Mojfaks.hr u Laganini

'Probijanje' u akademskom svijetu: Saznajte koje fakultete su završili naši najbolji rukometaši

Svjetsko rukometno prvenstvo je u punom jeku, a Kauboji očekivano pune mreže protivnicima. Za sportaše se obično misli da nemaju vremena uz profesionalno bavljenje sportom završiti i fakultet, ali mnogi su u tome uspjeli, čak i za vrijeme sportske karijere. Baš zato zanimalo nas je koje diplome imaju naši rukometni reprezentativci.

15. Siječnja 2019 16:58
 'Probijanje' u akademskom svijetu: Saznajte koje fakultete su završili naši najbolji rukometaši

'Probijanje' u akademskom svijetu: Saznajte koje fakultete su završili naši najbolji rukometaši Foto: MojFaks

U vrijeme Svjetskog nogometnog prvenstva u nogometu razbijali smo mitove o tome da su nogometaši "glupi" i "da samo znaju trčati za loptom". Tako smo našli podatke da su neki od svjetski poznatih nogometaša diplomirali ili doktorirali pa čak i neki domaći. U tu kategoriju definitivno spada Zvonimir Boban koji je diplomirao povijest na Filozofskom fakultetu kao i Slaven Bilić koji je diplomirani pravnik.


...Lopta i skripte ne idu skupa? Ovi nogometaši dokazuju suprotno – evo koji slavni igrači imaju diplomu...


Sada je vrijeme na rukometaše, popularne Kauboje. Znate li koje su oni fakultete završili i jeste li znali da su neki od njih još uvijek studenti? Ako niste znali, mi ćemo vam otkriti!

Manuel Štrlek


Izvor: Facebook@Manuel Štrlek Official

Na poziciji lijevog krila u rukometnoj reprezentaciji smjestio se Manuel Štrlek. Srednju Upravnu školu Štrlek je završio u Zagrebu baš kao i fakultet. Naime, 2012. godine ovaj Kauboj je upisao Kineziološki fakultet za izobrazbu trenera.

Ivan Vida


Izvor: rknexe.hr

Domagoja Vidu svi znaju, a uskoro će većina (ako već ne zna) saznati i za rukometaša Ivana Vidu. Naime, on se našao na popisu Line Červara za ovo rukometno prvenstvo, a nekada je bio desno krilo Dubrave. Ovaj 23-godišnjak je student Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

"Ja sam Zagrepčanin, cijeli život živim u Dubravi, u kojoj sam i počeo igrati rukomet. Trenirao sam nogomet kao klinac, ali već s deset godina prebacio sam se na rukomet, koji su igrala i moja braća. Bilo je to u vrijeme kad je počela harati ona zlatna generacija, nakon što su osvojili medalje u Portugalu i Ateni, tad sam se i ja zaljubio u rukomet. I evo, ostao sam u Dubravi do danas, već šestu sezonu igram prvu hrvatsku ligu. Usput i studiram ekonomiju, na petoj sam godini.", predstavio se Vida za 24sata još 2017.

Luka Stepančić


Izvor: Wikipedia@Wenflou

Prije 10 godina, 2009. godine Stepančić je s mladom reprezentacijom osvojio zlato na Svjetskom prvenstvu pa su zbog toga "ubrali" Nagradu Dražen Petrović. Ovaj 28-godišnjak je 2015. u Splitu upisao stručni studij za izobrazbu rukometa na Kineziološkom fakultetu.

Marin Šipić


Izvor: rknexe.hr

Priča rukometaša Marina Šipića je vrlo zanimljiva. Naime, on uopće nije ni htio biti rukometaš jer se dosta godina bavio nogometom. No, ipak je završio na rukometnom terenu. Kako je ispričao za Večernji list, jedno vrijeme je živio u studentskom domu u Varaždinu.

"Morao sam napustiti studij sportskog menadžmenta u Čakovcu jer mi je bilo prenaporno putovati i uskladiti sve obveze pa sam na kraju odustao."
, kazao je rukometaš za Večernji list. No, tko zna, možda jednog dana ipak završi studij koji je upisao.

Damir Bičanić


Izvor: rk-zagreb.hr

Pozicija lijevog vanjskog igrača pripada Damiru Bičaniću. Naime, Wikipedija kaže da je Vukovarac diplomirao je na Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Splitu. On je u svojim izjavama znao reći da je upisao Pravni fakultet u Osijeku.

Igor Karačić


Izvor: Facebook@Igor Karačić

Prema pisanju Glasa Slavonije, nakon rukometne karijere, igrač Karačić bi mogao imati i drugu zanimljivu karijeru. 2015. godine bio je student završne godine Fakulteta za međunarodne odnose i diplomaciju u Mostaru.

Ivan Slišković


Izvor: crosport.hr

Glas Slavonije je u istom članku gdje spominje akademsku karijeru Igora Karačića, spomenuo i da je Slišković, inače lijevi vanjski, također igrač s indeksom. Studirao je na Pomorskom fakultetu u Splitu, a danas ima 27 godina.

Jakov Vranković


Izvor: Facebook@Jakov Vranković

Ove godine, Jakov je debitant na rukometnom prvenstvu u Danskoj i Njemačkoj. Njegova pozicija je desni vanjski, a osim što je sportaš, Jakov ima i diplomu stručnog prvostupnika za trenera kondicijske pripreme sportaša Kineziološkog fakulteta u Splitu.

Lino Červar, izbornik repke


Izvor: Wikipedia@Steindy

Ako ste mislili da je "Čarobnjak iz Umaga" kako ga neki vole zvati, odnosno Lino, bez diplome, jako ste se prevarili. Naime, izbornik naše rukometne reprezentacije je 1971. diplomirao je na Pedagoškoj akademiji u Puli te stekao zvanje nastavnika hrvatskoga jezika.

U slučaju da vas zanima koje srednje škole su Kauboji pohađali, te zanimljive informacije možete doznati na linku.

Ivana Petrić
foto: Facebook@Svjetsko rukometno prvenstvo 2019 - sve novosti