Mojfaks.hr u Laganini

Prvo paučići, sada žohari! Čeka li nas nova najezda u studentskim domovima? FOTO

Iako smo prije mjesec dana najavljivali veliku najezdu smrdljivih martina, nakon tadašnje gomile paukova koji se smucaju po studentskim domovima, nitko nije mogao ni sanjati da će sljedeći insekt koji će se udomaćiti u domskim sobama biti - žohar.

23. listopada 2019 16:55
Prvo paučići, sada žohari! Čeka li nas nova najezda u studentskim domovima? FOTO

Prvo paučići, sada žohari! Čeka li nas nova najezda u studentskim domovima? FOTO Foto: MojFaks

Baš kao i s tadašnjom situacijom s paukovima, studenti jedva preživljavaju zbog tzv. smeđih njemačkih žohara koji se već nekoliko tjedana \'ilegalno\' pokušavaju nastaniti u mračnim kutovima zagrebačkih studentskih domova.

U svim kutovima domova


"Ja sam našla jajašca u pukotini u ormaru tako da provjerite sva teško dostupna mjesta", upozorila je studentica u grupi doma na Poljaničkoj.

Slike koje je studentica objavila/ Izvor: Facebook

Studentica također upozorava ostale da paze na čistoću svog doma jer takvi žohari mogu prenositi razne bolesti, a na nekim uzorcima pronađena je čak i E. Coli. Iako inače ne stanuju u kanalizacijama kao njihovi rođaci crni žohari, također mogu uzrokovati određene zdravstvene probleme.

Njena kolegica s doma na Cvjetnom Tanja požalila nam se na isti problem. Ona je žohare opazila na svom balkonu u sklopu sobe, a nakon što je problem prijavila upravi doma, izostala je konkretna reakcija.

\'Toga dosad nije bilo\'


"Bila sam u upravi prijaviti to, al\' njih ne zanima sve dok to nije neki veći broj, a navodno je cijelo naselje u istom problemu", govori nam.

via GIPHYIz ureda sanacijskog upravitelja zagrebačkog SC-a, Mirka Bošnjaka, govore nam da ovlaštena tvrtka s kojom SC ima sklopljen ugovor svake godine provodi obaveznu preventivnu dezinsekciju.

Sanacijski upravitelj pojasnio nam je da djelatnici iste tvrtke dolaze u domove kako radi preventivnog tretiranja, tako i u slučajevima najezdi, no da spomena infestacije domova žoharima od strane studenata dosad nije bilo.

"Provedeni su svi planirani postupci obavezne preventivne dezinsekcije i od početka akademske godine do danas od strane studenata nije bilo prijava pojave insekata
", kaže nam Bošnjaković. Ovaj odgovor kosi se s izjavom naše sugovornice koja tvrdi da je slučaj sa žoharima na svome balkonu prijavila, doduše Upravi doma u kojem stanuje.

Domaći recept za prvu pomoć


No, studentica s doma na Lašćini je našla potencijalno rješenje koja ne uključuje ni tvrtke za dezinsekciju, tete u domu, pa čak ni Raid: sve od limunske kiseline, joda, octa ili sode bikarbone privremeno može poslužiti studentima kako bi neželjene podstanare u svojim sobama otjerali i osigurali si miran san.


...Studenti na Cvjetnom već mjesec dana spavaju s Raidom ispod jastuka - \'Ubila sam ih 10 u sat vremena!\'...P.H.
Foto: MojFaks/ilustracija