V.K. u Laganini

Tko su novi TikTok „osvetnici“? Great Londini kaže da preuzima društvene mreže

Iako bi se moglo za njih reći da su spoj MARVELovih osvetnika i Annonymousa, tko zapravo stoji iza Great Londini profila?

17. kolovoza 2021 19:11
Great Londini

Great Londini Foto: Screenshot

"Uzimamo društvene mreže od nasilnika, pedofila, prevaranata i trolova,", govori zamaskirani muškarac u crnoj kapuljači izravno u kameru elektronički izobličenim glasom. Izgleda i zvuči ravno iz horor filma, no to mu nije cilj. Kako piše BBC, ova zamaskirana figura jedno ima cilj plašiti internet trolove ili cyber nasilnike.


>>>Bolje da je rodila kamen za kupus nego tebe: Evo s kakvim se govorom mržnje na internetu susreću hrvatski studenti<<<


Online nasilje je iznimno opasno za sve, posebice za mlade ljude i djecu koja tek ulaze u online svijet. Stoga, Veliki Londini ima cilj, kako kaže, postati najgora noćna mora za sve nasilnike i trolove koji se skrivaju iza svojih tipkovnica i ekrana. Naime, on pronalazi profile nasilnika, proziva ih javno te ih prijavljuje policiji, TikToku, njihovim šefovima i roditeljima, ravnateljima i ostalim institucijama.


Tko moderira mržnju na TikToku? Great Londini.


Veliki Londini trenutno broji preko 24 milijuna lajkova i skoro 2,5 milijuna pratitelja na TikToku. Prema napisima BBC-a, do sad su mu trajno izbrisali devet profila, a deseti je bio već nekoliko puta suspendiran s društvene mreže jer smeta nekome iz TikToka svojim ponašanjem.


Great Londini Great Londini Foto: Screenshot

Foto: screenshot via Facebook@"MeeraKaul"


Pravila TikTok platforme koje je on navodno kršio svojim video isječcima su različita: od online uznemiravanja, zastrašivanja, pa čak i za nasilni ekstremizam, stoga iz BBC-ja pitaju: „Zašto on prijavljuje trolove i nasilnije, nije li to posao samog TikToka?“


Također, on objašnjava i da je informatički vrlo pismen stoga on može otkriti tuđe identitete „u samo osam do devet klikova“, dok upravo svoj može zaštititi.


'Mi kažemo glupa igra, glupa nagrada'


"Kad bi stranac rekao vaš komentar vašoj kćeri, majci, sestri, supruzi, što biste učinili? Mi kažemo glupa igra, glupa nagrada." Njegova je fraza kojom se vodi u nekoliko videa gdje javno proziva sve zle komentatore po TikToku. prikaže njihove profile, a nekad čak izgovori i njihova imena.


„Željeti smrt nečijoj bebi jer se ne slažeš s time kako se nose s mačkom? Ovo je iznimno nisko, posebice i za tebe jer i ti imaš djecu. Ovaj smo video poslali šefu komentatorice, pa sretno s tim Luise Fernanda“, kazao je u jednom od svojih videa.„Na tisuće djece počini samoubojstvo godišnje zbog nasilja i maltretiranja“, kazao je u jednom od svojih videa u kojima poziva roditelje na provjere mobitela i poruka svoje djece, ako im već dozvoljavaju korištenje društvenih mreža.


„Dok svaki nasilnik, rasist i prevarant ne nestane s ove aplikacije, nećemo ići nikamo. Mi smo antitrol“, poručio je u jednom od videa.
Inače, čovjek iza maske predstavlja se kao Leo. To nije njegovo pravo ime, a pravi identitet dobro čuva jer i on vrlo često dobiva prijetnje smrću. Leo ponekad skine horor masku kada snima uživo na TikToku, kada razgovara sa svojim pratiteljima, ali i osobama koje su tamo jer ga ne vole. Zapravo, Leo je samo „lice za publiku“, lice pokreta volontera s vojnim, kibernetičkim, etičkim i hakerskim iskustvom.


