L.B. u Laganini

Recept ovog studenta navodno vraća okus i miris nakon 'korone' – isprobale ga tisuće ljudi VIDEO

Liječnici su podvojenog mišljenja može li ovaj 'recept' djelovati.

5. veljače 2021 13:17
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Kemar Gary Lalor je 23-godišnji student arhitekture iz Toronta. Njegova majka Trudy-Ann Lalor oboljela je od COVID-19 zbog čega je izgubila osjet okusa i mirisa. Iako se ni Kemar nije najbolje osjećao, a i sam je izgubio osjete okusa i mirisa, nije se testirao na koronavirus. Lalor je za BuzzFeed News izajvio da mu je majka javila da je njuh i okus vratila nakon samo par dana otkako je primijetila da više ne percipira mirise ni okuse. Zainteresiralo ga je kako je to uspjela pa je s njim podijelila recept koji je naučila od svoje majke, Kemarove bake, porijeklom s Jamajke.


...Crne brojke nakon početka predavanja: Nakon tjedan dana nastave UŽIVO više od 500 studenata pozitivno na koronavirus...


Po receptu je potrebno ispeći naranču nad otvorenim plamenom, sve dok kora potpuno ne pocrni. Nakon što se oguli pocrnjela kora, kuhano "meso" naranče u zdjelici ili šalici pomiješa se sa smeđim šećerom. Nakon toga se pripravak pojede.




Student je isprobao recept i tvrdi da je djelovao. Pomislio je da bi mogao pomoći i drugim ljudima pa je snimio Tik Tok video u kojemu priprema naranču po ovom receptu. Video je odmah postao hit, mnogi su iskušali recept, a Kemar kaže da mu se neprestano javljaju oni koji su isprobali recept kako bi mu zahvalili jer – djeluje. Neki tvrde da nije djelovao odmah, a drugi pak da su morali malo modificirati recept ili pripremiti "lijek" više puta kako bi djelovao.


Recept iskušali i liječnici


Ubrzo su brojni TikTokeri odlučili isprobati recept, a među njima i liječnici. Karan Rajan, britanski kirurg, objavio je vlastiti video u kojemu priprema i konzumira recept. Objasnio je da bi naranča mogla djelovati kao način fizioterapije za okuse, što je nazvao "olfaktornim treningom".


...NEMOJTE PUTOVATI KUĆI – mama će izdržati! Evo zašto je bitno da sada OSTANETE u mjestu studiranja...


"Vaš olfaktorni živac, živac zadužen za osjet njuha, ima vlakna u nosu i mozgu koja doprinose vašem osjetu njuha i posljedično okusa“, kazao je BuzzFeed News. Rajan nadalje objašnjava da je olfaktorni trening metoda koja se koristi u medicini kako bi se povratila oštećena funkcija ovih osjeta nakon bolesti sa sličnim simptomima poput "korone". U teoriji pomaže "pretrenirati" živce, slično kao kad netko doživi oštećenje ekstremiteta. "Sličan koncept primjenjuje se na olfaktroni trening, međutim, umjesto fizikalne terapije uključuje stimulaciju olfaktornog sustava (putem) izlaganja snažnim mirisima", pojašnjava.


Dodaje da ovakav vid "treniga" može pomoći nekim ljudima dok na druge neće djelovati. "Ništa u medicini nije 'jedna veličina odgovara svima'", kaže. "Svi imamo zapanjujuće drugačiju unutarnju fiziologiju."


...Kako je život stao zbog korone: Sve najvažnije PROMJENE i ZABRANE koje su utjecale na studente – dan po dan...


BuzzFeed News se obratio i doktoru Jamesu Palmeru, profesoru i ravnatelja Odjela za rinologiju sa Sveučilišta u Pennsylvaniji s pitanjem što misli o receptu. Palmer je, kako kaže, skeptičan jer se unutar struke vodi debata djeluje li uopće ovakav olfaktorni trenint. Iako se mnogo znanstvenih istraživanja i članaka bavilo temom gubitka mirisa, o ovoj metodi nema puno podataka te dodaje da je prije pojave korone, broj osoba koji su zbog zaraze virusom izgubili osjet njuha bio zbilja malen.


Nakon šest mjeseci treba odustati?


Nadalje, tvrdi da konvencionalno pretreniranje osjeta mirisa ne djeluje na način prikazan u Tik Tok videu. Kaže da bi pravilan način podrazumijevao punjenje teglice namirnicama ili tvarima različitih mirisa i udisanje mirisa koji se šire iz teglice "svaki dan, više puta dnevno".


Palmer navodi da čak trećina pacijenata spontano povrati osjet mirisa nakon zaraze COVID-om. No, kad se podvuče linija, smatra da ne možete mnogo izgubiti ako odlučite iskušati ovu metodu. "Ne brine me ako netko poželi spaliti naranču nad plamenom, oguliti je, zgnječiti i pojesti, to je u redu što se mene tiče", kaže. Štoviše, kaže da bi svakako iskušao olfaktorni trening da izgubi osjet mirisa. "Ništa me ne košta. Pripremio bih neki domaći recept i pokušao. U slučaju da uspije i povrati mi se osjet mirisa, bio bih zbilja sretan", kaže.


...Prva sveučilišta uvode naknadu za koronavirus! Trošak školarine postao VEĆI - studenti moraju plaćati dio troška za testiranje na 'koronu'...


Ako u vašem slučaju ne djeluje, kaže za kraj Palmer, vjerojatno trebate odustati. "Ako mi se osjet mirisa ne bi vratio nakon šest mjeseci olfaktornog treninga, vjerojatno bih se prestao truditi", zaključio je.


Izvor: BuzzFeed News

Još vijesti