V.K. u Laganini

[FOTO] Najluđa mjesta na kojima spavaju zagrebački studenti kad zaborave ključ ili ne mogu do svog kreveta: 'Fulao i sobu i paviljon...'

U studentskim ste danima mladi, misli su na sto strana pa se često zaboravi štošta, a ponekad i ključ vlastite sobe. I bez obzira radi li se o domskoj sobici ili nekom drugom vidu smještaja, jedno je sigurno - bez ključa nema spavanja u krevetu.

22. prosinca 2021 16:13
spavanje

spavanje Foto: MojFaks

I dok je većini dovoljan samo krov nad glavom i eventualno kauč za "ubiti oko", u studentskim danima ni to nužno ne moraju biti uvjeti gdje se može spavati. Zapravo, svugdje možeš spavati, ako si dovoljno hrabar (i umoran).


Inspirirani nedavnom objavom fotografije studenta koji u najlegendarnijem zagrebačkom studentskom domu spava na umivaonicima jer je zaboravio ključ svoje sobe, upitali smo domaće studente gdje su spavali i kako su se snašli kada bi zaboravili ključ od sobe ili kada jednostavno nisu mogli do svoje sobe. Odgovori su urnebesni.


>>>Kad se sklapaju 'vječna' prijateljstva: u srednjoj ili na faksu? Evo presude!<<<


Pjesma "Jedna žena, dva druga" je posljednje čega se sjeća


S kojom čašicom (pre)više u organizmu, svima se počinje mutiti slika uz osjećaj dezorijentiranosti. Jedan student nam je ispričao kako se, nakon dobrog izlaska probudio u tuđoj sobi. To i ne bi bio problem da se probudio u svom paviljonu.


"Bili smo na Savi kod mene u sobi, u prvom paviljonu, na afteru nas šest ili sedam. Do kojih 4, 5 ujutro ostalo nas je samo četvoro: moj cimer, frend, frendica i ja", priča student za MojFaks. "Frendica je u neko vrijeme isto odlučila napustiti after i krenula je u svoju sobu. Tad smo u vidno alkoholiziranom stanju frend i ja došli na ideju da bi mogli ići za frendicom u njezinu sobu. Naravno, unaprijed je bila loša ideja, ali u tom trenutku je dobro zvučalo", smije se student, i kaže kako kako ih je cimer otpratio uz pjesmu "Jedna žena, a dva druga".


student u sobi student u sobi Foto: Foto: L.T., privatna arhiva, objavljeno uz dozvolu/MojFaks

Ipak je pronašao svoju sobu.... Drugi dan. / Foto: L.T., privatna arhiva, objavljeno uz dozvolu


Tko spava, a tko je budan?


Kako su prijatelji krenuli na svoju avanturu, uskoro ih i izdaje sjećanje na ostatak noći, no srećom, prijateljica do koje su išli im je ispričala kako je izgledao ostatak ove vesele večeri. "Otišli mi do nje, nakon sto sam joj poslao pet ili šest poruka koje su bile dosta nepovezane, kako bi se uvjerio da je sama u sobi. Došli smo u sobu, u roku od 30 sekundi ja sam zaspao, a za 45 sekundi je zaspao i frend na drugom krevetu. Tad je frendica prvo mene probudila pa je išla frenda probudit. Dok je njega probudila, za to vrijeme sam ja zaspao pa dok je mene opet probudila tad je frend zaspao i tako nekoliko puta", smije se.


>>>Mamurni brucoš prava nije mogao na seminar – prijatelj obukao njegovu odjeću i otišao umjesto njega<<<


Posteljina na Pikachua


"Nakon što nas je uspjela oboje probuditi dalje kreće velika enigma. Frendica kaze da smo frend i ja skupa napustili sobu dok frend misli da je on ostao još koju minutu. Uglavnom, sljedeća scena koje se sjećam bila je kad se budim. Budim se cijeli obučen, ležim na krevetu nepokriven i odmah mi nešto nije štimalo, ležim na Pikachu posteljini, a znam da ni ja ni cimer nemamo takvu. Sljedeće što vidim je dečko koji stoji ispred kreveta i gleda u mene pa me pita 'Tko si ti?' Na što mu ja odgovorim: 'A tko si ti?'. On kaže da je to njegova soba, a meni ništa nije jasno", prisjeća se student.