>>>Preko tisuću prijatelja, a sami: Mladi koji koriste društvene mreže sve su usamljeniji<<<


„Mi smo antitrol. Ako ste sada vani, upravo sada na TikToku, bit ćete kontrolirani“, kaže, te nadodaje kako TikTok kao mreža zadužena za moderiranje komentara na vlastitoj platformi to ne čini. „Mi šaljemo TikToku svaku informaciju, prijavljujemo svaki račun“, poručuje Leo. S druge strane, iz TikToka kažu da ulažu velike napore u zaštitu svojih korisnika te da uvode nove značajke poput omogućavanja korisnicama odabir tko može komentirati njihov sadržaj, kao i filtrirati određene riječi u komentarima.„Znamo da nema zapravo ciljne linije koju bismo mogli priječi po pitanju zaštite naših korisnika, zato ćemo nastaviti ulagati u naše timove, proizvode i značajke kako bismo osigurali da je TikTok sigurno mjesto za našu zajednicu“, poručili su iz TikToka.


Nadalje, platforma se suočava s ogromnim zadatkom po pitanju moderiranja sadržaja. Prema njihovim vlastitim podacima, u prvom su tromjesečju 2021. korisnici snimili 61 milijun video zapisa, a 91 posto je uklonjeno prije nego što ih je prijavio korisnik.


Porijeklo u tragediji


Londinijeva misija da „skine“ nasilnike rođena je iz tragedije. Kako pišu, prošle je godine autistični 14-godišnji sin jednog od njegovih prijatelja počinio samoubojstvo upravo zbog online nasilnika. „Moj prijatelj je nakon dugo vremena, nakon što je tugovao, obratio nam se i kazao da jedan od razloga zašto je njegov sin bio depresivan je taj što su ga jako maltretirali na društvenim mrežama“, prenosi njegovu priču BBC.


Na zahtjev slomljenog oca, Leo je s nekoliko prijatelja ušao u trag anonimnim nasilnicima koji su mučili njegovog sina. „Uspjeli smo mu dati podatke i rekli da učini s njima što treba. On se obratio njihovim roditeljima i barem je na neki način dobio svoj zaključak“, pojasnio je Leo.


>>>Zabrinjavajuće: U Hrvatskoj je čak 58 posto mladih doživjelo nasilno ponašanje u vezi – evo o čemu se najčešće radi<<<


Nakon ovog pothvata, grupa nije stala. Pod imenom Great Londini, što je kombinacija riječi Houdini i Linux (operacijski sustav), odlučili su nastaviti sa svojom misijom i koncentrirati se na TikTok.
Pratitelji Great Londinija toliko su ustrajni u njegovoj misiji da i sami pronalaze korisničke račune na kojima ga onda označe i komentiraju, a sve u nadi kako će Leo i njegov tim potjerati još jednog nasilnika s ove platforme.


Nisu ni Osvetnici najbolji primjer dobrog ponašanja


Njegovi obožavatelji imaju i mračnu stranu, stoga postoji opasnost da ovaj pokret postane ovo što Londini prezire. Neki obožavatelji toliko su uvučeni u rješavanje mržnje da i sami postanu nasilnici, što je kršenje pravila Velikog Londinija, kao i smjernica TikTok zajednice.


BBC je razgovarao s korisnicom TikToka koja je bila meta zlostavljanja nakon što je Veliki Londini kritizirao njene video zapise o Danu sjećanja. Liz, inače mirovna aktivistica, opisala je spomenuti blagdan kada u Americi odaju počast muškarcima i ženama ubijenim dok su služili vojsku kao „cijeli blagdan samo posvećen ubojstvu“, što je izazvalo bijesan odgovor od nekoliko korisnika, pa i Londinija.


>>>Svaki treći student silovao bi ženu kada za to ne bi morao odgovarati!<<<


Liz kaže da je bila zatrpana zlostavljanjem, dobrim dijelom od korisnika koji u svom korisničkom imenu imaju „Londini“ koji su joj govorili da se ubije, a kontaktirali su i njenog bivšeg šefa da joj da otkaz. „Čini se licemjerno da se radi o računu protiv zlostavljanja, ali mnogi njihovi sljedbenici maltretiraju ljude na platformi“, izjavila je Liz.


Londini isključuje korisnike iz svoje mreže ako prekrše pravila grupe, a Leo, koji je inače bivši američki marinac, pomalo skrušeno komentira ono što se dogodilo Liz. „Razumijem njihovu strast, osobito kada su u pitanju veterani. Ali pokušavamo se voditi primjerom. Ne uznemiravamo je, toj ženi želim samo najbolje“, komentirao je.


Izvor: bbc.com