L.B. u Laganini

Studentica medicine se požalila: 'Jedna profesorica me rušila, a druga rekla da sam znala bolje od svih'

Svi znamo da profesori nisu roboti – svakome se može dogoditi loš dan, subjektivna procjena koja se ne mora podudarati s objektivnim znanjem ili percepcijom studenta o tome koliko zna. No, svaki bi profesor morao imati čvrste i pravedne kriterije 'jednake za sve' po kojima ocjenjuje studente.

9. listopada 2019 13:36
indeks ocjene

indeks ocjene Foto: MojFaks

Studentica medicine požalila se na profesoricu koja ju je ispitivala. S obzirom da se za svaki rok "izvlači drugi profesor" koji će biti zadužen za ispitivanje, studentica tvrdi da je lutrija kod kojeg ćete profesora polagati. Ona je imala manje sreće pa je izvukla "strogu" profesoricu. Iako je bila uvjerena da je solidno naučila gradivo za ispit, krajnji ishod ispitivanja nije bio nimalo lijep.


...Najpoznatija stranica za ocjenjivanje profesora uvela feferon: Uz znanje i rad, ocjenjuje se i izgled...


"Počnem da pričam svoja pitanja, samo me zaustavlja i postavlja potpitanja na koja sam točno odgovorila, al\' me žena očigledno ne sluša, samo me odmjerava kako sjedim i šta sam obukla", tvrdi studentica u svojoj objavi na stranici Ispovesti. Iako je na pitanje točno odgovorila, kaže da joj je profesorica rekla da je odgovor netočan i da apsolutno ništa ne zna. "Kako vi mislite studirati medicinu, mene je sram slušati vas", prisjetila se djevojka riječi koje joj je uputila profesorica.


...Domaći profesori razočarani studentima: Tvrde da im je rukopis sve gori, a ni pismenost im nije jača strana...


Nakon ispitivanja studentica se osjećala poniženo, čak toliko da je počela sumnjati u sebe i svoje znanje, no kad je drugi put izašla na ispit pokazalo se da  je ipak gradivom ovladala dovoljno za prolaz, pa čak i bolje od toga. Jedina razlika bila je profesorica koja ju je taj put ispitivala.

"Prošeta me kroz cijelo gradivo, nema što me nije pitala, i teoriju i kliniku i van knjige ma apsolutno svašta. Da mi 10, kaže da sam najbolje odgovarala od svih u tom roku. A ja obnavljala nisam ništa od prošlog roka...", tvrdi studentica medicine.

...I zato je USMENI najgori: Evo koliko sati studenti ČEKAJU na odgovaranje i zašto...


U komentarima njene objave neki tvrde da su iz tog razloga usmeni ispiti nešto što bi trebalo izbjegavati i pozdravljaju inicijativu bolonjskog sistema koji nalaže da se svaki kolegij polaže pismeno. Drugi su se pojadali na sličan tretman i na svojim fakultetima.

Jeste li i vi imali ovakvih iskustava?

Još vijesti