V.K. u Laganini

Student koji je pratio Muskov avion, sada prati ruske oligarhe: 'Ovo što oni imaju je apsolutno ludo'

Brucoš prati avione i Romana Abramoviča, Jeffa bezosa, Elona Muska, pa i one koje potencijalno korsti Vladimir Putin.

1. ožujka 2022 14:38
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Već smo pisali o nevjerojatnom 19-godišnjem brucošu Jacku Sweenyju. Podsjetimo, ovaj brucoš informacijskih znanosti dospio je u medije nakon što je tehnološkog milijardera Elona Muska doveo pred nesvakidašnji problem: otvorio je Twitter profil na kojem prati kretanje Elonovog privatnog aviona.

Nakon što ga je Musk zamolio da izbriše profil, u zamjenu mu je nudio 5 tisuća dolara. Sweeney je mudro odbio Muska i dao mu protu-ponudu: tražio je pripravništvo u Tesli ili SpaceX-u.


>>>[FOTO] Elon Musk ponudio brucošu novac da ga prestane pratiti, student odbio – sad traži pripravništvo<<<


No, nedavno je Sweeney opet u centru pažnje medija jer je ovaj puta svoje znanje o praćenju privatnih aviona preusmjerio na ruske oligarhe. Do sada je imao nekoliko Twitter profila koji su pratili, osim Muska i Jeffa Besosa i Billa Gatesa, među ostalima.


Kako piše Bloomberg, student Sveučilišta Central Florida otvorio je novi Twitter profil naziva @RUOligarchJets koji navodno prati kretanje čak nekoliko privatnih aviona ruskih milijardera, a sve kroz botove.



Sweeney je kazao kako je pokrenuo ovaj profil nakon što je primio nekoliko upita o tome da počne pratiti i njihova kretanja povodom ruske invazije na Ukrajinu koju prati cijeli svijet. Uz to, spomenuo je da prije pokretanja ovog Twitter profila nije znao puno ni o ruskim milijarderima, ali ni njihovim avionima.


>>>NEVJEROJATNO: Hrabra studentica izvještava iz srca Kijeva, s fakulteta joj javili da mora pisati zadaću!<<<


Nakon što je preko bloga „Radar Spots“ pronašao popis privatnih aviona koji su u vlasništvu bogatih Rusa, nije mu trebalo dugo da napravi i bot za praćenje, a onda i Twitter profil koji u samo par dana od otvaranja broji skoro 112 tisuća pratitelja. Osim oligarha, Sweeney je otvorio profil i samo za avione „Ruskih VIP i Putinovih aviona“


„Zrakoplovi koje ovi Rusi imaju su apsolutno ludi“, kazao je student za Bloomberg, uz napomenu da su najbogatiji ljudi u Rusiji putovali komercijalnim zrakoplovima poput Airbusa A319 i Boeinga 737. „Njihovi su avioni ogromni u usporedbi s drugim mlažnjacima“, kaže student.



Profil „Russian Oligarch Jets“ prati razne letjelice, od helikoptera, privatnih zrakoplova i komercijalnih zrakoplova, uključujući one u vlasništvu Vladimira Potanina, navodno najbogatijeg Rusa na svijetu i pa i Romana Abramoviča te Alexandera Abramova, „čeličnog“ milijardera, piše Bloomberg.


>>>Njegova Lada ide unatrag: Student dobio pohvale milijardera Elona Muska za svoj 'izum' VIDEO<<<


No, Colby Howard, predsjednik Paragon Intel-a, kompanije koja pruža korporativnu zrakoplovnu inteligenciju putem svog prozvoda JetTrack napominje da Sweeney ne dijeli informacije koje bi mogle kontekstualizirati letove. Drugim riječima, ne daje informacije o tome tko se nalazi na tim letovima ili neki njihov povijesni značaj kretanja ili neke druge informacije koje bi bile potrebne obavještajnim službenicima ili investitorima za donošenje nekih „kritičnih odluka“.  


Izvor: bloomberg.com


Još vijesti