Srećom, student s posteljinom na Pikachua pretpostavio je da je on samo "cimerov prijatelj" i pustio ga da se naspava. Ipak, zbunjen i mamuran student nije znao ni dečka s kojim je pričao, a ni njegovog cimera, no priča se nastavlja.  


student u svojoj sobi student u svojoj sobi Foto: Foto: L.T., privatna arhiva, objavljeno uz dozvolu/MojFaks

Studentski tulumi dovode do novih prijateljstava i teških mamurluka / Foto: L.T., privatna arhiva, objavljeno uz dozvolu


"Nije imao pojma kad sam došao, on samo zna da sam bio u krevetu od njegovog cimera kad se on ujutro probudio i mislio je da sam od njegovog cimera frend pa me ostavio da spavam. Pitam ga tko mu je cimer i kad mi je rekao ime, hvatio sam da ni cimera uopće ne poznajem niti mi je ime poznato", kaže nam. Iako mu je bilo teško jutro, student je uvidio da mu nema tenisica ni kaputa.


Nije samo "fulao" sobu nego i cijeli paviljon


"Nekako sam imao u glavi misao da mi je ostao kaput u sobi, a tenisice nisam mogao objasniti. Pretražim cijelu sobu i nigdje tenisica, dečko iz sobe isto nema pojma kako sam došao, kad sam došao ni gdje su mi stvari. Pitam ja njega koji je broj sobe i kaže on broj 32, ja rekoh, ajde nisam puno promašio, ja sam soba broj 13", tješi se student.


"Odlučio sam za svaki slučaj pitati i koji je paviljon i tu se malo situacija zakomplicirala. On je bio u drugom paviljonu, a moja soba je u prvom paviljonu. Nije mi bilo jasno kako sam promašio svoju sobu i još k tome promašio paviljon", smije se za MojFaks.


>>>10 razloga zašto su nam najbolji prijatelji baš oni koje smo upoznali na faksu<<<


Enigma za cijeli život


Kako mu je situacija postala prekomplicirana s obzirom na mamurluk, uskoro zove cimera u pomoć. "Zvao sam cimera da dođe u drugi paviljon i da obavezno uzme papuče i da me ništa ne pita. Cimer je došao i prvo mi je samo rekao da izađem iz sobe. Izađem ja i kaže da pogledam prvo lijevo - pogledam i vidim svoje tenisice uredno složene ispred tuširaone. Pogledam desno i kroz prozor od hodnika vidim svoju sobu u prvom paviljonu", smije se student. Tako blizu, a tako daleko…


"Jedino opravdanje je bilo to da sam promašio samo za 15-ak metara. Nikada nismo uspjeli ovu enigmu riješiti kako sam završio u toj sobi", prepričava nam svoju misterioznu noć. "Javio sam se, sada već frendu, za kojeg se na kraju ispostavio da smo na istom faksu i pitao ga kako sam ja završio ovu noć u njegovom krevetu i ispostavilo se da se i on 'našajbao' tu večer kao mazga i da nema pojma jer se ničega ne sjeća i nije uopće bio u svojoj sobi tako da eto, ostaje enigma za cijeli život", kaže nam kroz smijeh student. Iako nikada nisu saznali kako i zašto se ovakva pomutnja dogodila, barem su stvorili lijepo prijateljstvo.


