Mojfaks.hr u Laganini

Woke up like this ili tip-top dotjerivanje i šminkanje: A kakvi vi izlazite na ispite i utječe li to na ocjenu?

Večer pred ispit u većini slučajeva provedemo budno, prelistavajući po tko zna koji put literaturu. Zbog toga, kao i stila života prethodnih dana koje je obilježio ispitni rok, mnogi studenti ne mogu se pohvaliti da su u tom periodu u svom najljepšem izdanju...

3. veljače 2020 13:47
Woke up like this ili tip-top dotjerivanje i šminkanje: A kakvi vi izlazite na ispite i utječe li to na ocjenu?

Woke up like this ili tip-top dotjerivanje i šminkanje: A kakvi vi izlazite na ispite i utječe li to na ocjenu? Foto: MojFaks

Zbog toga nas je zanimalo, dotjeruju li se studenti za izlazak na ispit ili smatraju da je to nepotrebno te kakva su njihova iskustva o tome kako profesori percipiraju one koji se za ispit urede za razliku od onih koji dođu raščupani i vidno umorni. Ima li razlike u tome kako će nas profeosri percipirati i doživjeti?

"Za ispit se najčešće više našminkam, odnosno na predavanjima sam bez šminke, ali za ispit stavim puder kako bih prekrila podočnjake i ne izgledala baš kao da noćima nisam spavala. Jednostavno ja se osjećam ljepše ako sam oprala kosu i prekrila tragove nespavanja, a samim tim budem i sigurnija pogotovo ako je riječ o usmenom ispitu. Susretala sam se sa kolegicama koje su imale jako puno šminke na sebi, ali to je valjda do nekog stila i inače make up navika", objašnjava nam Kristina, studentica Ekonomskog fakulteta, te ističe da su joj problematičniji goli dijelovi tijela na ispitu, nego koliko se netko našminkao.

Studentica Martina govori nam kako se nikada nije posebno sređivala za ispite, već da je dolazila na njih kao i sve ostale dane na faksu.


foto: pravos.unios.hr

"Eventualno ako sam imala usmeni kod nekog starijeg i ozbiljnijeg profesora, nisam baš dolazila u majicama na bendove i trapericama s rupama. Nisam nikada čula da je netko na mom faksu imao problema s prolazom ili ocjenom zbog toga kako je izgledao i što je nosio. Ne mislim da se studenti trebaju za ispite nešto posebno sređivati, dosta je samo odjenuti se prikladno kao i kada se ide u bilo kakvu drugu ozbiljnu ustanovu. Japanke, majice iz kojih ispadaju dekoltei, full kratke hlače, štikle, trenirke, svečane haljine, takve su stvari po meni ili pretjerivanje ili skroz neprikladne za faks i ispite", govori nam ona.

Fakulteti nemaju striktno propisan "dress-code" ili koliko je šminke pristojno, već se svi nekako vodimo ako smo dogurali do fakulteta, imamo određenu svijest o tome kada s nečim prelazimo granicu. Svako ima pravo furati neki svoj stil, biti autentičan i mazati/stavljati na sebe što god želi ako tako ne ugrožava drugu osobu. E sada, problem može biti kada nismo sigurni što drugoj strani (u ovom slučaju profesorici) može zasmetati. Na popularnoj stranici Ispovesti, jedna studentica iz Srbije, podijelila je svoje razočarenje, nakon izlaska na prvi ispit.

...Obleka za predavanje BRUCOŠ vs. STARIJE GODINE: Prva godina full make up, na završnoj \'može i trenirka\' FOTO...


"Brucošica sam. Prije dva dana bio mi je prvi ispit koji sam spremala skoro mjesec dana", započela je svoju ispovijest. Kaže da je bila sigurna u sebe i da je naučila sve sa željom da dobije najvišu ocjenu. No, nije sve išlo onako kako je zamislila...

Nakon što je odgovorila na sva pitanja koja je dobila, profesorica joj je postavljala potpitanja za višu ocjenu. Tih "nekoliko" pretvorilo se u 20 dodatnih pitanja. Na kraju joj je, umjesto više ocjene, dala komentar koji je nesretnu kolegicu jako razočarao. "Znate vi sve, ali ste negdje griješili, a i da se niste dotjerali tako možda bi bila veća ocjena", citirala je profesoricu i zaključila da je u depresiji jer je dobila nižu ocjenu samo zato jer se - uredila za izlazak na ispit.

Prvi dojam (ne)igra ulogu


Studentica Marija studira na Filozofskom, i suprotno uvriježenom mišljenju kako su tamo studenti nesređeni, ona nam govori kako se uvijek sređivala kada bi išla na ispite.

...Brucoši, pozor: Profesori nam otkrili kako ostaviti dobar prvi dojam, a čime ćete se skroz \'pokopati\'...


"Mislim da nije bilo ispita, bio pismeni ili usmeni, a da se nisam dotjerala. Naravno, isključivo radi sebe jer sam se tako bolje i samopouzdanije osjećala. A i uvijek sam se našalila da ako i padnem, da ću pasti sa stilom (smijeh). Nisam sigurna je li to razlog možebitnog prolaska na usmenom ispitu, ali svakako ostavi puno bolji dojam profesorima. Fakultet kao akademska ustanova ne propisuje službeno određeni \'dress code\', ali opće je poznato da ćemo na sam ispit doći malo uređeniji. To je, pak, moje subjektivno mišljenje", priča nam Marija.

Studentica Ira, također s Filozofskog fakulteta, prepričava nam osobno iskustvo s jednog predavanja, gdje si je potvrdila pretpostavku kako profesori obrate pažnju na to kakav si izašao na ispit.

"Na usmenom sam ispitu još prije par godina bila s kolegicom koja je došla direktno iz \'noćne smjene učenja\', dakle nije se stigla našminkati i srediti već je došla onako ležerno obučena i pomalo razbarušene i neuredne kose. Osobno sam imala dojam da je profesorica prilikom usmenog ispitivanja nije ozbiljno shvaćala. Ne ulazim u njezinu pripremljenost ispita. Dok sam s druge strane bila ja, koja se sredila. Baš sam imala osjećaj da nas je potpuno drukčije doživjela", priča nam Ira.


foto: Shutterstock By Denis Bukhlaev

Student često komentiraju i odjevne kombinacije u kojima se dolazi na ispit. Tu se znaju kritizirati dečki u trenirkama i oskudno odjevene djevojke. Japanke su kod velikog broja studenata prekrižene kao nepoželjna obuća. Znaju to biti velike rasprave, koje u posljednje vrijeme završe i argumentima, kako u poznatim europskim sveučilištima studenti i profesori dolaze ležernije odjeveni jer tamo zapravo nikoga nije briga kako izgledaš – već koliko znaš.

"Nekim djevojkama skretali su pažnju na odjeću. Ako neko obuče prozirnu košulju ili tako to, onda im kažu kolegice je li mislite da je to pristojno odijenuti na ispit? A znam da su i neke vratili kući", rekla nam je Anja, studentica Medicinskog fakulteta.

Dečke koje smo kontaktirali za potrebe teksta, samo su se nasmijali i rekli da su oni uvijek sređeni. A jedna studentica govori nam: "Nekad se znam srediti, ali ne zbog ispita već jer mi dođe. Tako da, nekad se sredim, nekad dođem ko jadnica", poručila je Mirela.
 
A.Z.
foto: Shutterstock By RossHelen