V.K. u Laganini

[FOTO] Studentica medicine zbog ove haljine dobila opomenu i 'pala' na ispitu

Seksistički kodeksi oblačenja i dalje su svakodnevica, čak i na nekim prestižnim fakultetima.

20. rujna 2021 17:55
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Pravila oblačenja nisu ista za sve, posebice ne ako se posmatra distinkcija između "pristojnog" muškog i ženskog oblačenja. Svaka situacija ima drugačiji kodeks oblačenja, tako primjerice postoji kodeks oblačenja za plažu, za posao, ulazak u obrazovne institucije poput škole ili sveučilišta.


I dalje je neprikladno za žene pokazati koljena, dok muškarci slobodno mogu šetati bez majica, posebice ljeti.


>>>U 'susjedstvu' postoji pravilnik koji određuje kako će se studenti odijevati i podsjeća ih da trebaju pozdravljati – evo zašto<<<


Trend u kojem se pokazuje kako se djevojke kažnjava jer su "neprimjereno" odijevene viralan je već godinama. Djevojke dobivaju kaznu, a njihovi muški prijatelji oblače isto, no oni ne dobiju kaznu. Majice na bretele, naramenice od grudnjaka ili ženska koljena i dalje su "neprikladni" dijelovi odjeće da bi se pokazivali u javnosti. Studentica medicine na Sveučilištu u Newcastleu dobila je opomenu jer je na ispit došla u – haljini dužine ispod koljena.




"Može li mi netko objasniti kako u 2021. godini fakulteti medicine i dalje nameću seksističku predodžbu studenticama jer su se odvažile pokazati svoje gležnjeve?", upitala je ljuta studentica na Twitteru u ime svoje kolegice čiju je sliku kobne haljine i objavila. "Žalila sam se Sveučilištu, oni su mi rekli da je ovo 'jedna od najneprimjerenijih haljina koju su ikada vidjeli' i da je riječ ispitivača zadnja, stoga je istraga zaključena. Nije li diskriminacija predivna?", upitala je vlasnica haljine. Kako nadodaje studentica, napomenuli su joj da nije imala pokrivala za noge, stoga ne bi htjeli da liječim njihove prijatelje i obitelj.


>>>Stop tetovažama, trbusima i dekolteima na izvol'te! Kodeks odijevanja studenata izazvao rat – potreba ili gušenje osobnih sloboda?<<<



Nakon što su o njenoj situaciji počeli pisati i mediji, ubrzo se oglasilo i Sveučilište na svom službenom Twitter profilu putem kojega su se ispričali studentici za nesretnu situaciju i okrivili glumca – koji je na ispitu pravio da je pacijent kako bi ona mogla pokazati svoje znanje. Ona naime, ovu ispriku nije prihvatila. "Citiram: 'Studentica je imala kratku haljinu bez pokrivala za noge – komentirao je glumac odmah na stanici i rekao da izgleda neprofesionalno i slažem se'. Ometanje situacije i činjenica da s ispitivačem nisu poduzete nikakve radnje nije isprika", odgovorila je sveučilištu.




>>>One su lijene i nesposobne? Istraživanje pokazalo kako drugi gledaju na studentice koje se izazovno odijevaju za faks<<<


Iako su sa sveučilišta poručili kako ne žele da ijedan student ikada doživi ovakve komentare te da ovakvi komentari ne predstavljaju vrijednost fakulteta, studentica nije prihvatila ispriku i nastavila je kako se nada da se ovom situacijom podiže svijest o seksističkim kodovima oblačenja, ali i neprimjerenim komentara, očito glumaca, usred ispitivanja.

Još vijesti