>>>Mamurni student otišao prošetati da razbistri glavu – završio u drugoj državi 800 kilometara dalje<<<


studentska soba tulum studentska soba tulum Foto: Foto: L.T., privatna arhiva, objavljeno uz dozvolu/MojFaks

Foto: L.T., privatna arhiva, objavljeno uz dozvolu


Potpisali su "saradnju"


Dvije studentice koje su htjele ostati anonimne također su s nama podijelile zanimljivu priču od prije nekoliko godina. One su također imale svojevrsni after-party koji je trajao cijeli vikend, a sve je počelo jednog petka. "Troje ih je stiglo u petak i nas je petero stalo u sobu. Jedan je spavao sam na krevetu, pa nas dvije na drugom krevetu i njih dvoje na podu", prisjeća se. Kako je bilo tijesno, ubrzo su djevojke došle na ideju da im dečki moraju dati neku vrstu kompenzacije za taj smještaj. "Onda smo postavile ove uvjete. I onda je još do subote ta brojka narasla na sedam 'novih cimera'", kaže nam studentica kroz smijeh.


>>>[VIDEO] Priručnik za preživljavanje: Što (ne)raditi kao brucoš – savjeti starijih kolega<<<


saradnja saradnja Foto: Foto: J.A., privatna arhiva, objavljeno uz dozvolu/MojFaks

U ponudi je bilo za sedam osoba, a ne samo četiri... / Foto: J.A., privatna arhiva, objavljeno uz dozvolu


"Nas je bilo 7 u sobi, ali bilo je mjesta i za zaspati..."


"Došli su prijatelji k nama na piće, sve je bilo normalno kao i inače. No, ako bi ostali spavati kod nas, sastavili smo uvjete 'saradnje', točno što oni moraju napraviti da bi mogli ostati kod nas spavati", prisjeća se studentica. Ona je, kao predstavnica sobe u uvjetima suradnje napisala detalje kako se ponašati u sobi i kako mogu ostvariti pravo na smještaj. S druge strane, i njihovi su prijatelji imali svog predstavnika koji je potpisao ovu saradnju. "On je bio najpametniji", smije se studentica.


Njih je bilo sveukupno sedam plus, njih dvije. "Da njih sedam zapravo prihvatimo. Moglo bi se reći da smo bile prebukirane", šali se studentica. No, ovo veselo društvo odlučuje ipak nastaviti piti i družiti se. "Mi smo zapravo svi i stali u sobu. I stvarno bismo svi imali mjesta i za zaspati. Malo bi bilo tijesno, ali snašli bi se", kaže za MojFaks.


studentska soba studentska soba Foto: Foto: J.A., privatna arhiva, objavleno uz dozvolu/MojFaks

Bilo je mjesta za sve / Foto: J.A., privatna arhiva, objavleno uz dozvolu


'Saradnja' propala, studentice ih potjerale


No, dečki su ipak bili više za zabavu, a san im nije dolazio na oči, barem ne tada. "Oni su i dalje htjeli nastaviti s tulumarenjem, dok smo cimerica i ja već bile spremne za spavanje. Zato smo ih potjerale, da bi na kraju saznale da su raštrkani spavali svugdje, a jedan je čak završio u drugom paviljonu", prisjeća se.


"Na kraju je nekolicina njih prvo spavala u učinionici ovdje u 8. paviljonu, no, bilo im je hladno, pa su se ujutro ustali i otišli spavat' u svoj automobil. Njihov predstavnik je otišao u stare paviljone, ne znam je li 5. ili 6. Tamo se 'skompao' s nekim djevojkama koje su mu dale jastuk i sve živo i spavao je u kuhinji. Nitko ga nije potjerao i čak nam je rekao da se dobro naspavao jer ga nitko nije budio, a nije bilo ni čistačica jer je to bilo preko jednog vikenda", smije se studentica i napominje kako su na kraju u sobi ostale samo one.


No, nakon što su vidjele slike nesretnog studenta koji je spavao na podu kuhinje, ipak su ga prihvatile u svoju sobu.


spava u kuhinji spava u kuhinji Foto: Foto: J.A., privatna arhiva, objavljeno uz dozvolu/MojFaks

Nakon što su ga vidjele da spava u kuhinji, ipak je smio doći u sobu/ Foto: J.A., privatna arhiva, objavljeno uz dozvolu


Sve samo da ne mora natrag po ključ


Zbog svoje lijenosti, studenti često smisle kreativna i inovativna rješenja za određene probleme pred kojima se nađu.


