Mojfaks.hr u Laganini

Inače na faksu gljivite po cijeli dan, a sada? Evo koliko STVARNO vremena studenti potroše na online predavanja

Koliko vremena utrošite na online predavanja sada kada je nastava obustavljena, a na repertoaru je nastava na daljinu...

18. ožujka 2020 14:47
Inače na faksu gljivite po cijeli dan, a sada? Evo koliko STVARNO vremena studenti potroše na online predavanja

Inače na faksu gljivite po cijeli dan, a sada? Evo koliko STVARNO vremena studenti potroše na online predavanja Foto: MojFaks

Nakon što smo provjerili kako studenti pojedinih fakulteta u Hrvatskoj \'slušaju\' predavanja iz udobnosti vlastitoga doma, zapitali smo se - koliko vremena doista potrošite na ovaj vid nastave? Uzmimo u obzir da vam jedno predavanje u danu traje sat i pol do 2 sata, put do faksa i natrag barem još toliko (i ona usputna brzinska kava u međuvremenu), rekli bismo da na predavanja utrošite veći dio dana, bilo u jutarnjim, popodnevnim ili večernjim terminima. Je li i sada studentima, kada su predavanja prebačena u online nastavu, potrebno toliko da \'odslušaju\' predavanja koja bi inače slušali uobičajenim radnim danima?

...Provjerili smo kako studenti \'slušaju\' predavanja od kuće: Materijali su tu, ali što je s praksom?...


"S obzirom na to da su nam materijali stavljeni online, kada mi se uči samo ih isprintam i radim svojim tempom. Znači nemamo nikakav online stream gdje bi mi slušali profesora ili nešto slično", govori studentica Ekonomskoga fakulteta. 


foto: Shutterstock by Wayhome studio

"Dnevno utrošim cca sat, sat i pol produktivnog učenja zbog slobodnog vremena. Da nema ove panike oko virusa i da je sve u normali, imala bih možda samo pola sata dnevno za učenje jer su se ovako sve obveze odgodile", kazuje nam Romana, studentica Filozofskoga fakulteta u Zagrebu.

\'Slušam predavanja onda kada to želim i mogu\'


Poneki ne utroše ni 20 minuta dnevno jer ipak, uče i \'slušaju\' predavanja onda kada to žele i mogu. "Ne utrošim ni 20 minuta na sve, odrađujem zadatke koje sam još prije dobila i to je to zasad. Neki najavljuju svoje videe i proširene prezentacije pa ću to vjerojatno čak i pogledati, ali ću se više fokusirati na sve seminare i prezentacije koje imam kasnije", govori nam studentica Fakulteta političkih znanosti. 

...Pustoš u predavaonicama: Jedan od najvećih zagrebačkih fakulteta prelazi na online predavanja...


U sličnoj je situaciji i Ana, studentica sa Sveučilišta u Zadru, koja si vrijeme za \'slušanje\' predavanja određuje sama. "Ne provodim puno vremena na \'predavanjima\', skinem samo prezentacije, onda si pripremam za sebe, ili učim iz tih prezentacija. Vremenski sve ovisi o temi, zanimljivosti teme, ali u konačnici od pola sata do sat vremena dnevno dok na predavanja u jednom danu potrošim puuuno više", govori nam ona.


foto: Shutterstock by stockfour

Marta, također studentica na Sveučilištu u Zadru, vodi se istom logikom. "Nemam online predavanja kao. Profesori nam učitaju prezentacije na Merlin koje bi se na taj dan obrađivale. A mislim da njih nitko ne čita sad, već ćemo ih svi užurbano listati pred ispit tako da trenutno uopće ne trošim vrijeme na to", kazuje.

Bila ovo ogromna prednost, zavidna mogućnost ili pak izvanredna opcija kojom utrošite manje vremena na predavanja, a zauzvrat dobijete više slobodnoga vremena, izgleda da studentima itekako prija ova mogućnost proizvoljne raspodjele vremena u danu, što se i nama čini, kao izvrsna alternativa klasičnim predavanjima, no preostaje nam za vidjeti daljnji tijek ovakvog tipa nastave u skladu s epidemiološkom situacijom.


...I studenti mole za zatvaranje fakulteta: Ovdje dnevno prođu tisuće ljudi, a na predavanja išli i kolege koji su bili u inozemstvu....


V.S.
Foto: Tomasz Bidermann via Shutterstock