Mojfaks.hr u Laganini

Sa stijene na faks: Svjetski prvak u penjanju studira na zagrebačkoj Ekonomiji

Borna Čujić piše svoje prve kolokvije na studiju Poslovne ekonomije u Zagrebu, ali iza njega su već godine staža u penjanju. Ovaj 19-godišnjak svjetski je prvak u penjanju koje će 2020. postati olimpijski sport pa se sprema Hrvatskoj donijeti zlatnu medalju.

2. prosinca 2016 16:20
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Nije lako uskladiti akademske obaveze s profesionalnim bavljenjem sportom, ali čini se da Borni to odlično uspijeva. Osim što je brucoš, Borna je ujedno i višestruki prvak Hrvatske u penjanju, pobjednik regionalnih tekmi te u svojoj kolekciji ima dvije medalje s Univerzijade, ali i zlatnu svjetsku medalju.

Kaže da je tijekom srednje bio odličan učenik te da se dvoumio između nekoliko fakulteta, ali da je ipak ekonomski smjer pobijedio jer mu se za sada čini da je to bio pun pogodak. Svoje ambicije je trenutno fokusirao na penjanje, a kako kaže, kvalifikacije za Olimpijadu 2020. u Tokiju neće biti uopće lake. Ono što je posebno zanimljivo je činjenica da će penjanje tek tada postati olimpijska disciplina, što Hrvatskoj otvara mogućnost za zlatnu medalju.

Fun training in Graz today ???? A lot of funky boulders #bouldering #trangoworld #ocun #camp #cassin #tendonropes

Videozapis objavljuje Borna Čujić (@borna.cujic)Borna kaže da ga je penjanje odvelo svuda po svijetu jer zbog njega često putuje, a ono što mu je posebno cool u vezi toga je čest boravak u prirodi kada se penje vani. Svojim kolegama i drugim studentima poručuje kako bi trebali probati penjanje, barem rekreativno, ali kaže kako profesionalno penjanje zahtjeva puno odricanja, slobodnog vremena i motivacije.


Proglašenje Borne kao pobjednika na svjetskom natjecanju... foto: privatna arhiva

"Penjanje zahtijeva puno fizičke snage i stalno si u borbi sam sa sobom te neprestano pomičeš vlastite granice. Svi bi trebali probati penjanje jer je zabavno i zanimljivo iskustvo. Za doći par puta mjesečno penjati ne treba ništa žrtvovati, no za ozbiljniji trening kako bi se moglo konkurirati na međunarodnim natjecanjima treba puno truda, treninga, motivacije i discipline što naravno znači da će ti uzeti dosta slobodnog vremena", kaže Borna.

...Skromna, borbena i naša: kraj boksačice Darie sve se prijateljice osjećaju sigurno...


Budući da je tek od nedavno student, Borna tvrdi da ne može procijeniti točno kako se snašao, ali misli da je vjerojatno vrlo dobar. Kako sam kaže, nije mu lako jer zbog čestih natjecanja mora dosta izostati s faksa pa se to nekad poklopi s kolokvijima. No, vjeruje da će biti sve u redu s obzirom na to da je u srednjoj imao sličan režim, ali je uvijek uspio nekako uskladiti treninge i školske obaveze.


Disciplinu boulder u penjanju Borna smatra najzanimljivijom... foto: privatna arhivaBornino penjanje u prirodi... foto: privatna arhiva

Kada je o disciplinama u penjanju riječ, kaže kako ne može izdvojiti najtežu, ali definitivno ima najzanimljiviju, a ona se zove boulder.

...Samo za najhrabrije: egzotični sportovi kojima se možeš baviti u Zagrebu...


"Boulder je više usmjeren na fizičku snagu jer ima kratke, ali vrlo zahtjevne smjerove. Najdinamičniji je od svih, i na natjecanjima najzabavniji jer smjerove koji su zadani često je teško na prvi pogled pročitati kojim načinom popeti, pa nekad treba biti kreativan", otkriva student.


Svjetsko težinsko natjecanje u penjanju... foto: privatna arhiva

Za kraj, Borna je otkrio da mu je ipak draže penjanje u zatvorenom, na umjetnoj stijeni, ali i priroda dolazi u obzir, osobito kada je u pitanju dobro društvo i lijep dan.

Za sve one koji nisu sigurni trebaju li se okušati u penjanju ili ne, poslušajte savjet prvaka pa barem pokušajte, a mi željno iščekujemo Bornin pohod na zlatnu medalju u Japanu.

Ivana Petrić
foto: privatna arhiva