"Došao sam do sobe i skužim da nemam ključ. Lupao sam po vratima i shvatio da nema nikoga u sobi, ali sam svojim lupanjem probudio cijeli kat", kaže za MojFaks. Kako bi mogao ići spavati, odlučio se isprva vratiti po ključ od sobe kojeg je ostavio na drugom kraju grada. No, još nije ni krenuo, kada je upoznao dvoje studenata i dosjetio se ideje kako da izbjegne odlazak na drugi kraj grada.


Sodoma i Gomora


"Krenem nazad po ključ kod kolege na drugi kraj grada gdje sam ga i ostavio i na stepenicama naletim na dva dečka, onako malo krupnija i predložim im da mi pomognu iščupati vrata od sobe", naumio je student. "Nakon što smo nekoliko puta pokušali, vrata su i dalje bila točno na svom mjestu. Tu mi oni nude da spavam kod njih", kaže. Kako mu se nije dalo odlaziti po ključ, prihvatio je njihovu ponudu. "Dolazim u sobu, a tamo Sodoma i Gomora u 6 ujutro njih četvero vidno intoksicirani, svi u nekim svojim filmovima svako priča nešto svoje, nema ništa veze s vezom", prepričava nam situaciju u kojoj se zatekao. 


>>>[VIDEO] Kad ratovi cimera postanu BRUTALNI: Ono su najgenijalnije podvale studenata najvećeg zagrebačkog doma<<<


"Tu se ja malo uplašim, reko' ništa od spavanja u ovoj sobi. Najzanimljivije od svega je to što od njih četvero u toj sobi nitko nije tamo živio, već je to soba od nekog petog. Izlazim ja iz sobe, zahvaljujem se na pomoći i sav razočaran krećem prema kolegi kod kojeg su mi ključevi, ali ipak pokušam još jednom otvoriti vrata sam, i hvala Bogu, uspijevam!", kaže nam sretni student.


"Iščupao sam vrata, ali sam posavijao sve što se moglo. Nikad nisam bio sretniji što mogu biti u svojoj sobi!", kaže nam student koji je ipak na kraju vidio svoj krevet.


Vrata su riješena


"Problem s vratima sam riješio tako što sam na internetu našao kako sastaviti ključanicu. Posudio od kolege čekić i ostali alat da poravnam sve sto sam posavijao, no naravno sve je popucalo, svi ti federi unutra i samo izvana sam uspio napraviti da izgleda kako treba. Nakon toga sam pozvao domara da nam ne valja brava i dobili smo novu bravu", priča nam student kako je njegova priča ipak sretno završila.


Nije mu se partijalo, pa je otišao spavati – između dva tuša


Studenti mogu spavati doslovno bilo gdje: po umivaonicima, u kuhinjama, ormarima i na stepenicama. A po priči jednog studena, očito se može spavati i na prolazu između dva tuša. "Ima već nekoliko godina od ovog događaja", prisjeća se još jedan student.


>>>Prakticirate li i vi najpopularniji 'lijek' protiv mamurluka među studentima?<<<


"Duga priča, cimer i ekipa su partijali u sobi, a ja nisam to mogao slušati", smije se za MojFaks. "Otišao sam u tuševe otvorio vrata od dva tuša da me nitko ne može vidjet i spavao na onom prolazu", kaže ukratko. Kako nam kaže student, on je na ovu odluku došao trijezan. "Cijelu noć sam tamo spavao, u 5 ujutro sam kucao cimeru da mi otvori vrata", kaže nam student koji je ipak na kraju pronašao put do svog kreveta.


Svima nam se ponekad dogodi da ne spavamo u svojim krevetima, no, jednom kad se vratimo u vlastiti krevet, osjećaj je predivan. Tek kada spavamo i na drugim mjestima, shvatimo koliko volimo vlastite ključeve u džepovima, svoje sobe i svoje krevete.

Još vijesti