Ivana Petrić u Laganini

Testira svako piće koje dobijete u klubu: Studentica osmislila salvetu koja će zaštititi sve djevojke

Još od tinejdžerskih dana roditelji nas upozoravaju da ne prihvaćamo piće od stranaca u klubu ili u kafiću. Kao što znamo, česti su slučajevi da djevojke završe u bolnici ili silovane jer im je netko ubacio drogu u piće, a jedna studentica je odlučila čvrsto stati tome na kraj i to svojim izumom.

31. Siječnja 2018 15:21
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Studentica Danya Sherman sa Sveučilišta George Washington napravila je KnoNap nakon što joj je prijatelj ubacio drogu u piće i pokušao ju silovati dok je bila na razmjeni u Španjolskoj. Kako kaže studentica, to je bio prvi put da je zapravo postala svjesna koliki je to problem, ali i koliko je raširen.

Budući da je i sama prošla isto, odlučila je stati na kraj stavljanju droge u piće kako bi se sve djevojke osjećale sigurno. Osmislila je salvetu koja može detektirati i testirati 26 od 40 najčešće rabljenih droga za silovanje. Salvetu je nazvala KnoNap, skraćeno od The Napkin That Knows, odnosno "Salveta koja zna".

...Studenti osmislili lak za nokte koji detektira drogu za silovanje!...


...E nećeš razbojniče: studentice osmislile odjeću protiv silovanja!...


Studentica kaže da njena salveta izgleda kao obična salveta. Ono što ju razlikuje od običnih salveta jest to što u kutovima nalaze testeri za drogu i dovoljno je ondje staviti kap svoga pića i provjeriti je li u njemu droga što će pokazati promjena boje na salveti. Najčešće korištene droge za silovanje među studentima i mladima su Xanax, Rohypnol i Valium, a salveta će ih odmah detektirati.

Još uvijek Sveučilište Washington financira ovaj projekt, ali Danya razgovara i s nekim proizvođačima u vezi veće distribucije proizvoda pa će pokrenuti Kickstarter kampanju za prikupljanje novca kako bi svoj proizvod plasirala do većeg broja ljudi.

Kako kaže, želi da njena salveta KnoNap bude jednako od koristi i pomoći i ženama i muškarcima.

Još vijesti