V.K. u Laganini

21-godišnji student-čudo: Studira na 2 fakulteta, a u indeksu ima 50 petica

Ambicija studenata ispoljava se na razne načine: neki su iznimno aktivni u studentskim udrugama, drugi pišu radove i skupljaju rektorove nagrade, a treći studiraju na više fakulteta istovremeno, uz petice u indeksu. Da, ovaj je student dokaz da se i to može!

9. studenog 2021 12:49
Vuk Bibić

Vuk Bibić Foto: Screenshot

"Kako uspijevaš završiti dva fakulteta, a ja ni jedan u roku?", često je pitanje koje čuje Vuk Bibić. Doslovno svaki dan čuje pitanje kako mu uspijeva, a posebice kad upozna nove kolege na fakultetima. Vuk je u roku završio Prirodoslovno-matematički fakultet u trajanju od tri godine, na kojemu je studirao istovremeno kad i na Elektronskom fakultetom na kojemu upravo završava zadnju, četvrtu godinu. I ima sve izvrsne ocjene.


>>>Optimizam kad padneš godinu: 'Možda jesam ponavljala, ali prenosim samo četiri predmeta u treću godinu...'<<<


Kako je kazao za Telegraf.rs, imao je želju da na dva spomenuta fakulteta koja na različite načine izučavaju računalne tehnologije dobije znanje s kojim će se moći dalje usavršavati.


"Meni je bilo čudno i svima je bilo čudno kada sam uzeo dva indeksa. Planirao sam upisati PMF vanredno, s tim što nisam znao da ta opcija ne postoji duži niz godina, tako da sam bio u obavezi slušati i predavanja i vježbe. Mnogo profesora je korektno po tom pitanju, imaju razumijevanja. Neki su mi dozvoljavali odsustvo, ali bilo je i nekih koji nisu. Mislio sam da će biti puno teže nego što zapravo jest", otkriva Vuk.


Vuk Bibić Vuk Bibić Foto: Foto: screenshot via telegraf.rs/Screenshot

Vuk Bibić / Foto: screenshot via telegraf.rs


"Ne znači da imam dvostruko više besanih noći"


Ovakav tempo zasigurno je iznimno težak, no nije nemoguć. Zapravo, ključ je organizacija. Dok većina studenata prvo odgađa učenje, lista materijale i strahuje od ispita, Vuk je već prošao cijelo gradivo i spreman je krenuti dalje.


Samo zato što uči za dva fakulteta, to ne znači da ima duplo više besanih noći ili da nema socijalni život, čak dapače. "Ne bih se mogao zamisliti da čak ni par dana, a kamoli duže od toga, ne izađem iz kuće ili nemam socijalne kontakte. Smatram da je neophodno održati balans. Kada bih ja to vreme navečer odvojio za učenje, a ne za izlazak, to učenje bi samo išlo sve gore i gore", kazao je.


>>>[VIDEO] Pronašli smo studenticu kojoj su prijatelji pjevali ispred zagrebačke bolnice: 'Već sam 56 dana ovdje...' <<<


Vuka u njegovom studiranju podržavaju prijatelji iz osnovne i srednje škole. Kako ih ne bi demotivirao svojim uspjesima, Vuk uvijek kaže kako nikada ne bi mogao studirati medicinu ili pravo.


"I sada je mnogim kolegama nejasno kako uspijevam. Kažu 'Ja jedva jedan fakultet završavam, a ti dva'. Meni je uvijek neugodno zbog takvih komentara, jer na sve načine sam pokušavao izbjeći da se neko osjeća loše, ja to radim zbog sebe, a ne da bih se uspoređivao s drugima i da bi se oni osjećali loše", pojašnjava ovaj ambiciozni student.


>>>I ove godine titulu 'studenta generacije' zgrabila djevojka s 'muškog' fakulteta<<<


S jednog kraja grada na drugi zbog predavanja


Po pitanju ljubavi, Vuk kaže da je trenutno slobodan, ali da je tijekom "maratonskih studija" bio u dugoj vezi. "Ja emotivnog partnera doživljavam kao prijatelja, tako da se to vrijeme provedeno s prijateljima dalo zamijeniti vremenom provedenim s partnerom. Duža veza o kojoj sada pričam bila je s djevojkom koja je također jako ambiciozna i dosta vremena je i sama provodila učeći i radeći na sebi", prisjeća se.


Za vrijeme studiranja oba fakulteta morao je odlaziti na jedan pa na drugi fakultet, koji su na drugim dijelovima grada. Samo mu se dvaput dogodilo da su mu se ispiti preklapali u rasporedu, ali je srećom to uspio riješiti. Uz to, nikada nije odbijao ocjene.


Unatoč tome, kako pišu mnogi niški mediji, može se pohvaliti s čak 50 petica u indeksima.


Mnogi profesori nisu ni znali da Vuk studira dva fakulteta, a kada bi i otkrili to, uglavnom su ga podržavali. Ipak, neki su bili striktni, njihov se predmet morao ispoštovati i odsustvo s nastave nisu dozvoljavali.


Čeka ga magisterij u inozemstvu


Dva fakulteta koja je Vuk odabrao bave se računalnim tehnologijama, ali na potpuno različit način.


"Na PMF sam završio računalne znanosti, a na Elektronskom fakultetu studiram računalnu informatiku. Ali, fokus je dosta različit. Na elektronskom je naglasak na hardveru i na organizaciji računala, a na PMF-u je više fokus na matematici. Inicijalna ideja mi je bila upisati matematiku na PMF-u, ali sam shvatio da na računalnim znanostima ima mnogo više matematike i dosta izbornih predmeta vezanih za matematiku, tako da sam sam krojio svoj program, gledao sam da bude što više matematike", rekao je Vuk za kraj.


Nakon druge diplome planira upisati magisterij negdje u inozemstvu.

izvor: telegraf.rs