V.K. u Laganini

Profesor prava s 15 godina staža otkrio što misli o studentima koji odgađaju ispite: Optužili ga da laže

Vrijede li zapravo izgovori za odgodu roka ili ne? I dok profesor tvrdi da se studenti izgovorima trude 'izvući' od polaganja ispita, studenti smatraju da laže.

26. studenog 2021 11:50
Indeks i studenti

Indeks i studenti Foto: MojFaks

Svakome se dogodi da zbog izvanredne životne situacije ne stigne učiti, no, zna se dogoditi da je ta "izvanredna" situacija samo lijenost. Čuli smo one klasične: "Pas mi je pojeo zadaću", "Uginula mi je mačka", "Bio sam na pretragama"… Od srednje škole, ako ne i ranije, počnemo smišljati različite izgovore zašto smo nespremni za ispit ili nismo predali seminar ili zadaću na vrijeme.


Jedan je profesor prava, koji broji 15 godina radnog staža u visokom obrazovanju, podijelio svoja opažanja na popularnoj stranici Ispovesti. Naime, on je uočio da, ovisno o dobu u godini, svi studenti imaju slične izgovore, pa ih je i nabrojao. No, nakon njegovih opažanja, studenti ga u komentarima optužili da laže.


>>>'90% studenata su uhljebi': Napisao da 'samo klošare, uživaju i pomalo uče' – evo kako su ga 'razapeli' u komentarima<<<


"Nema opravdanja: ili si spremio ispit ili nisi"


"Profesor sam na Pravnom fakultetu. Već nekih 15 godina samostalno ispitujem studente. Razmišljao sam i došao do zaključka: najviše smrtnih slučajeva ima u socijalnim rokovima (zato nisu mogli da spreme ispit), najveću ekonomsku krizu doživljavaju preko ljeta (pa moraju raditi do listopada), većina je bila zaražena Covidom (posebno za vrijeme predavanja)... Ono što su pisci propustili napisati, studenti su smislili da se opravdaju. Ako već nismo de facto perspektivna država, onda smo svakako kreativna nacija", napisao je.


Ubrzo su se javili studenti koji nisu sigurni gdje zapravo radi ovaj profesor, jer, po njima, izgovori ne postoje. "Ne znam na kojem pravu predajete, gospodine profesore (vidim da nije HR), ali kod nas u Zagrebu se uopće ne govori o nikakvim opravdanjima. Ili si spremio ispit ili nisi. Da mi ne daj bože umre netko blizak, ako ne znam - neću proći. A nekad ni ako znam", piše mu jedna zagrebačka studentica.


>>>'Skupio sam m*da': Student priznao kako je položio zadnji ispit iako je izvukao pitanja na koja nije znao odgovoriti<<<


"Nas ni ne pitaju, niti mi govorimo opravdanja ili znaš ili ne znaš. Ako je neko bio zaražen pošalje mail profesoru da profesor zna zašto ga nema na predavanjima i opet dobije materijal tako da to nije opravdanje", napisao je još netko.


Javio se i student Pravnog fakulteta u Beogradu s istim stajalištem kao i prva koelgica, zagrebačka studentica. "Ja sam s Pravnog fakulteta iz Beograda i ovo ne postoji. Kakva crna opravdanja, ili znaš ili ne znaš, dobiješ jedan termin i to ti je to", tvrdi beogradski student.


"Nema opravdanja ni da mi brat umre…"


U komentarima se javio još netko tko ga prozvao da laže. "Ovo kao da je pisao nastavnik koji predaje 7. razredu. Možda i jest, ali je ovdje umislio ulogu profesora. Pa gospodine dragi, covid nije mogao biti opravdanje posljednjih 15 godina od kako promatrate studente. I još nešto: kod nas na fakultetu student može da ima smrtni slučaj, covid i da je beskrajno siromašan istovremeno, ispit će položiti samo ako zna!", napisao je netko. "Nama gledaju da otežaju i nema opravdanja ni brat da mi umre, kamo li netko drugi", tvrdi pak treći pratitelj ove stranice.


>>>Požalio se da ga fakultet živcira: 'Jel' ovo studij ili Super Mario?' Dosta mu je skupljanja bodova na ovaj način<<<


Osim njih, tu je bilo još nekoliko komentatora koji su kritizirali profesora i nejgovo poimanje studenata. "U životu nisam doživjela da mogu propustiti ispit s isprikom, ako ne dođem, padam, i to je to, nema ponovno. A ovo za ekonomsku krizu neću komentirati jer se činite malo odvojeni od stvarnosti. Studenti stvarno nemaju novca i često odu na sezonu preko ljeta koja isto tako često traje i cijeli 9. mjesec. Isto ne vidim što je čudno da su bili zaraženi covidom usred pandemije covida?", kazala je jedna komentatorica.


"Meni je majka umrla usred ispitnog roka, nisam znala gdje se nalazim, sram te bilo!", napisala je druga čitateljica.


Samo je jedan čitatelj ove ispovijesti pokušao obraniti profesora. "Jeste li svi glupi, nigde ne piše da oni prođu ispit zbog toga, nego da uvijek smišljaju izgovore u nadi da će se netko sažaliti, i da, mlađe generacije to rade, iako samo sebe sramote", napisao je netko pokušavajući obraniti profesorov stav.

Još vijesti