Ivana Petrić u Laganini

Predrasuda ili loša reputacija? Studenti nam otkrili na kojim fakultetima ne bi studirali NI U LUDILU i zašto

Studiranje je jedno od ljepših razdoblja u životu mladog čovjeka, a fakultet bi trebali upisivati u skladu s vlastitim preferencijama da bi ga lakše studirali, brže završili te na koncu radili ono što nas interesira i ispunjava. Budući da je ponekad teško odlučiti koji bismo fakultet htjeli upisati, vrlo je lako odlučiti što od fakulteta nikako ne dolazi u obzir.

3. studenog 2017 15:05
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Ako već ne znate što biste htjeli studirati u životu, dobro je znati gdje i što ne želite studirati. Svatko ima vlastite razloge zašto bi primjerice svaki put izabrao studiranje na PMF-u ili Filozofskom, baš kao što ima razloge zašto nikada npr. ne bi upisao Pravo.

Ovdje ne govorimo o tome da netko nešto neće upisati jer ga ne zanima, nego zato što mu je baš taj fakultet odbojan. Budući da je hrvatski akademski svijet prepun afera - od prodaje/kupovine ispita pa do loših i zastarjelih studijskih programa - studenti u Hrvatskoj imaju cijelu lepezu izbora kada je riječ o tome što nikada ne bi studirali.

Studente od određenih fakulteta uglavnom odbijaju skandali vezani uz profesore, a mnoge odbijaju i fakulteti od kojih "nema kruha"


Svatko od nas zna gdje nikada ne bi studirao, a vrlo su čvrstog stajališta i studenti. U razgovoru s njima lako se može razabrati što ih točno odbija. Dok neki ne žele ni nogom kročiti baš na taj fakultet zbog zastarjelog i lošeg programa, drugi studenti smatraju da su ti fakulteti plodno tlo za "kriminal". Na naše pitanje "na kojem fakultetu nikada ne biste studirali i zašto?" odgovorila je nekolicina studenata iz različitih dijelova Hrvatske, a ono što možemo reći jest: za dobrim konjem se prašina diže, a za gorim još veća.

Josip, bivši student Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu otkrio nam je da nakon školovanja u Hrvatskoj ne bi upisao više niti jedan fakultet ovdje. Smatra da se uglavnom uče nerelevantne stvari i da atmosfera na fakultetima nije poticajna.

"Koji fakultet nikada ne bi upisao? Pa bilo koji u Hrvatskoj. Žalosno je da, čak i kada si zainteresiran za fakultet i gradivo, atmosfera uopće nije poticajna i profesori sjede skrštenih ruku. Osim toga, uvijek su tu i oni koji su upisali fakultet zbog studentskih prava i nekih lijevih razloga, a ne zato što ih zanima pa oni uglavnom ometaju ove što su zainteresirani i tako u krug. Isto tako, ne zaboravimo koliko se toga irelevantnog uči na faksu", ispričao nam je Josip.

...Nepravda, korupcija, asistenti koji 'sole pamet': Studenti otkrili zašto jedva čekaju kraj fakulteta...


Neki od omraženijih fakulteta među studentima nalaze se u Osijeku. Top za izbjegavanje je Ekonomski fakultet u Osijeku, a a na listi na izbjegavanje našao se i Pravni fakultet. Bivša studentica osječkog FERIT-a kaže da nikada ne bi upisala Ekonomiju u Osijeku i to ne zato što joj je područje odbojno, nego zato što je u vrijeme njenog studiranja bila afera prodaje i kupovine ispita. Slične izjave čuli smo od više različitih ljudi.

"Nikada ne bi upisala Ekonomski fakultet u Osijeku ili pravo tamo. Primaju apsolutno svakoga, ruše ljude na ispitima zbog kvota, potiču nedolaženje na predavanja, očekuju full sređenost na faksu", rekla nam je jedna studentica.

No, čini se da Pravni fakultet u Zagrebu također ne kotira najbolje kod određenih studenata. Marko iz Pule ispričao nam je svoj razlog za to, ali se osvrnuo u na neke druge zagrebačke fakultete.

...Referada naša žalosti: Studenti nam ispričali kako su im odlasci u referadu zagorčali studiranje...


"Nikad ne bih upisao Pravni fakultet u Zagrebu jer naplaćuju ispis s fakulteta. Znam da zvuči glupo, ali smatram da je to odraz odnosa Fakulteta prema studentima, onako, kad si na dnu, odustaješ od studiranja, još moraš i to platiti. Do sada sam se ispisao s Veleučilišta u Rijeci i Sveučilišta u Puli i nikad nisam platio ispis. Također, ne bih nikada studirao ništa na Hrvatskim studijima zbog ove cijele drame", kazao nam je.

Bivši student FPZG-a, Boris, tvrdi da ne bi nikada studirao na Sveučilištu Sjever jer je čuo da je organizacija prilično loša, a niti o profesorima nije čuo riječi hvale.

"Ne bih nikad studirao na Sveučilištu Sjever apsolutno ništa. Mislim da je to totalno neufuran faks još uvijek u kojem se ne zna 'tko pije, a tko plaća'. Kužim da je relativno novo sveučilište, ali mislim da se tamo još uvijek nema što naučiti. Profesori su također srednja žalost, tako sam barem čuo od frendova...", priča Boris.

Branimir, koji je sada već bivši student, smatra da bi mladi trebali studirati deficitarna zanimanja i zato nikada ne bi upisao ekonomiju, filozofiju, sociologiju, indologiju. Osim toga, Branimir tvrdi da te fakultete upisuju ljudi "koji ne upadnu na normalne studije". Iako je osječki FERIT slavonska verzija FER-a te je hvaljen, Dini se čini odbojnim jer je od prijatelja čuo da je program zastario.

...Tko se boji faksa još? Brucoši ispričali što ih je sve UGODNO i NEUGODNO iznenadilo na početku godine...


"Ne bih nikad studirao na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Osijeku jer sam čuo iskustva nekih prijatelja i ne zvuči kao da uče išta relevantno za današnja vremena što se programskih jezika i tehnologija tiče. Sestrična mi se trudi završiti taj faks i ne ide joj baš jer je teško ostati motiviran kad učiš nešto što znaš da ti neće uopće trebati u životu. Kao dobiješ širinu, ali ona ti ne treba. Radije bih upisao konkretan tečaj za neki programski jezik ili dizajnerski alat. Manje traje i sigurno je jeftinije", rekao nam je Dino.

Studenti s kojima smo razgovarali čvrsto su uvjereni koji fakultet ne bi upisali ni za živu glavu, a prilično je zabrinjavajuće vidjeti da će mnogi fakulteti lošu reputaciju vući za sobom godinama, osobito jer se neke stvari i dalje ne mijenjaju – poput kvalitete programa ili organizacije cijelog studija.

Još vijesti