V.K. u Laganini

Profesor na fora način dokazao da studenti ne čitaju silabuse: Evo kako su ostali bez prilike da zgrabe 350 kuna

Na ovaj način, profesor je provjerio koliko studenata zbilja pročita plan i program izvođenja kolegija. Nažalost, rezultati eksperimenta su poražavajući.

20. prosinca 2021 11:16
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Na početku svakog semestra, posebice na prvih nekoliko predavanja profesori nas pokušavaju uputiti u silabuse u kojima nam ukratko objašnjavaju kako će biti koncipirana nastava, što se očekuje od studenata do kraja semestra i sve teme koje kolegij obuhvaća kao i popis literature. No, studenti rijetko obraćaju pažnju na silabus, a neki se čak ni ne pojavljuju na tih nekoliko predavanja.


Kenyon Wilson profesor je izvedbenih umjetnosti na Sveučilištu u Tennesseeju koji je htio provjeriti čitaju li studenti silabuse za predavanja. On je naime, u svojem silabusu za glazbeni seminar napisao jedan trag za iznenađenje na kraju dokumenta.


"Dakle (besplatno za prvoga koji pronađe: ormarić 147; kombinacija petnaest, dvadeset pet, trideset pet), studenti mogu biti nesposobni za dolazak na nastavu i…", naveo je tajnovito u tragu kojim se stiže do "nagrade". Da su studenti dosita pročitali silabus i pratili ovaj trag, doveo bi ih do ormarića u kojem je profesor ostavio novčanicu od 50 dolara koje bi studenti mogli slobodno uzeti. No, profesor je došao do ormarića na samom kraju semestra kako bi provjerio je li itko uzeo novac, a novčanica je i dalje bila tamo.


Tko zapravo čita Uvjete i odredbe?


"Akademski je problem da nitko ne čita silabuse", kazao je profesor Wilson za CNN. "To je slično Uvjetima i odredbama kada instalirate neki novi softver, svi kliknu da su ga pročitali, a nitko to zapravo ne učini", uspoređuje profesor.


Ovaj silabus mogao je pročitati 71 student koji je upisao seminar. Wilson je kazao da se inače silabus i ne mijenja toliko, no zbog pandemije su uvedeni Covid protokoli s još nekoliko novih informacija. "Postoji standardna šablona koja se ne mijenja. Sveučilište nas je natjeralo da stavimo puno pravnih stvari pred kraj", dodaje. "Ali, odmah sam prvog dana rekao studentima da se neke stvari promijenile te da svakako pročitaju silabus", komentirao je.


>>>Top prilika! Komentiraj hranu iz menze i osvajaj nagrade vrijedne 50 tisuća kuna: Laptop, bicikl, vozački...<<<


Uz novčanicu, profesor je ostavio i kratku poruku koja glasi: "Čestitam! Molim te, ostavi mi svoj ime i datum kada si ovo pronašao."


Profesor je na ormarić instalirao i šifriranu bravu pomoću koje je lako otkriti je li itko tokom semestra pokušao unijeti kod za otključavanje, ali kombinacija nikad nije okrenuta. "Polagao sam velike nade i bio bih jednako sretan da vodim ovaj razgovor s još nekim tko je pronašao novčanicu već prvi tjedan semestra", rekao je Wilson.


Odlučio je pričekati sve do polaganja ispita, kada su svi studenti završili s kolegijem, pa je tek onda provjerio ormarić. Kad se uvjerio da nitko nije otkrio trag u silabusu, objavio je fotografiju novca i ceduljice na svom Facebook profilu nakon čega su studenti priznali svoju grešku s početka semestra – nijedan student nije pročitao silabus.




"Moj semestralni eksperiment je došao kraju. Na početku semestra stavio sam 50 dolara u jedan od naših ormarića i uključio broj ormarića i kombinaciju u svoj nastavni plan i program za seminar s više od 70 upisanih. Danas sam dohvatio nepretraženo blago. Koje akademske smicalice trebam sljedeće pokušati?", napisao je profesor u svojoj sada već viralnoj objavi na Facebooku.


>>>Brucoš pobijedio na sudu: Iskoristio skripte s faksa i napisao 10 stranica dugu tužbu protiv stanodavca<<<


Studenti pohvalili profesorov eksperiment


Haley Decker, studentica diplomskog studija zadnje tri i pol godine upisuje profesorove seminare i predavanja i također nije niti jednom pročitala silabus. "Mislim da je ovo urnebesno", kazala je za CNN. "Ova su predavanja svake godine istog ili vrlo sličnog formata, pa studenti znaju što mogu očekivati i zato ne troše vrijeme na čitanje silabusa kako bismo zapravo trebali", priznaje i komentira kako je u zajedničku grupu koju studenti imaju poslala profesorov status kako bi i drugi vidjeli njegov potez. Njeni su kolege komentirali kako je ovakav Wilsonov potez bio jako pametan.


"Mislim da je ovo bio vrlo domišljat i pametan potez profesora Dr. Wilsona da nešto testira", tvrdi Decker. "To je definitivno natjeralo studente glazbe da shvate da unatoč ponavljajućim informacijama ipak treba pažljivo čitati plan i program nastave", zaključuje.


>>>Znanstvenici plaćaju da vježbate pod utjecajem 'marice': Zapali pa trči za 700 kuna<<<


"Svi su krivi što nemaju pojma što je unutra"


Profesor je napomenuo kako je ovaj eksperiment nastao u dobroj namjeri. "Znam da moji studenti čitaju i ne očekujem od njih da religiozno prolaze riječ po riječ, ali ako jesu, želio sam ih nagraditi", kaže.


"Svi su krivi što nemaju pojma što piše unutra", rekla je studentica Decker. "Svi smo priznali da smo samo nakratko preletjeli taj dio nastavnog plana jer je to pravilo u svakom nastavnom planu i programu isto za svaki predmet koji slušamo", pojašnjava studentica.


Profesorova objava na Facebooku izazvala je brojne reakcije studenta, ali je i dala drugim profesorima diljem zemlje novu ideju. "Možda će silabusi za proljeće 2022. godine biti najčitaniji nastavni plan i program ikad", smije se profesor.


izvor: cnn.com

Još vijesti