V.K. u Laganini

[VIDEO] 23-godišnja unuka i 88-godišnji djed diplomirali isti dan: 'Ovo je naš trenutak'

Većina mladih na dodjeli diploma i promociji, svoju obitelj i prijatelje gledaju s pozornice kada primaju diplomu u ruke. No, Melanie Salazar je doživjela nešto drugačiju dodjelu diplome.

29. prosinca 2021 13:26
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Melanie Salazar, 23-godišnja studentica nije bila jedina u svojoj obitelji koja je toga dana bila na pozornici kako bi pokupila svoju diplomu. To je učinio i njen 88-godišnji djed Rene Neira. Melanie je dobila diplomu za završen preddiplomski studij komunikacija na Sveučilištu Texas u San Antioniju, dok je njen djed "pokupio" diplomu iz ekonomije.

"Kada smo bili na pozornici, osjećala sam se kao da će me emocije savladati", rekla je Salazar za Good morning America. "Bila je tišina, nisam čula nikakav aplauz, ali su mi kasnije rekli da je cijeli stadion erumpirao pljeskom."


Za razliku od unuke, Reneov put do diplome je bio teži i puno dulji, no, nakon što je ona završila srednju školu i planirala upisati fakultet, to je učinio i njen djed jer je htio ispuniti svoj dugogodišnji san o završavanju fakulteta.


>>>[FOTO] Studentica medicine rasplakala regiju: Njeno dopisivanje s djedom je nešto najljepše što ćete danas pročitati<<<


Zajedno su upisali fakultet, učili, ručali...


"Još od 1950-ih on se trudi završiti fakultet, pa mu je primanje diplome bio dugogodišnji san", kaže unuka. "Ali se u 50-ima zaljubio, oženio i osnovao obitelj, pa se nije mogao odmah vratiti školovanju", pojašnjava Melanie i kaže kako je njen djed pokušavao vratiti se u akademske klupe čak nekoliko puta kroz desetljeća, no, morao je i ispunjavati uloge supruga, oca petoro djece, društvenog aktivista i radnika u banci.


Ipak, sreća je djedu opet osmjehnula 2017. godine kada je, zajedno sa svojom unukom upisao fakultet i time dao još jednu šansu svojoj diplomi. Kako Melanie nastavlja, ona i djed bi zajedno vozili do fakulteta i natrag kući iako niti jedno predavanje nisu slušali zajedno, a uz to, zajedno su i učili.


>>>Studentica ispunila obećanje pokojnom ocu: 'Tajo, završila sam PMF!'<<<


"Ručali bismo zajedno ili bi bili u knjižnici i tiho radili jedan pokraj drugoga", kazala je unuka. "Bila sam predsjednica jednog kluba na fakultetu, pa bi nam se on ponekad pridružio na sastancima", s ponosom kaže. "Ovo je baš bilo posebno jer bih svaki put s ponosom naglasila da nam se pridružio i moj djed", priča Melanie.


Imao je moždani udar i zdravlje mu se pogoršalo


Taman prije pandemije, Neira je imao moždani udar pa je jedno vrijeme morao izostati s predavanja, čak i onih online jer je morao brinuti o svom zdravlju, a i online nastava mu je bila komplicirana. No, kako se dan promocije u prosincu počeo približavati, Melanie kaže kako su ona i obitelj tražili od fakulteta neki stupanj priznanja za djeda i njegov trud. Fakultet je na kraju odlučio dati mi posebno odličje za trud. Kako kaže Salazar, na žalost, njenom je djedu sve lošije i sada ima problem i s govorom.


>>>Umjesto da sjedi kod kuće, upisala se na fakultet: Prabaka, baka i penzionerka u 78. godini stekla diplomu<<<


"Na sam tjedan naše promocije, javili su nam s fakulteta da će diplomirati i moj djed. Inzistirali smo barem nešto od fakulteta, jer kako mu se stanje pogoršava, želimo da ima ovo sjećanje prije nego što ga više neće biti", kaže njegova ponosna unuka.


"Moj djed me inspirira. Osim što je izgubio sluh, nije imao automobil pa je morao koristiti javni prijevoz, borio se za sebe na kampusu, bio je jak i uporan i ustrajao je bez obzira na sve", tvrdi Melanie koja se planira zaposliti u neprofitnoj organizaciji jer kako kaže, zahvalna je djedu i njegovoj ustrajnosti i ljubavi prema znanju koje je gajio čitav život.




Kada mu je Melanie rekla sretne vijesti da će diplomirati zajedno, Rene je je bio zabrinut da će svi reflektori biti uprti u njega. "Rekla sam mu: 'Ovo je naš trenutak i želim ga podijeliti s tobom'", prisjeća se. "Jako sam ponosna na svog djeda i vrlo sam zahvalna što mogu imati ovaj trenutak i ovo sjećanje s njim", kazala je za kraj.

izvor: goodmorningamerica.com

Još vijesti