Mojfaks.hr u Laganini

Snjegovići napali studentski dom u Zagrebu: za sve su krive ove studentice

Predblagdansko vrijeme za studente znači nekoliko stvari: kaos na fakultetima, kolokvije, nesanicu, ali i veselje jer će uskoro imati priliku na nekoliko dana otići svojim kućama.

7. prosinca 2016 12:04
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Od kolokvija i učenja treba s vremena na vrijeme i predahnuti. Iako Zagreb ne oskudijeva sadržajima na jednom od najljepših i najposvećenijih Advenata, svake godine kreativni studenti i studentice potrude se i svoje sobe i studentske domove ukrasiti u istome, prazničnom duhu.Praznični duh na vratima studentskih soba...foto: privatna arhiva/Marta Lovrak


Ove godine nekoliko je studentica razveselilo kolege ukrašavanjem domskih hladnjaka. Uz malo dobre volje, kreativnosti i potrebe da odmore od svakodnevnog učenja i fakultetskih obaveza, nastali su simpatični snjegovići "frižiderci".


...Snježne radosti ispred domova: studenti izradili maštovite snjegoviće...


"Uhvatili" smo nekoliko kolegica koje su među prvima napravile svoje snjegoviće "frižiderce" i postale trendseterice, barem što se ukrašavanja hladanjaka tiče.foto: privatna arhiva/kolaž


Cijela je priča, kako saznajemo, krenula od članka s BuzzFeed-a, a uskoro se, zahvaljujući Marti Lovrak i njenoj cimerici Darini Križanac, proširila Studentskim domom Cvjetno naselje.


Za sve su krivi višak kofeina i manjak sna


Marta Lovrak iz Bjelovara, studentica treće godine Građevinskog fakulteta s cimericom Darinom Križanac pročitala je Buzzfeedov članak o kreativnim idejama za Božić. Ova sa snjegovićem im se najviše svidjela.


"Višak kofeina i manjak sna rezultirao je kreativnom pauzom između učenja. Mislim kako većina na neki način pokušava učiniti sobu malo više svojom, unijeti malo svojih stvari, kako bi se osjećali kao kod kuće. Nekako je to u ovo blagdansko vrijeme kad polako počinje stres kolokvija i predaje programa možda još izraženije", kaže nam Marta.Simpatični snjegović - prvi takve vrste u ovome domu...foto: privatna arhiva


Unatoč ovim pokušajima da svatko za sebe učini prostor u kojem provodi svoje studentske dane što ugodnijim i u ovo praznično vrijeme što simpatičnijim i toplijim, Marti se ipak čini da sve počinej i završava na individualnom trudu i sličnim mini-projektima.Još jedan snješko, ovaj put na vratima sobe koju dijele Marta i cimerica Darina...foto: privatna arhiva


"Čini se kako takva ukrašavanja studenti ipak više rade za sebe, bez potrebe da to podijele sa ostalima ili potaknu blagdansko raspoloženje u domu", zaključuje.


...Najljepše doba godine prekratko traje: kako studenti provode praznike...


Ipak, sigurno nije mogla predvidjeti da će njihov prvi ukrašeni hladanjak motivirati i druge kolegice da naprave i vlastite snjegoviće "frižiderce".


"Blagdanski ukrasi motiviraju nas da što prije riješimo sve obaveze na faksu"


Fotografija studentice pete godine razredne nastave i engleskog jezika s Učiteljskog fakulteta L.B. nam je zapela za oko. L.B.


"Cimerica i ja smo ideju za ukrašavanje frižidera dobile od cura koje su stavile sliku svojeg ukrašenog frižidera i odmah smo se primile posla. Mislim da kreativci i oni koji žele da im soba ne izgleda monotono ukrašavaju sobe svake godine u ovo vrijeme prije Božića kako bi ugođaj bio čim bliži onome koji imamo kod kuće", priča nam L.B.Maštoviti, simpatični snjegović kolegice L.B. foto: privatna arhiva


Smatra da je važno stvoriti blagdansko raspoloženje jer "usred strke s kolokvijima i raznim obavezama na fakultetu, barem lampice ili snjegović na frižideru mogu te razveseliti i prisliti da sve riješiš na vrijeme kako bi u miru proveo božićne blagdane."Blagdansko ozračje u Martinoj i Darininoj sobi...foto: privatna arhiva/Marta Lovrak


Kolegica se već veseli odlasku kući za blagdane i smatra da bi si svaki student trebao priuštiti put kući za Božić. "Nezamisliv mi je Božić bez obitelji i najmilijih pa se tako posebno veselim druženju s njima, budući da ne idem često kući", kaže.


Blagdansko ozračje spašava studente od stresa polaganja kolokvija


Marija D. je apsolventica filozofije i povijesti umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a Patricija O. je studentica četvrte godine Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. I one su svojim krativnim uratkom odlučile doprinijeti blagdanskoj atmosferi doma.


...Kod kuće za praznike: evo čemu se studenti najviše vesele...


"Mnogo studentica i studenata svake godine ima bar nekakav ukras u sobi koji stvara božićni ugođaj (najčešće ukrasne lampice, pahuljice na prozorima i svjećice). Stanari studentskih domova osim što ukrašavaju sobe, vrlo često organiziraju i humanitarne događaje (npr. prodaja palačinki i kave u dobrotvorne svrhe), predbožini partiji, grudanje kad padne prvi snijeg itd.", kažu djevojke.Rukavice i šal u kompletu! foto: privatna arhiva


"Smatramo da je svim studentima to veoma važno, pogotovo uslijed kolokvija, kad studentima treba malo razbibrige. Obje idemo kući za blagdane, no tek nakon 23.12. Posebno se veselimo obiteljskom ozračju i zajedničkim aktivnostima", pričaju o svojim planovima za blagdane naše sugovornice.


Uz simpatične i vesele snjegoviće, lampiće i plišane sobove, sigurni smo da im je svaki dan koji odbrojavaju do Božića lakši i ljepši. Želimo im svima sretne kolokvije i najljepše blagdane!


L.B./foto: Facebook/privatna arhiva

Još vijesti