Mojfaks.hr u Laganini

Umjesto da sjedi kod kuće, upisala se na fakultet: Prabaka, baka i penzionerka u 78. godini stekla diplomu

Nakon fakultetske diplome, razmišlja i o magisteriju.

17. svibnja 2021 16:23
Baka diplomantica

Baka diplomantica Foto: Shutterstock

Vivian Cunningham je umirovljenica, mama, baka i prabaka koja je u 78. godini života postigla još nešto nevjerojatno – završila je fakultet i stekla diplomu.


Početkom svibnja diplomirala je na Sveučilištu Samford u američkoj saveznoj državi Alabami, čime je ispunila svoju veliku želju. Šest godina provela je stječući znanje na liberalnim studijima (slično interdisciplinarnim studijima), a sada je napokon izašla na pozornicu i na svečanoj dodjeli primila diplomu u svoje ruke, dok ju je obitelj bodrila iz publike. "Da sam mogla napraviti zvijezdu na pozornici, sigurno bih", našalila se u razgovoru za Today.


Umjesto da sjedi kod kuće i bude u penziji – ona je učila


29 godina radila je kao domarka, a zatim se zaposlila kao šefica korespondencije u Alabama Power kompaniji koja distribuira električnu energiju. Nakon umirovljenja, iskoristila je stipendiju bivšeg poslodavca kako bi upisala višu pravnu školu, no nije se htjela zaustaviti na tome. Stoga je upisala ovaj program kako bi se dodatno usavršila i stekla fakultetsku diplomu.


>>>Studenti, nikad nije kasno! Jasminka ima 75 godina, a dogodine planira diplomirati<<<


"U udruženju umirovljenika savjetovali su nam da slušamo neka predavanja i pokrenemo se, umjesto da samo sjedimo kod kuće i budemo u penziji, pa sam ih poslušala", prisjetila se. I tako je krenula na fakultet s dvostruko pa i više mlađima od nje.


U cijeloj obitelji obrazovanje je važno


Kako kažu, u ovoj je obitelj obrazovanje važno. Vivien ima dvoje djece od kojih je kćer podržala na putu do doktorskog studija, a sina do magisterija. "Savjetujem da slijedite svoje snove i ne dozvolite nikome da vam kaže da nešto ne možete napraviti", izjavila je Vivian.


>>>Zagrepčanin od 60 godina ponovo bi upisao neki 'LAKŠI' faks – evo kamo su ga poslali aktualni studenti<<<


Nakon upisa na fakultet, uslijedila je pandemija i online nastava, s kojom nije imala nikakvog iskustva. No, kćer joj je pomogla da i to nauči. Sada razmišlja o magisteriju. "Volim čitati i stjecati znanja", kaže. "Zbilja volim učiti."