Mojfaks.hr u Laganini

Zagrebačka studentica Romkinja ruši stereotipe: Dospjela do fakulteta, a planira i u Sabor

Studentica Zdravstvenog veleučilišta u Zagrebu, 21-godišnja Anesa Šabani, ruši sve stereotipe o Romima. Naime, s očeve strane studentica ima romsko podrijetlo, ali se nikako ne uklapa u statistiku koja kaže da 93 posto Roma u Hrvatskoj živi ispod granice siromaštva.

16. svibnja 2017 17:16
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Anesa je rođena Zagrepčanka, studira na smjeru radne terapije, po vjeri je muslimanka, a slobodno se može reći da je po opredjeljenju velika humanitarka koja pomaže ljudima oko sebe. No, Anesa ruši i sve kulturne stereotipe o Romima, a ne uklapa se ni u rezultate velikog istraživanja Europske unije s 25 000 ispitanika, prema kojemu gotovo svi Romi u Hrvatskoj, njih 93 posto, žive ispod granice siromaštva.


Anesa je tijekom srednje bila odlikašica, a želja joj je upisati studij primaljstva u Rijeci... izvor: tportal

Otkako su se njezini roditelji skrasili u Hrvatskoj, bave se trgovinom odjećom po sajmovima, a taj posao pretvorio se u obiteljski biznis nakon što mu se u potpunosti posvetila i majka, bivša radnica tvornice Kamensko. Anesi i njezinoj sestri omogućili su sretno djetinjstvo u zagrebačkoj četvrti Savica, a nakon selidbe i prvu mladost na Žitnjaku, piše tportal.


Diskriminaciju je osjetila u srednjoj školi, a želja joj je upisati studij primaljstva


Budući da ima svijetlu boju kože, odmah se ne može reći da je ova studentica Romkinja, no diskriminaciju je osjetila samo jednom u srednjoj te joj to nije bilo niti malo ugodno. Inače, Anesa je bila odlikašica u školi za primalje.


Izvor: Facebook

"Osjećaj stvarno nije ugodan. Jedna profesorica, nakon usmenog ispita, dala mi je prolaznu ocjenu iako sam znala za više. Rekla je pred razredom: \'Nije bitno kako, nego tko odgovara\'
\'. Očito je imala predrasude", prepričava studentica za tportal.

...Jedina Romkinja na Sveučilištu u Splitu: \'Prva sam u obitelji dospjela do fakulteta\'...


Za vrijeme školovanja zaljubila se u zanimanje primalje, ali unatoč ocjenama i uspjehu na državnoj maturi, nije uspjela upisati željeni studij primaljstva na Fakultetu zdravstvenih studija u Rijeci, na koji godišnje upisuju samo 15 studenata. U međuvremenu je odradila pripravnički staž u Kliničkoj bolnici Merkur pa je igrom slučaja imala priliku asistirati na porodu svojoj prijateljici iz udruge Romski san.

Iako sada studira radnu terapiju na Gupčevoj zvijezdi, od upisa na fakultet u Rijeci nije odustala i pokušat će opet.

"Obožavam romsku glazbu i kako to da se nisi udala?" kažu joj drugi kada im otkrije da je Romkinja


Kaže da joj općenito jako smetaju predrasude, ne samo prema Romima nego prema svim manjinama. Budući da osobno poznaje saborskog zastupnika Željka Kajtazija pa se često šali da će ga ona jednog dana zamijeniti.



Krug njezinih prijatelja je \'izmiksan\', uglavnom su to prijatelji iz srednje škole i s fakulteta, a o temama kao što su nacija, religija ili etničko porijeklo rijetko se raspravlja. A kako ljudi obično reagiraju kad saznaju da je Romkinja?

"Obično svi odmah kažu da obožavaju romsku muziku. Malo poslije pitaju kako to da se nisam udala jer da se Romi žene mladi i imaju puno djece. Kažem im da očito nisu svi takvi", prepričava Anesa.

Prisjeća se kako joj se jedna poznanica nakon upoznavanja u srednjoj školi povjerila da se boji Roma. Stanovala je u đačkom domu u Dubravi i na putu do tramvaja prolazila pokraj tamnoputih uličnih prodavača. Kada joj je Anesa rekla da je Romkinja, odgovorila je: "Ti si moj dobri Rom". Naknadno ju je obavijestila da prolazi pored njih bez straha.      

Smatra da mladim Romkinjama treba pokazati da im je bolje završiti srednju školu prije nego odluče imati djecu


Udruga Romski san održava edukativne tribine i interventno pomaže članovima romske zajednice. Tribina o zdravlju žena iznenadila je Anesu jer je shvatila da sudionice nisu ni približno dovoljno educirane o osnovnim ginekološkim terminima i uslugama.

"U diskriminaciji Romkinja često se koristi argument da se one udaju sa 16 godina i krenu rađati djecu. To naravno nije pravilo, ali da, Romkinjama treba približiti sve mogućnosti, treba im omogućiti da razmisle o svom životu i o tome da bi možda bilo bolje da završe srednju školu prije nego odluče imati djecu. To se, uostalom, ne odnosi samo na Rome, nego i na sve ostale srednjoškolce, koji nisu dovoljno obrazovani", upozorava studentica.

...Studenti pokrenuli portal za migrante: Pročitajte zanimljive priče \'novinara izbjeglica\'...


Uz manjkavo obrazovanje, što smanjuje mogućnosti za zaposlenje, Anesa ukazuje na poteškoće Roma u ishođenju osobnih dokumenata. Ta dva problema su donekle povezana pa se može reći da se njihovi problemi u Hrvatskoj vrte u začaranom krugu. Ona bi prvo krenula rješavati obrazovanje.


Izvor: Facebook

"Više bih se orijentirala na djecu i mlade kako bismo pomogli njima. Priznajmo, puno je teže pomoći čovjeku od 50 godina, koji bi trebao biti pred mirovinom, nego usmjeriti nekoga s 20 godina", kaže Anesa.

Kao zagrebačka studentica, Anesa prima stipendiju Grada Zagreba u iznosu od oko 3300 kuna mjesečno (50 posto neto plaće u Zagrebu). Srednjoškolcima iz redova romske manjine omogućena je stipendija od oko 2300 kuna mjesečno (35 posto neto plaće), naravno uz određene kriterije, poput minimalne prosječne ocjene 3,0.

Prema informacijama s terena, sve više mladih Roma upisuje se na fakultete, ali se i tamo susreću sa specifičnim problemima, kao i potpunom neizvjesnošću po pitanju zapošljavanja

Više o Anesi i njenom uspjehu unatoč predrasudama možete pročitati ovdje.

Ivana Petrić
izvor: tportal
foto: Facebook

Još vijesti