V.K. u Laganini

[FOTO] Odustali od života u studentskom domu: Stanuju u fora kombiju i štede tisuće kuna

Opcije za život tijekom studiranja su raznolike: od studenskih domova, stanova, kuća s hrpom cimera, s roditeljima… Pa čak i automobila ili kombija!

20. Siječnja 2022 16:55
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Studenti imaju nekoliko različitih opcija za život tijekom studiranja. I dok je jedan dio i dalje kod kuće s roditeljima, drugi dio u studentskom domu, a treći pak po privatnome smještaju u najmu, ima i onih koji traže alternativno i najpovoljnije rješenje. Ovaj se par odlučio na opciju stanovanja "na četiri kotača".


Foto: screenshot via Inatagram@life.is.a.project


Na društvenim mrežama često gledamo influencere koju su preuredili kombije i tako putuju po svijetu pa objavljuju prekrasne slike iz svih zakutaka naše planete. Ali, neki biraju život u "kući na četiri kotača", prvenstveno iz financijskih razloga. Daniel Dayment i njegova partnerica Mary Cullen studenti su koji nisu htjeli plaćati skupe najamnine studentskog smještaja, već su kupili kombi, preuredili ga i sada žive u njemu!


>>>Mladi više neće učiti voziti u automobilima s mjenjačima? 'Samo na kvačilo otpada barem 5 početnih lekcija, ali dolazi revolucija'<<<


Preuredili ga tijekom "lockdowna"


Daniel je kupio stari Citroen Relay kombi za 5 tisuća funti (nešto više od 45 tisuća kuna), i onda utrošio još toliko kako bi transformirao staro prijevozno sredstvo u "pokretni dom". Par je na preuređenju radio tri mjeseca, taman uoči lockdowna, tijekom ljeta 2021. godine. Sada žive u kombiju, a jednom kada se protupandemijske restrikcije ublaže, planiraju njime proputovati cijelu Europu, piše metro.co.uk.


"Oduvijek mi je bio plan imati vlastiti dom do moje treće godine studija, a specifično, da to bude minimalistično uređen i da mogu putovati", kazao je Daniel. "Uštedio sam novac da bi transformirao kombi jer nisam htio plaćati velike iznose za studentske stanove", nastavlja Daniel i kaže kako bi ga 10 mjeseci života u studentskim domovima ili stanovima također koštala otprilike 5 tisuća funti.


Imaju sve što im je potrebno


"Imati preuređeni kombi sada mi je stvarno dobra financijska investicija, jer ovako štedim novac pošto ne moram plaćati režije ili iznuđivačke stanarine", tvrdi.


Studentica i njegova partnerica Mary, uz svoj studij radi i kao freelance grafička dizajnerica. "Prije nego što sam upoznala Daniela, nikada nisam razmišljala o životu u kombiju, ali je tako zgodno i pogodno i toliko je uvijek avantura koje te moramo planirati", veseli se budućnosti. "Nedostaje mi toster jer moramo pržiti tost, ali stvarno sam došla uživati u životu u kombiju i životu na cesti, jer tada shvatiš da ti ne trebaju neki električni uređaji bez kojih jedno kućanstvo ne može", napominje studentica.


Foto: screenshot via Inatagram@life.is.a.project


Osim tostera, kombi ima sve ostalo što je jednom paru potrebno za uobičajeni studentski život. Na raspolaganju su im ploča za kuhanje, spremište za odjeću, kompostni toalet, kuhinjski pult i bračni krevet. Uz to, kombi ima i solarni sustav što ga čini i ekološki prihvatljivim.


>>>Na prestižnom sveučilištu pokreću novi studij: Studenti će učiti kako spasiti svijet<<<


"Baterije i solarni električni sustav bili su vjerojatno bili najskuplji dio obnove, ali je bila vrijedna investicija jer bi to bila cijena onoga što bi netko potrošio u godini dana na svoje račune za struju", napominje Daniel.


>>>WC budućnosti: Za jedno 'kakanje' dobijete kriptovalutu kojom kupujete voće, knjige i kavu na kampusu<<<


"Toalet mi je bio najdraži dio obnove"


"Kako bih osvijetlio cijeli kombi, nabavio sam lampice i LED svjetla kako bi sve izgledalo ugodnije, a koštale su oko 20 funti i stvarno dobro osvijetle ovako mali prostor. Uspio sam nabaviti i velšku staru komodu za 50 funti koji sam prenamijenio za kuhinjski pult na koejm odlažemo lonce i tave. Uz to sam napravio i kompostni toalet za 50 funti od dijelova drva, kante i pregrade za tekuće i krute tvari", pojašnjava student.


"Možda zvuči čudno, ali toalet mi je bio najdraži dio obnove. Za neutralizaciju mirisa koristim kokosov treset i otopinu octa, a s obzirom na to da se sve to kompostira, i toalet nam je ekološki prihvatljiv", hvali se 22-godišnji student.


Foto: screenshot via Inatagram@life.is.a.project

Najluksuzniji predmet - frižider


"Jedan od najluksuznijih predmeta u kombiju je hladnjak od 50 litara koji košta 400 funti, a dovoljno je hladan da se sladoled u njemu ne otopi", kaže ponosno. Daniel je još koristio otpad od drva kako bi napravio i krevet s prostorom za pohranu ispod podnice, kao i za ormarić za hranu i kukice koje služe za odlaganje šalica za kavu. Sve unutar kombija je višenamjensko, uključujući i sjedala.


>>>Studenti revoltirani! Postavili PLASTIČNU travu ispred studentskog doma – slijede li 'noćne akcije' sadnje drveća?<<<


Unatoč tome što uživaju u jednostavnosti života iz kombija, studentski je par ipak morao napraviti i niz kompromisa kako bi živjeli na cesti, ali se ne žale. "Oboma nam nedostaje topla tekuća voda, pa se moramo tuširati u kampovima i koristiti praonice rublja kada putujemo. Ja sam ozloglašeni skupljač odjeće, pa kada sam uselila u kombi s Danielom, morala sam probrati mnogo stvari da bih konačno shvatila da mi ionako nikada nisu bile potrebne", kaže Mary.


"Život u kombiju svodi se na improvizaciju i na stvari koje se možda ne smatraju nekom normom", nadovezuje se Daniel. "Život u kombiju omogućuje da budete ekološki prihvatljivi dok putujete gdje god želite", govori Daniel za kraj.

izvor: metro.co.uk

Još vijesti