Mojfaks.hr u Laganini

Depra ili realnost? Student pitao što napraviti nakon diplome: OVAKVE savjete (ni)smo očekivali...

Kraj rujna obilježava strka oko polaganja posljednjih ispita kao i obrane diplomskih radova i privođenje studentskoga staža kraju.

2. listopada 2020 12:56
Depra ili realnost? Student pitao što napraviti nakon diplome: OVAKVE savjete (ni)smo očekivali...

Depra ili realnost? Student pitao što napraviti nakon diplome: OVAKVE savjete (ni)smo očekivali... Foto: MojFaks

U studentskom stažu vjerojatno ne postoje dva značajnija trenutka od onih kad upišeš studij i dobiješ titulu brucoša i onog kada napokon dobiješ diplomu i završiš fakultet. Kao i upis, tako i privođenje faksa kraju zna biti dugotrajan i stresan proces. Nerijetko "zaglibimo" s jednim ispitom koji nam se baš i ne da riješiti ili ga pericpiramo kao najtežu prepreku, a kada započnemo s pisanjem diplomskog rada, uvidimo da sva naša filozofska naklapanja u omiljenom kafiću ipak neće biti od neke koristi. Stoga se proces zna odužiti i dodatno nas opteretiti.

No, onog trenutka kada napokon imamo tu diplomu u ruci, možemo odahnuti. Naravno, ponekad od pozitivnog šoka ne znamo što dalje činiti. Proslava je među prioritetnim stvarima, a onda sve ovisi od osobnim planovima za budućnost. Ono što je slično i početku i završetku faksa jeste borba s novom papirologijom, koju sa sobom donosi i odnosi status studenta, a mnogi od nas ponekad se izgube u procesu.

...\'Kad ti ostane 1 ispit do diplome i zatvore fakultet\': Priča studentice kojoj će epidemija produljiti studiranje...


Tako je jedan kolega odlučio pitati za savjet u jednoj od studentskih grupa na Facebooku što sve treba učiniti nakon završetka fakulteta (osim prijave na biro i sređivanja dopunskog i zdravstvenog)? Kako je napisao u objavi, bilo kakav savjet općenito je također dobrodošao, a sudeći prema komentarima općenitih savjeta je bilo. 


...Ni nakon 36 godina studiranja ne odustaju: \'Vječni\' studenti dali nekoliko savjeta brucošima...


"Prvo i osnovno što prije nać posao", posavjetovao ga je jedan kolega.

Drugi kao najvažniju stvar nakon završetka faksa u Hrvatskoj vide vađenje putovnice i odlazak van iz Hrvatske.

"Uzmeš diploma, kriglu pive popiješ i put prvog šaltera MUP-a za izdavanje putovnice", samo je jedan od komentara.

Drugi su i precizirali koja je zemlja "obećana". "Otići u Njemačku. Nadam si da si kakav prirodni faks završio", napisali su mu.

...Svi drugi broje dane do promocije, a vi... Par riječi svima koji neće diplomirati \'u roku\'...


Iako smo očekivali da će se komentari kretati u smjeru rješavanja zdravstvenog osiguranja, statusa u domu, savjeta koliko dugo možeš raditi na studentski ugovor nakon što diplomiraš, posvećivanju osobnim interesima ili pronalaženju mira u sebi nakon kaosa pripremanja diplomskog rada i sličnih obaveza, "gutanja" svih filmova i knjiga i druženja s kojima kasnimo, čini se da mnogi nakon što dobiju diplomu imaju jednu važniju stvar na pameti: čvrsto je zgrabiti i otići u inozemstvo.

A.Z.
foto: Shutterstock By VGstockstudio

Još vijesti