L.B. u Laganini

Učiš strani jezik? Alkohol može pomoći da ga progovoriš bolje

Nikako da progovoriš taj japanski? Čaša piva mogla bi pomoći!

6. kolovoza 2021 13:42
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Prema rezultatima istraživanja objavljenoga u časopisu Journal of Psychopharmacology, kapljica alkohola mogla bi vam pomoći u savladavanju novog, stranog jezika.


Znanstvenici su otkrili da male doze alkohola ispitanicima pomažu da uspješnije usvoje strani jezik. U istraživanju je sudjelovalo 50 njemačkih studenata koji su nedavno učili govoriti, čitati i pisati na nizozemskom jeziku.


>>>[VIDEO] 250 litara prvog studentskog piva nestalo u samo par sati! Provjerite koju je ocjenu dobila ova nova zvijezda domaće pivske scene<<<


Podijelili su ih u dvije skupine - prvoj su dali količinu alkohola jednaku onoj u pinti piva (malo više od pola litre piva), a drugi su dobili "placebo pintu". Nakon konzumiranja pića, svaki je student razgovarao s dvoje izvornih govornika nizozemskog jezika koji nisu znali koji su točno studenti konzumirali alkohol, a koji nisu.


Snažnije samopouzdanje - bolje izgovor


Čini se da je "kapljica" osnažila samopouzdanje studenata koji su, slobodniji i s manje inhibicija, od strane izvornih govornika dobili bolje ocjene, posebice što se izgovora riječi tiče.


>>>Ljubitelji džina dio seksi elite: Znanost pokazala da su najprivlačniji među svim ljubiteljima alkoholnih pića (ali imaju i jednu manu)<<<


"Naša studija pokazuje da akutna konzumacija alkohola može imati blagotvoran učinak na izgovaranje riječi stranoga jezika u slučaju osoba koje su nedavno učile taj strani jezik. Ovo pruža određenu podršku bilingualnim osobama jer dokazuje da malena količina alkohola može poboljšati kvalitetu razgovora na stranom jeziku", objasnila je koautorica studije, profesorica Inge Kersbergen sa Sveučilišta u Liverpoolu.


Naravno, ključ je u umjerenosti! Ako pretjerate, doći će do neželjenog efekta - petljanje jezika i frfljanje otežat će drugima da vas razumiju čak i na materinskom jeziku, a o nekom stranom da i ne govorimo.


"Konzumiranje veće količine neće imati pozitivan učinak na izgovaranje stranog jezika", dodaje drugi autor studije i znanstvenik Fritz Renner.


>>>Student iz Hercegovine voli 'Karlovac', a Dalmatinac 'Žuju'? Anketa pokazala koje je pivo među studentima uvjerljivi FAVORIT<<<


Također, s obzirom na maleni uzorak, rezultate ne treba smatrati definitivnima sve dok ih ne potvrde i drugi znanstvenici u sličnim istraživanjima.


izvor: entrepeneur.com

Još vijesti