Anja Z u Laganini

Poslao mail, a dobio osmrtnicu: Slušao predavanja profesora koji je preminuo prije godinu dana

Navikli smo da učimo i čitamo iz knjiga čiji autori više nisu među živima, ali online nastava sa sobom je donijela sasvim drugačija iskustva kada je riječ o životu i smrti profesora.

29. Siječnja 2021 12:49
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Vrijeme pandemije koronavirusa dovelo je od većinskog izmještanja klasičnih oblika nastave u online okvire. Tako su studenti već navikli da svoje profesore gledaju 'uživo' putem kamera na određenim aplikacijama, ili da pristupe snimljenim predavanjima naknadno. Takav način održavanja nastave odvija se i nakanadskom Sveučilištu Concordia, i s njim ništa ne bi bilo toliko sporno, da jedan od studenata nije došao do iznenađujuće spoznaje.

Kako piše Slate, student je pokušao kontaktirati svog profesora povijesti umjetnosti, te je otkrio kako je profesor mrtav, iako on redovito prati njegova predavanja. 


...OTVORENO PISMO studenta koji je prebolio COVID-19: 'Svim kolegama koje i dalje PARTIJAJU...'...


...70-30 ili nitko više ne broji? Provjerili smo koliko su online predavanja obavezna: 'Nikoga nije briga, bog ih blagoslovio...'...


"Upravo sam saznao da je profesor za ovaj online tečaj koji pohađam preminuo 2019. godine, ali tehnički još uvijek drži predavanja. Učim iz predavanja snimljenih prije njegove smrti", tvitao je šokirani Aaron Ansuini pa dodao: "Mislim, pretpostavljam da većinom čitam tekstove koje su napisali preminuli autori,  ali činjenica je da sam tražio profesorovu e-adresu kako bih mu postavio pitanje, a umjesto odgovora dobio sam njegovu osmrtnicu."


Sveučilište Concordia za portal Slate, potvrdilo je da je profesor François-Marc Gagnon, predavač na sveučilišnom odsjeku za povijest umjetnosti, doista preminuo 2019. godine, prije pandemije Covida-19. No, njegova predavanja, "žive" i postoje u Concordijinu katalogu internetskih tečajeva i koriste se za namjenski online tečaj. Predavanje vode drugi profesor i dva pomoćnika u nastavi, s tim da se Gagnonove snimke koriste kao nastavna sredstva.


...Zadnje trenutke provela sa studentima: Profesorica bolovala od korone, preminula tijekom online predavanja...


Zbog pandemije koronavirusa u akademskoj zajednici na Sveučilištu Conrad, uspostavljen je tzv 'prijateljski sustav', u kojem profesori imenuju zamjenika, odnosno kolegu koji bi u slučaju bolesti ili smrti od koronavirusa, mogao preuzeti kolegij. Kako se čini, povratka na staro još uvijek neće biti, te će i studenti i profesori morati prihvatiti da se susreću i s pomalo 'morbidnim' online praksama koje su pred nama.


izvor: Slate

Još vijesti