Mojfaks.hr u Laganini

Samo 6 minuta ove aktivnosti dnevno smanjuje stres za 68%: Sve potrebno imaš u svojoj sobi

Mnogo je raznih način za opuštanje i rješavanje od stresa – neki preferiraju šetnju prirodom, drugi pak slušaju glazbu, a treći uživaju u šalici kave ili čaja. Iako su ovo načini koji vas neće iznenaditi, znate li da vam u ovom naumu može pomoći i čitanje?

27. Siječnja 2023 16:36
Studentski stan.

Studentski stan. Foto: Patrick Perkins/Unsplash

Studija provedena na Sveučilištu u Sussexu pokazala je da samo šest minuta čitanja dnevno smanjuje stres za 68%, piše Kumon.

Iako je čitanje dio studentske svakodnevice, mnogi studenti zaboravljaju kako je to čitati za svoj "gušt", nešto što se ne nalazi na popisu literature. No, čitanje omiljene knjige, pa barem i na nekoliko minuta dnevno, može vam pomoći u borbi sa stresom i napetošću.

Listanje knjige, uranjanje u njen sadržaj, bez obzira radi li se o romantičnoj noveli, znanstveno-fantastičnom romanu ili nečemu trećem, pomaže vam da barem na kratko pobjegnete od svakodnevice i stresa svakodnevnog života. Čitanje također pozitivno utječe na mišiće, opušta ih, a snižava i ubrzani puls. Čitanje je zdrav i besplatan odmor za vaš mozak!

Kognitivni neuropsiholog, dr. Lewis kaže da uživanje u knjizi može biti najbolja relaksacija. "Ovo je posebice točno u nesigurnim vremenima u kojima svi tražimo malo eskapizma. Nije bitno koju knjigu čitate, uranjanjem u njenu temu bježite od stresa i briga svakodnevice i istražujete područja autorove imaginacije", govori.

Osim što nam pruža priliku za kratak eskapistički bijeg, čitanje nam pruža i znanje što samo po sebi nosi opuštanje i ugodu. Čitanje knjiga koje nam nude odgovor na pitanja ili rješenja na probleme koji nas muče nude osjećaj zadovoljstva. Čitanje također nudi inspiraciju, uvide u brojne mogućnosti, a biografije nas uče o snagama i ograničenjima ljudskoga tijela i uma. Fantasy knjige raspiruju maštu i kreativnost.

Koji god motiv imali za čitanje, uživajte u blagodatima ove aktivnosti, posebice u vremenu kada su nam prilike za putovanjem i raznovrsnim doživljajima smanjene, a nekima i potpuno onemogućene.

Još vijesti