Mojfaks.hr u Laganini

Profesor 'dignuo na foru' studente koji varaju: Poslao ih na komisiju jer su 'riješili' najteži zadatak

Jednom je profesoru bilo preko glave da tijekom ispita 'lovi' studente koji varaju, prepisuju jedni od drugih ili odgovore na pitanja traže na mobilnim uređajima. Stoga je smislio foru kako da uhvati varalice, a da tijekom pisanja ispita ni ne podigne glavu.

17. prosinca 2019 15:36
Profesor 'dignuo na foru' studente koji varaju: Poslao ih na komisiju jer su 'riješili' najteži zadatak

Profesor 'dignuo na foru' studente koji varaju: Poslao ih na komisiju jer su 'riješili' najteži zadatak Foto: MojFaks

Studenti inženjerstva pretpostavili su da je njihov profesor "stara škola", no sve ih je iznenadio, navodi Reddit, a prenosi hayat.ba. Studenti su zauzeli svoja mjesta u predavaoni i prionuli u rješavanje posljednjeg ispita u ovome semestru, a ono što nimalo nije iznenadilo jest da je skoro polovica studenata tijekom ispita zamolila da ode do WC-a. Svi su, naravno, željeli prilikom odlaska na WC saznati odgovore na pitanja koja nisu znali, a imali su i poseban način za to. Naime, većina studenata koristi internet stranicu Chegg na kojoj može postaviti pitanje na koje ne zna odgovor, a rješenje dobije u sekundi.

Jedno pitanje nije bilo povezano s gradivom, a upravo je u tome bila \'caka\'


Međutim, na ispitu se jedno pitanje posebno istaknulo. Kako kažu, nije bilo povezano s onim što se radilo na predavanjima i vježbama, a sastojalo se od dva dijela. A dio bio je relativno lak, dok je B dio pitanja bio mnogo teži zbog čega je većina ovo pitanje (koje je nosilo svega 5 od 100 bodova) ostavila prazno. Čitava grupa bila je uvjerena da je položila ispit, no kada su primili rezultate pomalo su ostali iznenađeni. Prilog rezultatima bilo je i objašnjenje profesorove fore, kao i obavijest da će 14 kolega morati ovaj ispit polagati pred povjerenstvom.

foto: Shutterstock

No, u čemu je zapravo bila profesorova fora? Naime, studenti koriste internetsku stranicu Chegg na kojoj postavljaju pitanja na koja ne znaju odgovore tako je i učestala praksa postala korištenje ove stranice u vrijeme ispita ili za rješavanje domaćih uradaka. Jedino što u tom trenutku nisu mogli ni naslutiti jest činjenica da profesori znaju za tu stranicu, a pogotovo da na njima imaju i korisnički račun.


Pod lažnim se imenom registrirao na Chegg i ponudio pogrešno rješenje


Ovaj je domišljati profesor učinio upravo to. Namjerno je B dio pitanja sastavio tako da ga je bilo nemoguće riješiti, a mjesec dana prije toga objavio je na stranici Chegg pod lažnim imenom isto pitanje i "rješenje", a pritom je naglasio da je ono jedinstveno. Njegovo rješenje samo na prvi pogled djeluje logično i ispravno, dok je zapravo prepuno rupa koje, doduše, student koji nije učio neće moći prepoznati.

Studenti prepisivači pali su na ovu foru i na ispitu naveli upravo profesorove ponuđene odgovore koji su bili netočni. Od ukupno 99 studenata koji su pristupili ispitu, njih 14 je palo ispit. I ne samo što su pali ispit, već su prijavljeni Sveučilištu zbog kršenja akademske časti. Njihova imena proslijeđena su i ostalim profesorima. Istodobno, svi studenti koji nisu odgovorili na trik pitanje, dobili su pet bodova zbog časnog i poštenog akademskog djelovanja.

V.S./izvor: Hayat.ba
foto: Shutterstock