Mojfaks.hr u Laganini

Robot bez problema prošao kolegij na fakultetu i imao prezentaciju sa studentom

Čini se da je zaista tanka linija između čovjeka i 'stroja' baš kao u seriji 'Westworld' ili u filmu 'Ex Machina'. Naime, robot imena Bina48, prošao je kolegij na fakultetu s odličnim uspjehom, a koliko je tehnologija napredovala pokazuje i to što je za kraj održao i zajedničku prezentaciju s pravim studentom.

28. prosinca 2017 12:08
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Došlo je vrijeme kada se može reći The future is now jer ćemo uskoro možda zateći robote kao \'susjede\' u fakultetskim klupama. "Robotica" Bina48 je prvi android koji je uspješno prošao kolegij na fakultetu i to na Sveučilištu Notre Dame de Namur u Kaliforniji.


Izvor: Notre Dame de Namur University via Daily Mail

Kolegij koji je Bina položila zove se Filozofija ljubavi, a završnu prezentaciju seminara držala je s kolegicom te sudjelovala u završnoj raspravi preko Skypea s drugim studentima na temu etike na američkoj vojnoj akademiji West Point. U središtu rasprave bila je upotreba smrtonosnog i nesmrtonosnog oružja u ratovanju, pri čemu je Sveučilište Notre Dame de Namur zagovaralo borbu bez smrtonosnog oružja.

...Tko se boji pauka još: FER-ovci osmislili robota koji djecu uči programiranju i elektronici...


"Zaista je bio osobit doživljaj biti dio povijesnog događaja gdje robot prolazi kolegij i pohađa fakultet. I ja i studenti puno smo naučili o čovjekovom doživljaju ljubavi dok smo pokušali osjećaje objasniti robotu Bini. Trebamo prestati strahovati od robota i da će oni ugroziti naše ljudsko postojanje i trebali bismo robote shvatiti kao idealnu priliku za učenje. Ako budemo pristupali umjetnoj inteligenciji dostojanstveno i roboti će nositi sa sobom ljudske vrijednosti.", kazao je profesor sa spomenutog kolegija William Barry.Bina48 je izum američkog robotičara Davida Hansona koji vjeruje da će umjetna inteligencija biti lakše prihvaćena među ljudima ako izgleda poput njih. Ova "robotica" je nastala prema Bini Aspen, ženi tehnološke poduzetnice Martine Rothblatt.

Cijeli članak o "robotici" studentici možete pročitati ovdje.

Ivana Petrić
foto: Pixabay