, pa barem i samo video pozivom...foto: screeshot, privatna arhiva


"Grah me spašavao od mamurluka!"


Druga apsolventica V.K. hvalila se maminom kuhinjom. "Osim financijske pomoći, mama mi je najviše uskakala tako da bi doma skuhala moja najdraža variva, zamrznula ih u one velike posude od kiselog vrhnja i spremala u škrinju dok ih ja ne bi pokupila kada bih išla doma na vikend. Njezin grah i kelj bi me spasili više puta nego što se to usuđujem priznati, posebno nakon dobrog subotnjeg izlaska ili neke studentske srijede. Varivo je spas drugi dan!", kaže ova studentica usput nam nudeći i savjet.

 

Grah u plastici Grah u plastici Foto: MojFaks

Grah koji je lijek za dušu dolazi u kanticama...foto: V.K., privatna arhiva

Grah mamin Grah mamin Foto: MojFaks

'Samo sam ga morala podgrijati', foto: V.K., privatna arhiva
 
 

A.Đ. brucošica je na FSB-u i priča nam kako je majka uvijek tu za nju, a posebno je tu kao oslonac svako jutro prije bitnih ispita i kolokvija. "Osim što mi je pomagala financijski, majka mi je bila najveća podrška i osoba s kojom sam uvijek mogla popiti kavu na videopozivu i ispričati joj apsolutno sve. Podsjećala bi me da treba tu i tamo nešto i pojesti, ali mislim da mi je najviše pomoglo što bi me budila za svaki ispit, kolokvij ili predavanje jer žena zna da me alarm, a ni prva dva-tri poziva, ne probude. Strpljenje te žene je čudo! Jedna je majka!", kaže za MojFaks.


Alma K. je trenutno studentica treće godine Novinarstva na VERN-u. "Mojoj mami sam prije svega zahvalna što me ohrabrila i usmjerila da se s jednog fakulteta prebacim na drugi. To je teška odluka koju bez nje ne bih donijela, a preokrenula mi je život na jednu puno ljepšu i ispunjeniju stranu. Moje je studentske pothvate uvijek podupirala, iako ponekad bili i impulzivni, poput ideje da odem na festival reportaže u Fažanu jer me to interesiralo. Kada je došlo vrijeme kolokvija znala je da je najbolje pustiti me na miru. Premda to značilo da kavu počinjem kuhati tek u ponoć", rekla nam je.

 

Alma i mama Alma i mama Foto: MojFaks

Hvala mama za sve! Foto: Alma K., privatna arhiva/objavljeno uz dopuštenje

 

Neki su imali tu sreću da je mama uz njih tijekom cijelog perioda studiranja


M.V. je apsolventica Komunikologije na VERN-u koja je cijelo svoje akademsko obrazovanje živjela kod kuće. "Živjela sam sa svojima do ove godine. Kroz cijelo moje obrazovanja kuhala mi je i prala, pa sam svaki dan dolazila na toplo, čisto, oprano i kuhano! Nisam morala brinuti kada ću u menzu ili što imam u frižideru, na čemu sam jako zahvala jer znam da mi je moj akademski život olakšan u potpunosti", priznaje.

 

Student završne godine Sociologije s Filozofskog fakulteta u Zagrebu, S.D., kaže kako ga mama svaki dan zove samo da provjeri kako je. "Majka brine za mene, pa makar i samo preko poziva. Uvijek provjeri kako sam, jesam li jeo i imam li puno posla. Jako sam sretan kada idem doma jer je jako lijepo vidjeti da ti se ona i dalje toliko veseli kada te vidi da si stigao kući. Njen osmijeh me razveseli svaki put kada je vidim", kaže za MojFaks.

 

Zbog svega toga, ove nedjelje nemojte zaboraviti na dame koje su vas naučile svemu što danas znate. Obilježite njihov dan, jer svi znamo da su to zaslužile pa barem porukom i pozivom, ako već ne možete biti uz njih

 

 

Hvala vam, mame, što ste nas trpjele kad je trebalo i kad nije, što ste tolerirale sve naše gluposti i faze, tuge i žaljenja, sreće i ponoćne kave... Sretan vam vaš dan!

Još vijesti