L.B. u Laganini

Prvo pa fail! Najnovije hrvatsko sveučilište pozdravilo studente pravopisnom greškom na jumbo plakatu

Slavlje zbog vijesti da će Slavonski Brod nakon 5 godina iščekivanja i politikanstva napokon postati sveučilišni grad, pokvarila prapopisna pogreška na jumbo plakatu dobrodošlice.

2. lipnja 2020 14:04
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Veleučilište u Slavonskome Brodu nikako da se dokopa zelene grane. Iako je osnivanje ovog sveučilišta najavio tadašnji ministar znanosti i obrazovanja Vedran Mornar davne 2014. godine i iako je sam Zakon o o osnivanju Sveučilišta izglasan godinu dana kasnije, dakle 2015. godine, trebalo je proći još gotovo pet godina da napokon dobiju zeleno svjetlo Senata Sveučilišta u Osijeku kojim je ovaj proces okončan.

Povuci potegni, Sveučilište nikako postati...


Nakon što je, odmah nakon donošenja Zakona, Damir Boras, tadašnji predsjednik Rektorskog zbora Republike Hrvatske, pokrenuo postupak provjere ustavnosti ove odluke i dugotrajnog strahovanja da je ovim potezom tadašnje Vlade osječko Sveučilište J. J. Strossmayera izgubilo na autonomiji te uz argument da "žele otvoriti sveučilište, a nemaju svoje prostore, nastavnike ni studente", nakon mnogobrojnih novinskih članaka i pisma gradonačelnika Slavonskog Broda Mirka Duspare članovima Vlade RH 2018. godine u kojemu se upozorava na sporost postupka i apelira na njegovo okončavanje, Osijek je napokon krajem svibnja 2020. dao onaj posljednji "amen".

... Čujte i počujte: Slavonski Brod dobio Sveučilište!...


... Velike vijesti s istoka zemlje: Od jeseni novi fakultet u Osijeku, a \'kuhaju\' se i novi popularni studijski programi...


Prvo pa - pogreška


Slavlje zbog ove vijesti koja je zasigurno razveselila sve studente i zaposlenike Veleučilišta, ali i stanovnike Broda koji će zasigurno s ponosom govoriti da je i njihov grad pravi sveučilišni, zasjenio je plakat dobrodošlice. I to zbog jedne pravopisne pogreške.

Svaki je početak težak pa se tako novopečenom Sveučilištu u Slavonskome Brodu omakla jedna marketinška (pravopisna) pogreška zbog koje su završili u popularnoj Facebook grupi "tijedan polu pismenosti". Naime, na plakatu dobrodošlice riječi "dobro došli" napisale su spojeno, dakle "dobrodošli".

Iako je i u ovoj grupi bilo pratitelja koji nisu isprve shvatili "u kojem grmu leži zec" pa su se zapitali u čemu je pogreška, drugi članovi (pravi "grammar naziji") objasnili su da se pozdrav "dobro došli" piše odvojeno dok je riječ "dobrodošli" u funkciji pridjeva. Tako bi, primjerice, trebalo pisati "dobro došli u naš grad" ili pak "oni su dobrodošli u ovaj grad".

No, s obzirom da se kaže da loš publicitet ne postoji, činjenica je da se o plakatu govori i piše zasigurno više no što bi se pisalo i govorilo da im se nije omakla ova pogreška.

Kako studenti tvrde – Brod je skroz OK mjesto za studiranje


Što se studijskih programa koje ovaj novi sveučilišni grad nudi, oni su za početak dovoljno raznoliki. Na Veleučilštu u Slavonskom Brodu (po novome, dakle, Sveučilištu) možete studirati Bilinogojstvo, Energetiku, Menadžment, Ekološku poljoprivredu i ruralni razvoj ili Proizvodno strojarstvo te upisati Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti, Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo ili pak Strojarski fakultet koji su do ove odluke bili sastavnice Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.

Grad raspolaže jednim studentskim domom s dva paviljona i iako su studenti donedavno muku mučili s menzom u kojoj im je posluživano sirovo meso, sve samo ne jestivi sendviči i slične "delicije", čini se da se ove okolnosti poboljšavaju stoga je i kvaliteta studentskog života u porastu od 2018. godine naovamo.


... Snalaze se u pekari: Studenti u Slavonskom Brodu su prvo imali menzu sa sirovim ćevapima, a sada do studenog nemaju gdje jesti...


Kako nam je za potrebe članka svojedobno rekao jedan student, ukoliko se ne smjestite u domu (u kojemu će vas dvokrevetna soba koštati 490 kuna mjesečno), unajmljivanje stana nije toliki izdatak, u usporedbi sa Zagrebom ili našim sveučilišnim gradovima na Jadranu. Naime, već za 700 kuna može se pronaći solidan stan, a luksuzniji za maksimalno 1000 kuna mjesečno. Također, tvrdi da se hrana u menzi poboljšala nakon peticije studenata 2018., godine, ali i da su sobe od te iste godine opremljene novim namještajem.

... Studirati u manjem gradu - DA ILI NE? Evo što kažu studenti koji diplomu \'ganjaju\' u Krapini, Čakovcu, Šibeniku...


Fakulteti su udaljeni od studentskoga doma 10 minuta šetnje. U gradu se možete šetati uzduž šetnjice uz Savu, a na Korzu možete birati između mnoštva kafića stoga je ova lokacija ujedno i centar društvenoga života.

Studentski zbor često organizira pub kvizove, različite izlete i evente. Sve u svemu, ako je suditi po dojmovima ovog studenta, Slavonski Brod zbilja bi mogao postati interesantnom destinacijom za studiranje, posebice kad se radi o mladima iz Slavonije i Baranje.
Još vijesti