L.B. u Laganini

'Seljakluk je ići na faks u trenirci': Studentica zbog mišljenja o 'tutama' raspalila kolege iz cijele regije

Nekima je fakultet obrazovna ustanova i institucija kulture, a drugima stil života i stanje uma. I dok konkretni kodeksi odijevanja za pojedine fakultete ne postoje, odijevanje studenata pojedinih visokih učilišta predmetom je pošalica i stereotipiziranja...

21. Siječnja 2020 13:18
sport, trenirka

sport, trenirka Foto: Shutterstock

Kako se odijevaju na Pravu i Ekonomiji, a kako na, primjerice, Filozofskom? Svatko tko je ikada studirao (ili barem o tome razmišljao) zna da su budući ekonomisti i ekonomistice najčešće "šminkeri", dok su "filozofi" opušteniji pa na predavanja ponekad svrate u trenirkama ili borosanama ispod kojih pokazuju šarene čarape. Dozvoljena je čak i pokoja rupa na odjevnim predmetima.

\'Tute\' su negdje svakodnevni prizor...


"Sjećam se jedne kolegice iz Dalmacije koja je studirala sa mnom", kaže nam Marijana koja svoj studentski staž "tuče" baš na zagrebačkom Filozofskom. "Dolazila je na predavanja u trenirci, \'tuti\', kako to u Dalmaciji kažu i nije bila jedina! Ono što mi je ostalo u sjećanju je ta jedna rupava \'tuta\' u kojoj se pojavila jedan dan", smije se sugovornica, "to mi je onako malo upalo u oči".

...[FOTO] Pogledajte minice za predavanja: Ovako su se studentice ekonomije \'furale\' za vrijeme seks-revolucije...


Nastavlja dalje da je, po njenom mišljenju i iskustvu, ležernije odijevanje tipičnije i za neke studijske grupe. "Kako se meni čini, na studiju povijesti, primjerice, uvijek je bilo kolega \'jačeg\' spola koji su redovito na predavanjima dolazili u trenirkama", kaže. "Profesorima nije smetalo, barem ja tome nisam svjedočila pa nisam previše ni razmišljala o tome", dodaje za kraj Marijana.

Kad je niski struk prenizak...


No, nisu svi tako indiferentni prema tome kako se tko odijeva za predavanja! Stav je nekih kolega da ambijent fakulteta ipak zahtijeva ozbiljniji pristup ovom načinu prezentiranja drugima. "Joj ne znam, nije mi to u redu. Jedna kolegica je zaradila \'opomenu\' profesora pred punom predavaonicom jer je imala hlače niskog struka. Malo preniskog, ako me razumijete", prisjetila se Petra. "Pisali smo ispit i onda je došla do katedre za kojom nas je nadgledao prof. Ispratio ju je pogledom i kad se uvjerio da su hlače toliko nisko da se lagano već nazire i \'procjep\' stražnjice, ne znam kako da se bolje izrazim, rekao joj je da je pametnija od toga i da to nije dostojno jedne studentice", prisjetila se ova studentica informacijskih znanosti. "Znam da sam se načelno složila s njim", kaže.

...Pogledajte kako se ova djevojka došla prijaviti na Medicinski faks - je li ovo neprimjereno?...


O tome da je odijevanje na fakultetima uvijek aktualna i "vruća" tema svjedoče i angažirani komentari te medijski članci o situacijama u kojima se o njima raspravlja, kao primjerice izazovno odjevena djevojka koja je došla na upis fakulteta u sujedstvu ili kodeksi odijevanja na fakultetima u BiH i Srbiji koji su podigli popriličnu buru među mladima.

...U \'susjedstvu\' postoji pravilnik koji određuje kako će se studenti odijevati i podsjeća ih da trebaju pozdravljati – evo zašto...


...\'Neću doći na predavanje kao na plažu, ali ovo je previše\': Studenti komentiraju kontrovezni kodeks odijevanja na fakultetu...Na istom je tragu mišljenje jedne studentice koja smatra da je trenirka za odlazak na fakultet odabri neupućenih i nepristojnih kolega.

Je li trenirka seljakluk ili nije?


"Smatram seljaklukom odlazak na fakultet u trenirci. To je obrazovna ustanova, kao i institucija KULTURE i mislim da je jako ružno obući trenerku (koja služi za šetnju ili trening) za predavanje ili ispit", napisala je na popularnoj stranici Ispovesti. "Baš govori o tome koliko je netko prost. To je isto kao kad bi netko na sud ili na neku kulturnu manifestaciju otišao u trenirci, na svadbu u najlonkama i duksu, na jutarnju kavu u večernjoj haljini", nastavila je.

Usporedila je dalje ove modne odabire s nepoželjnim ponašanjem, poput psovanja ili pljuvanja po ulici.

Malo je reći da je njena ispovijest izazvala gomile komentara. Neki navode da je za neke fakultete, primjerice FKIT, sasvim normalno da studenti dolaze u trenirkama kad se već školuju za buduće trenere, a i uglavnom su aktivni sportaši dok drugi tvrde da bi trebao postojati "dress code" kao u nekim europskim zemljama.

Treći su se pak dotakli puno nepriličnijih komada odjeće poput "dopičnjaka" ili kratkih topića i dekoltiranih majica pa im u usporedbi s njima trenirka djeluje i više nego pristojno.

Mnogo je onih koji su se osvrnuli na to da bi studentima koji su po cijele dane na fakultetu udobnost trebala biti na prvome mjestu, a neki čak tvrde da primjerice u Švedskoj čak i profesori na fakultete dolaze u trenirkama te da ovaj modni izričaj nije dokaz nečije nekulture i nepristojnosti.

Ima i onih koji su svjedočili tome da su profesori s predavanja ili polaganja ispita slali kućama one koji su bili "neprikladno" odjeveni: u trenirkama, kratkim hlačicama i slično.

...Pomažu nam preživjeti predavanja: najomiljenije modne kombinacije za odlazak na faks...


U svjetlu svih komentara, moguće je zaključiti jedino da se svaki student prilagođava nepisanim pravilima odijevanja na svom fakultetu, a čak i unutar njega, prema tome kakvog je stava svaki pojedini profesor. Da bi stvar bila još kompleksnija, ove faktore svaki student pokušava pomiriti sa svojim vlastitim modnim izričajem i potrebom da mu pohađanje predavanja bude što ugodnije i udobnije, ali i da pritom izrazi svoju individualnost.

Kakva je situacija na vašem fakultetu?