Mojfaks.hr u Laganini

Studenticu u tramvaju tražili kartu za predmet koji je nosila: 'Mislila sam da se kontrolor šali'

Tijekom vožnje tramvajem platit ćemo kartu ovisno o tome koja nam točno treba te za koju zonu. Manje je poznato da se u tramvajima i autobusima zagrebačkog ZET-a treba platiti i karta za jedno neživo 'biće', a to je kofer u slučaju da ga nosite sa sobom. Zbog toga je jedna studentica ostala zbunjena kada ju je kontrolor tražio kartu za torbu.

30. srpnja 2018 11:51
Studenticu u tramvaju tražili kartu za predmet koji je nosila: 'Mislila sam da se kontrolor šali'

Studenticu u tramvaju tražili kartu za predmet koji je nosila: 'Mislila sam da se kontrolor šali' Foto: MojFaks

"Nije mi ništa bilo jasno. Kakva sad karta za kofere? Stalno putujem i nikad nisam plaćala dodatno za svoju torbu.", prepričala je studentica Magdalena Bašić za Večernji list svoj nedavni doživljaj s Glavnog kolodvora. Ona ne nedavno nakon godišnjeg na obali vratila doma s tri kovčega s kotačićima. Bio je s njom i njezin Bong, mješanac za kojeg je, prepričava, kao i za sebe, kupila kartu od četiri kune. Nakon nekoliko stanica, u tramvaj je ušla kontrola, piše Večernji list.

"Tražili su karte, koje sam im ja i dala, a onda me pitali gdje mi je treća. Nisam shvaćala jer u tramvaju bili smo pas, ja i još nekoliko ljudi, ali poprilično udaljeni od nas.\' Gospodična, kartu za torbe\', rekao mi je jedan od kontrolora, a ja sam i dalje mislila da se šali.", prepričava studentica koja je prvi mislila da se kontrolori šale jer treće osobe kraj nje nije bilo, ali su joj kasnije djelatnici ZET-a pojasnili da u slučaju prevoženja prtljage koja zauzima dodatna mjesta u tramvaju mora platiti i smještaj torbi.

Izvor: Pixabay

Pustili su je, kaže studentica, bez kazne, ali i upozorili da "ubuduće pazi na pravila". Koja? Večernji list je informaciju provjerio i spomenuta pravila zbilja postoje.

Postoje karte za kofere i ljubimce, ali ne vrijede ista pravila u noćnom prijevozu


Cijena za pojedinačne karte za jedno putovanje tramvajem i autobusom za prijevoz ručne prtljage ili pasa čiji vlasnik ima propisanu veterinarsku ispravu u jednoj zoni iznosi u dnevnom prometu deset kuna, a u noćnom 15 kuna. Skije i ručna prtljaga manjeg obujma i težine te ručne transportne kutije s kućnim ljubimcima koje putnik drži u ruci ili na krilu i ne zauzimaju posebno mjesto, prevoze se besplatno – stoji u cjeniku za prijevoz putnika i prtljage u javnom prometu na području grada Zagreba, koji je ZET donio prije dva i pol tjedna.

Izvor: Pixabay

To pravilo, međutim, pojašnjava Dražen Jović iz Sindikata Zagrebačkog holdinga-ZET Zagreb, postoji već neko vrijeme.

"Unosilo se zaista svašta. Primjerice, čitavi ormari, čak i brodski podovi. Zato je i uvedeno plaćanje dodatne karte. Nitko, međutim, nikad nije platio kaznu jer nije kupio kartu za putni kovčeg. Nezahvalno je govoriti ovako napamet, ali gospodičnu su kolege možda upozorili jer je stajala na prolazu ili slično, ne vjerujem da je bilo nešto drugo.", rekao je Dražen Jović.

...\'Daj dokumente ili ću ti skenirati osobnu\': ZET-ovi kontrolori studentima prijete uređajem iz budućnosti...


Što se karte za psa tiče, za njega se, kaže Jović, također može kupiti karta od četiri kune, odnosno nije nužno kupovati onu od deset kao što stoji u ZET-ovu cjeniku. U novom cjeniku za prijevoz putnika u javnom prometu navedene su i cijene koje su na snagu stupile početkom ovog mjeseca.

Izvor: Pixabay

Osim polusatnih karti od četiri kune i onih od deset koje vrijede sat i pol, uvedena je karta od sedam kuna s kojom se može voziti sat vremena. Također, kod vozača tramvaja i autobusa može se od 1. srpnja kupiti samo jedna vrsta karte, ona od 15 kuna.

Ivana Petrić
izvor: Večernji list
foto: MojFaks