L.B. u Laganini

'Poludija bi da nema Hercegovine!' Mostar vikendima 'gori' od hrvatskih studenata koji partijaju preko 'meke granice'

Stroge restrikcije koje već mjesecima 'muče' ugostitelje, ali i one navikle na ispijanje kave u omiljenom kafiću i večernje izlaske u popularne klubove, potaknule su mlade iz Hrvatske na 'vikend-egzodus' preko granice, točnije u Hercegovinu.

24. veljače 2021 13:16
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Zahvaljujući slobodnijem režimu borbe protiv koronavirusa, mladi Hrvati sve češće vikende provode u susjedstvu, ponajviše Mostaru koji je postao lokacija broj jedan za mnogobrojne studente iz Splita, Zadra ili Dubrovnika. Tako je i prošle nedjelje sunčano i ugodno vrijeme izmamilo kavopije na terase svih ugostiteljskih objekata u ovom sveučilišnom gradu.


...Kako je smeće podijelilo mlade: Prljaju li Jarun studenti iz Zagreba ili 'dotepenci'?...


Tražila se "stolica više" na sunčanim terasama restorana. Zanimljivo je da znatan broj gostiju nije lokalno stanovništvo već Dalmatinci, piše Fenix magazin.


I iako nema ništa neobično u tome da se već početkom ljeta Hercegovci upute u svoje omiljene destinacije na Jadranu gdje bi provodili svoje godišnje odmore, a vrlo često bi znali napraviti i jednodnevne izlete "na kavu ili odlazak u šoping", sada je situacija – obrnuta.


"Poludija bi da nema Hercegovine..."


Naime, mladi željni izlaska hodočaste ka srcu Hercegovine, točnije u Mostar. Iz Metkovića, Dubrovnika, Splita pa čak i iz Zadra dolazi se na izlazak u Mostar. Popuklarni su vikend aranžmani: petkom predvečer dođu, a nedjeljom oko podnevna, poslije kave, vraćaju se u Hrvatsku.


...'Hoćemo pohani sir u brzoj!' Transparent koji je obilježio party-vikend zabranila uprava doma FOTO...


"Tu sam već neko vrijeme svaki vikend. Preležao sam koronu i test mi ne treba, pa zašto da sjedim kući u četiri zida kad ovdje 'gori'", kaže Valentin iz Dubrovnika. Oduševljenje dijele i drugi mladi. "Tu san prvi vikend i ne moš’ virovat koje ludilo. Slavija san rođendan. Ludilo nemoš’ virovat. Opet ću doć'", oduševljen je Duje iz Splita.


Popularni su vikend-aranžmani u hotelima. "Imamo od lita tu prijatelja koje znamo i nije nam daleko dolazit' vikendom. Uzmemo sobe u hotelu za dvi noći i uživamo", govori Josip iz Zadra. Dapače, neki u ovoj opciji vide jedini način da ne skrenu s uma dok su kod nas ugostiteljski objekti zatvoreni. "Poludija bi da nema Hercegovine. Minjamo se, jedan vikend smo u Mostaru, a drugi skijamo na Blidinju. Već imamo popust na smještaj", uz smijeh poručuje Toni iz Šibenika.


...Na društvenim mrežama niču privatne grupe za one željne burnijeg studentskog života: 'Lokacije i adrese šaljite u inbox zbog nepozvanih gostiju...'...


A kad su blagodati mjesta, osim otvorenih lokala, i oku ugodne stanovnice mjesta, nijedna vožnja nije naporna niti teška. "Mi smo blizu i znamo da su lipe Hercegovke ka i Dalmatinke, pa nam ovo vozikanje ne pada teško", kaže jedan mladi Trogiranin.


"Meka granica"


Stoga, dok su u Lijepoj našoj kave uglavnom "za ponijeti", a restorani pod ključem, narod željan izlaska i druženja iz Hrvatske hrli ka Hercegovini. Ovoj "fluktuaciji" mladih svakako doprinosti i pravo prolaska preko inače "meke granice" iz BiH bez testa na koji pravo imaju studenti koji studiraju u Mostaru (među njima su, konkretno, brojni Splićani) te osobe zaposlene u blizini granice, uz uvjet da se moraju vratiti u roku od dvanaest sati.


Apsurd čuči u činjenici da rečeni prolaz studenti mogu elegantno iskoristiti da se, primjerice, nakon položenog ispita čestito tulumare i onda sretni vrate u Hrvatsku bogatiji za uspomene, a možda i virus, piše Slobodna Dalmacija.


...Riskirao posjet Traumi! Zagrebački Spiderman oduševio ekipu okupljenu pred HNK: Nemojte ovo pokušavati sljedeći vikend VIDEO...


"Kad odem na faks u Mostar, uvijek iskoristim i priliku za izlazak. Bude nas i po desetak, skupimo se, jedemo i pijemo po prepunim lokalima u kojima nas poslužuju konobari pod maskama. To mi je malo smiješno jer nitko od gostiju nema masku, a znamo sjediti doslovce 'jedni po drugima'. Često ostanemo i koji dan duže, kao i radnici; nama se progleda kroz prste na granici. Hvala im za to", poručila je splitska studentica u Mostaru.


Ljudi željni zabave, okupljanja i druženja (što je, uostalom, u ljudskoj prirodi), uvijek će naći način za to, makar i na rubu zakona.


izvor: Fenix magazin, Slobodna Dalmacija

Još vijesti