V.K. u Laganini

Otišao na kvasinu? Profesor studente nazvao 'prenositeljima bolesti' i unaprijed im dao ocjene

Profesor je svojem 15 minutnom videu rekao mnogo: od toga da je studente unaprijed ocijenio, da je on vanzemaljac, da doktori puše Camel cigarete... I još mnogo toga.

18. Siječnja 2022 16:15
Barry Mehler

Barry Mehler Foto: Screenshot

Neki studenti iz Michigana zasigurno su očekivali da će njihov profesor odabrati uobičajene teme za uvodni video na početku nastave nakon zimskih praznika: o pohađanju, o ocjenjivanju i plagiranju. Ali Barry Mehler im je ipak dao puno više od osnovnih stvari na početku nastave.


Mehler je profesor povijesti na državnom sveučilištu "Ferris" već 27 godina. Na uvodnom video predavanju studentima je dao i puno više nego što je to trebao: rekao im je da ne želi znati ništa o njima, pa čak ni imena, da je ocjene dao unaprijed nasumičnim odabirom te da oni ne mogu utjecati na krajnju ocjenu, a za kraj ih je "počastio" komplimentom da su oni samo "prijenosnici bolesti", piše Washingon Post.


>>>Ne puštaju ga ni na online nastavu jer nije cijepljen! S fakulteta kažu: 'Takva su pravila'<<<


"Žali se Bogu"


Na početku svog Youtube videa kojeg je objavio za studente nosi kacigu koja sliči onoj za astronaute.


"Ne znam jeste li vi ljudi primijetili, ali, opasno je disati ovaj zrak. Mnogo vaših znanstvenika preporuča nošenje maski jer se smrtonosan virus širi po planeti, vaša civilizacija propada i vaš život na ovoj planeti izumire. Možda niste primijetili, ali patnja na ovoj planeti prelazi sve granice", kaže profesor na početku svog videa u kojem glumi lika koji je stigao na planet upozoriti Zemljane na crnu budućnost.  


74-godišnji profesor kazao je studentima da nije važno koliko su se trudili na njegovom predavanju jer će ocjene svi dobiti nasumično, a ako im se to ne sviđa, profesor im je poručio da se žael."Idi se žaliti svom Bogu… Samo naprijed", rekao je Mehler u svom videu. "Odlazim u mirovinu krajem ove godine i više me nije briga", nastavlja profesor.


>>>Profesor dao otkaz usred predavanja jer studentica nije htjela staviti masku: Sad će ostali kolege studirati dulje<<<


"Vi ste samo vektori bolesti za mene i ja ne želim biti ni blizu vama, zato držite svoju distancu, a ako želite razgovarati sa mnom, dođite na moj Zoom", poručuje oštro u svojem videu koji je objavio ove nedjelje, a dosad je skupio skoro pola milijuna pregleda. Očito se za njegov video brzo pročulo, stoga su profesora odmah suspendirali, a za to vrijeme će spomenuto sveučilište istražiti incident. Rektor Sveučilišta za Washington post je kazao da je "šokiran i zgrožen" video-isječkom.


"Uvredljivo je, uznemirujuće i ni na koji način ne odražava naše Sveučilište ili naše vrijednosti", kazao je putem glasnogovornika Sveučilišta koji je odbio daljnje komentare.


Mehler također nije odgovorio na medijske upite vezane uz ovaj slučaj.
Ocjena im je predoređena


Obraćajući se studentima u videu, profesor tvrdi "da nije imao izbora" nego da se vrati u predavaonice kako bi kontaktno podučavao. No, ipak je pozvao svoje studente da mu se ne pridruže zbog njegove starosti i povećanog rizika od težih simptoma COVID-a ako se zarazi. "Dovoljno sam star da budem vaš djed, a vi ste za mene samo prenositelji bolesti", kazao je profesor. "Kad pogledam predavaonicu punu 50 studenata, vidim 50 sebične djece koje nije briga hoće li djed preživjeti ili umrijeti", kaže.


>>>49 studenata dobilo 'nogu' s predavanja: Prvo sveučilište ISPISALO studente koji se nisu cijepili<<<


Nakon njegovog pojašnjavanja o tome što je plagijat i kako funkcionira kapitalizam, profesor je nastavio pričati o ocjenjivanju. "Ne morate brinuti u vezi ocjenjivanja, jer nemate nikakve kontrole nad svojom ocjenom", nastavio je. "Nije važno koliko se trudite ili koliko teško radite", dodaje.


Kako pojašnjava, on je svoj sustav ocjenjivanja temeljio na "kalvinističkoj doktrini predodređenja", koja tvrdi da je Bog već dodijelio ljude za spas ili propast i prije rođenja, tako da nikakve radnje koje poduzmu u životu ne mogu to promijeniti.


Potom pojašnjava kalvinističku doktrinu na američkom i indijanskom primjeru kako bi studentima bolje pojasnio "princip ocjenjivanja".  "Nitko od vas nije dovoljno dobar da dobije peticu na mom kolegiju. Tako da nasumično dodjeljujem ocjene prije prvog dana nastave. Ne želim znati ništa o tebi. Ne želim ti znati ni ime. Pogledam samo broj i dajem ocjenu. Tako funkcionira predodređenje", kazao je suspendirani profesor.


Nažalost, Mehler je samo posljednji u nizu profesora koji je iskazao zabrinutost za zdravlje zbog povratka kontaktnoj nastavi nakon porasta broja zaraženih koronavirusom.