V.K. u Laganini

[FOTO] Student slučajno zapalio studentski dom – 'kuhao' raketno gorivo na štednjaku

Eksperimenti bi se trebali raditi u laboratorijima uz obučene profesionalce, a ne na štednjaku studentskog doma.

23. veljače 2022 12:20
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Prošle nedjelje, jedan se student sjetio kako bi mogao provesti eksperiment: pokušao je napraviti raketno gorivo na štednjaku u studentskom domu. No, očito zbog nedovoljno znanja, napravio je vatrenu kuglu koja je izazvala požar.


Student koji je živio u studentskom domu u Utahu odlučio je napraviti raketno gorivo na svom kuhinjskom štednjaku, što je dovelo do velike "vatrene lopte" koja je uzrokovala ozbiljnu materijalnu štetu, tvrdi BYU policija, a prenosi CNN.


>>>Studentice skoro zapalile stan jer nisu znale da za kuhanje tjestenine trebaju vodu<<<


Zbog velikog oštećenja doma, 22 studenata evakuirana su i iseljena iz svog doma u Provu, Utah. Eksperimentalna nezgoda dogodila se u kući na kampusu na Sveučilištu Brigham Young (BYU) u nedjelju poslijepodne.


Foto: screenshot via Facebook@BYU Police Department


Sastojci dostupni u svakoj trgovini


Jeff Long, BYU policijski poručnik potvrdio je za CNN da su sastojci korišteni za izradu smjese bili "uobičajeni artikli kupljeni u trgovini".

Kako kaže Long, student je napravio oko pet kilograma tvari kada je pregrijala, a zbog toga je nastala vatrena lopta koja je eksplodirala u kuhinji. Plamen eksplozije zahvatio je zidove i strop oko peći što je srećom, pokrenulo prskalice u zgradi, no one su poplavile cijelo prizemlje. Vatrogasci su ubrzo stigli na kampus i ugasili ostatak požara.


Prvo vatrena lopta, a onda još i poplava / Foto: screenshot via Facebook@BYU Police Department


Srećom, policija je potvrdila da nema ozlijeđenih. "Ovo je, bez obzira na to, mogao biti događaj s katastrofalnim posljedicama", rekao je Long i dodao da mnogo studenata nije bilo tada na kampusu jer su bili kod kuća zbog praznika.




>>>[VIDEO] Studenti u Zagrebu kuhali večeru u 2 ujutro pa zapalili kuhinju i stan<<<


Razmisli prije eksperimentiranja


"Ovo je bila jako loša procjena osobe koja je provodila eksperiment", komentirao je Long studenta. "O ovome nije baš razmislio", zaključio je.


U jedinici u kojoj je izbio požar smješteno je šestoro studenata, ali su u tom trenutku samo dva bila prisutna, od kojih je jedan bio student koji je sudjelovao u eksperimentu koji je pošao po zlu.


Foto: screenshot via Facebook@BYU Police Department


No, zbog požara, a onda i poplave, iz doma su iseljena 22 studenata. Policija još uvijek istražuje događaj i nisu uspjeli utvrditi kolika je šteta na objektu i osobnoj imovini ostalih studenata.


"Molimo vas da svoje eksperimente radite u laboratorijima uz nadzor obučenih i vještih profesionalaca", napisali su na službenom Facebook profilu iz policije uz novi nadimak za studenta: "Rocket Man".



Foto: screenshot via Facebook@BYU Police Department


Zasad se studenta neće kazneno teretiti, ali nakon što se istraga provede do kraja, studenta će odvesti ispred tužitelja koji će utvrditi hoće li protiv njega biti podignuta optužnica ili ne.

izvor: cnn.com

Još vijesti