Mojfaks.hr u Laganini

Roditelji vam nisu studirali? To su loše vijesti jer studenti čiji su 'starci' išli na faks kasnije zarađuju više

Roditelji su uvijek ponosni na svoju djecu kada ona odluče studirati, osobito ako oni nikada nisu iskusili 'čari' fakulteta. No, istraživanje je pokazalo da studenti čiji otac i majka nisu studirali, kasnije zarađuju manje od onih čiji su 'starci' išli na faks.

26. listopada 2018 17:18
Roditelji vam nisu studirali? To su loše vijesti jer studenti čiji su 'starci' išli na faks kasnije zarađuju više

Roditelji vam nisu studirali? To su loše vijesti jer studenti čiji su 'starci' išli na faks kasnije zarađuju više Foto: MojFaks

Rezultati nedavnog istraživanja nazvanog \'Research in Higher Education\' rastužit će mnoge studente čiji roditelji nikada nisu stekli fakultetsku diplomu. Premda je istraživanje provedeno u SAD-u, svakako bi bilo zanimljivo vidjeti kakvo je stanje u Hrvatskoj kada je o ovoj temi riječ. Sociolozi su za istraživanje uzeli podatke o osobama koje su diplomirale 1992. i 1993. godine te otkrili da studenti čiji roditelji nisu pohađali fakultet, deset godina nakon diplomiranja zarađuju manje od svojih kolega čiji su mama i tata studirali.

Izvor: Unsplash

Također, istraživanje je pokazalo da muškarci i žene čiji roditelji nisu studirali zarađuju od 9 do 11 posto manje. Čak i kada se uspoređuju osobe (nekad studenti) koje imaju slična iskustva i karakteristike, kao što je socio-demografska pozadina, imanje djece/obitelji, vrstu visokog učilišta koje su pohađali, prosjek godina itd. - i dalje manje zarađuju oni čiji roditelji nikada nisu studirali.

...Probili led i postigli ono što roditelji nisu: Priče domaćih studenata koji su prvi u obitelji upisali fakultet...


...Prva diploma u obitelji: što kad na studij dolaziš iz familije bez \'akademskog pedigrea\'?...


Jedan od razloga zašto manje zarađuju ljudi čiji roditelji nisu išli na faks je taj što te osobe ne dobivaju iste poslove kao osoba čiji su roditelji studirali. U usporedbi sa svojim vršnjacima čiji roditelji imaju visoku stručnu spremu, muškarci "prve generacije" uglavnom neće biti  sektoru za profit i financije, a tri posto njih će vjerojatno biti u državnoj i lokalnoj upravi. Prva generacija muškaraca radit će uglavnom službeničke poslove i tek tri posto će nositi odijela i raditi primjerice kao odvjetnici. Također, postoji samo 7 posto vjerojatnosti da će momci čiji roditelji nisu studirali završiti u STEM zvanju.

Izvor: Unsplash

To bi moglo biti zato što osoba čiji roditelji nisu studirali nije dobro upoznata s vrstama poslova te nemaju ista poznanstva kao vršnjaci čiji su roditelji išli na fakultet. Osim toga, razlog se može kriti u mjestu posla, odnosno, lokaciji. Diplomci "prve generacije" mogu živjeti u mjestima gdje su prilike za rad manje nego na nekim drugim lokacijama. Nažalost, studenti čiji roditelji nisu studirali imaju manje šanse za selidbu zbog posla.

Ako vas zanima cijelo istraživanje, možete ga pročitati na linku.

Ivana Petrić
foto: Unsplash

Još vijesti