Mojfaks.hr u Laganini

Studenti na sveučilištu organizirali radionicu samozadovoljavanja za žene: Rezervacije 'planule' unatoč paprenoj cijeni

'Ako se svi slože, gledat ćemo i male isječke…'

30. srpnja 2021 16:31
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Radionica održana na njemačkom Sveučilištu Bielefeld organizirana je s ciljem približavanja žena svijetu masturbacije. Organizatori su predvidjeli teorijski i praktični dio pa su apelirali na prijavljene djevojke i žene da sa sobom ponesu džepno ogledalo, ručnik i lubrikant.


Ova ideja nije za one sramežljive niti konvencionalne osobe, a sama je najava u Njemačkoj izazvala val kritike i protesta. No, kako je najavljeno, na ovom Sveučilištu omogućili su ženama da nauče više o samozadovoljavanju. Radionica je održana u sklopu obilježavanja akcijskog tjedna posvećenome rodnom i spolnome samoodređenju u organizaciji krovne udruge studenata.


Od sijaseta pripremljenih predavanja, tribina i radionica, najdalje je odjeknula upravo ova. Rezervacije su "planule" u trenu iako je cijena radionice iznosila 250 eura, piše Welt.de.


Polaznici su prošli kroz teoretski i praktični dio tečaja. "Prvi će biti sretan, a drugi će biti mokar i sretan", pojasnili su u najavi. Osim teoretskog pristupa temi ("Ako se svi slože, gledat ćemo i kratke isječke", pojasnili su), naučeno se primijenilo u praktičnom dijelu.


Mladi konzervativci nezadovoljni, Sveučilište se ogradilo


No, nekima se radionica učinila kontroverznom. Studentsko "krilo" konzervativne Kršćansko-demokratske partije (RCDS) postavilo je pitanje financiranja događanja uz napomenu da se ne bi trebalo financirati iz sredstava unije studenata. "Želimo znati koliko je trošak događanja i hoće li se u ove svrhe koristiti semestralni doprinosi studenata", izjavila je predsjednica RCDS-a, Kathrin Krause.


Uprava Sveučilišta od događanja se ogradila uz argument da je radionica organizirana od strane studenata te oni nemaju nikakav utjecaj na sadržaj događanja. "Događanje nije sveučilište niti sveučilište procjenjuje sadržaj studentskih događanja", priopćili su sa Sveučilišta Bielefeld.


Ovakve radionice nisu rijetkost, iako se uglavnom ne održavaju u organizaciji studentskih udruga niti u prostorijama sveučilišta i fakulteta. Prošle je godine, primjerice, u pandemijskim uvjetima, održana online radionica samozadovoljavanja u organizaciji Erike Lust, švedske redateljice, scenaristice i producentice erotskih filmova uz organiziran live-stream u koji se mogao uključiti bilo tko.

Još vijesti