Mojfaks.hr u Laganini

Učit će o Malom čarobnjaku kroz zakone: Studenti ovog pravnog fakulteta imat će kolegij o Harryju Potteru

Obožavatelji magičnog svijeta Harryja Pottera već odavno znaju sve o Malom čarobnjaku, ali sigurno im nije palo napamet da se o tome može učiti i na fakultetu. I to ni više ni manje nego na pravu!

29. listopada 2018 11:15
Učit će o Malom čarobnjaku kroz zakone: Studenti ovog pravnog fakulteta imat će kolegij o Harryju Potteru

Učit će o Malom čarobnjaku kroz zakone: Studenti ovog pravnog fakulteta imat će kolegij o Harryju Potteru Foto: MojFaks

Kolegiji na fakultetu, inspirirani Harryjem Potterom nisu novost u SAD-u ili Velikoj Britaniji, ali su definitivno novost za Indiju. Tako će studenti prava na Nacionalnom Sveučilištu Kolkata, u Zapadnom Bengalu, imati kolegij posvećen Malom čarobnjaku te će preko tog kolegija učiti o pravu i zakonu.

Izvor: Unsplash

Prikazivanje paralele između fikcijskog dijela priče i stvarnosti neki su od ciljeva spomenutog kolegija. Glavni "mozak" iza ove ideje i pokretanja kolegija inspiriranog Harryjem Potterom jest profesor Shouvik Kumar Guha kaže da je kolegij zapravo eksperiment koji treba potaknuti kreativno razmišljanje kod studenata. Originalno, kolegij se zove \'An interface between Fantasy Fiction Literature and Law: Special focus on Rowling\'s Potterverse\'.

...Pravi Hogwarts: Na ovom fakultetu studenti će imati ceremoniju sa šeširom kao Harry Potter...


Neke od tema koje su navedene u modulu pokazuju kako se socijalna i klasna prava u Indiji mogu izjednačiti s "porobljavanjem kućnih vilenjaka i marginalizaciju vukodlaka", baš kao što je prikazano u seriji knjiga i filmova o Malom čarobnjaku. Profesor Guha kaže da iako kolegij kreće tek u prosincu, mjesta su se popunila i 40 studenata će slušati kolegij. Ono što je posebno zanimljivo jest činjenica, da od svih popularnih fantasy knjiga/filmova/serija, poput Igre prijestolja ili Gospodara prstenova, Harry Potter je u Indiji najpopularniji.

...U ovom ministarstvu sjede studenti s metlama u rukama: Doznajte kako im se pridružiti...


...Naši studenti obožavaju mladog čarobnjaka: Na kvizovima o Harryju Potteru traži se mjesto više, a znanjem rasturaju...


Teme o kojima će se raspravljati na kolegiju uključuju pravne tradicije i institucije (vladavina zakona u društvu magije), neoprostiva prokletstva, raspravu o nevinosti popularnog Siriusa Blacka, birokracija u službi magije, marginalizacija vukodlaka, divova i dr.


Inače, slični kolegiji s tematikom Harryja Pottera (doduše, ne na pravnom fakultetu) mogu se već slušati na američkom Yaleu te na Sveučilištu Georgetown u Washingtonu. Više o ovoj temi pročitajte na linku.

Ivana Petrić
foto: Profimedia/Unsplash

Još vijesti