L.B. u Laganini

Svoju kavu volite crnu, gorku i jaku? Oprez – možda u vama 'čuči' psihopat

Sto ljudi, sto ćudi. Ili možda – sto različitih šalica kave?

15. lipnja 2021 17:36
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Načina za uživanje u ovom "crnome zlatu" ima mnogo: s mlijekom, pjenom, raznim aromama, šlagom, šećerom ili zaslađivačima, no svakako je popularan i onaj bez ičega. Pitanje ovisi li vaš preferirani način konzumiranja kave o vašem karakteru nije neuobičajeno pa su tako još 2016. godine tri zagrebačke studentice provele istraživanje o korelaciji određenih crta ličnosti s načinom konzumiranja ovog napitka.


"Ideja o istraživanju preferencija kave proizlazi iz malobrojnih dokaza o tome kako se različite preferencije okusa javljaju zajedno s različitim osobinama ličnosti te kako bi osobine ličnosti mogle biti povezane s konzumacijom kave i kofeina općenito", pisale su tada u svome radu studentice 3. godine studija psihologije na Hrvatskim studijima – Marija Bogdanović, Ema Dakić i Antonia Radošević.


>>>Studentice iz Hrvatske dokazale i pokazale: Vrsta kave koju pijete otkriva vaš karakter<<<


Ako bismo željeli sažeti zaključak do kojega su djevojke došle nakon analize podataka koje su prikupile tijekom istraživanja, mogli bismo napisati da intelektualci vole crnu, tursku kavu, a kavu s mlijekom ugodni ljudi dok su ljubitelji cappuccina i bezkofeinske kave ipak su najsavjesniji među nama. No, ne govore sva istraživanja u prilog ovome.


Gorka hrana ruku pod ruku sa svakodnevnim sadizmom?


Studija austrijskog Sveučilišta u Innsbrucku iznjedrila je podatke koji sugeriraju korelaciju između preferencije za crnu kavu i drugih gorkih okusa te sadističkih ili psihopatskih osobina ličnosti. Studija objavljena u časopisu Appetite ispitala je gotovo 1000 odraslih osoba o njihovim preferencijama okusa te ih pomoću raznih upitnika pokušala dovesti u korelaciju s određenim karakternim crtama "makjavelizma", psihopatije, narcizma, svakodnevnog sadizma, agresije te "velikih 5" faktora osobnosti.


Ovim se istraživanjem doduše došlo do sličnih rezultata što se ljubitelja kave s toplim mlijekom i pjenicom tiče. Naime, analizirani podaci daju naslutiti da se ovdje radi uglavnom o ugodnim i dobrim ljudima koje krase osobine poput empatije, kooperativnosti i motivacijom za pomaganjem drugima.


>>>KVIZ: Naruči svoju najdražu kavu i reći ćemo ti na kojem fakultetu studiraš<<<


Što se ljubitelja crne i gorke kave tiče, istraživači došli do zanimljivog otkrića. Najbliža korelacija pronađena u studiji bila je između gorke hrane, poput rotkvice i tonika te "svakodnevnog sadizma" ili uživanja u nanošenju umjerene razine boli drugima.


Ograničenja istraživanja ipak su velika


Ako vas ovi rezultati brinu, bitno je napomenuti da je izraz "gorko" subjektivan pojam što predstavlja ograničavajući faktor istraživanja. Također nisu sigurni što uzrokuje korelaciju između gorkog okusa i neugodnih osobina ličnosti čime bi ovo neobično podudaranje prije pripadalo domeni koincidencije, a ne korelacije.


>>>Dva studenta kineziologije skoro umrla nakon što su popili dozu kofeina za 300 šalica kave<<<


Da nije sve tako crno ako svoju kavu volite baš takvom, govori i podatak da je zdravlje ljubitelja "kratke" bez dodataka često bolje nego u osoba koje piju kavu s mlijekom (macchiatto) i šećerom.


Zbog svega toga, rezultate ovog zanimljivog istraživanja ipak je potrebno uzeti sa – zrncem soli.

Još vijesti