Mojfaks.hr u Laganini

Kud baš TAJ fakultet? Studentica priznala da je mogla upasti 'preko veze' – evo kako je postupila i što su joj roditelji rekli

Čak 61% studenata Medicinskog fakulteta vjeruje da se medicinu može upisati preko veze. Studentica koja je imala istu priliku, postupila je suprotno želji vlastitih roditelja.

5. svibnja 2020 16:38
Kud baš TAJ fakultet? Studentica priznala da je mogla upasti 'preko veze' – evo kako je postupila i što su joj roditelji rekli

Kud baš TAJ fakultet? Studentica priznala da je mogla upasti 'preko veze' – evo kako je postupila i što su joj roditelji rekli Foto: MojFaks

Prema istraživanju provedenom 2015./2016. na Institutu za društvena istraživanja u Zagrebu u 161 javnih škola u četiri županije (Zagrebačkoj, Krapinsko-zagorskoj, Varaždinskoj i Međimurskoj), a u kojemu je sudjelovalo ukupno 6409 učenika i učenica četvrtih razreda i 6411 učenika i učenica osmih razreda, došlo se do zapanjujućih rezultata da su za upis na fakultet u Hrvatskoj od sposobnosti učenja važniji snalažljivost, osobne veze i roditelji.


...60% učenika smatra da je obrazovanje korumpirano: ocjene ne garantiraju upis na fakultet...


Ovo sugerira da učenici obrazovni sustav ne doživljavaju kao otvoreni i pravičan sustav koji svima pruža jednake mogućnosti i koji je ustrojen po načelu sposobnosti i ulaganja truda, već kao sustav izgrađen na koruptivnim temeljima.

Klub studenata sociologije 2005. godine proveo je istraživanje na pet zagrebačkih fakulteta - Filozofskom, FER-u, Fakultetu političkih znanosti, Medicinskom i Ekonomskom te su prema odgovorima studenata zaključili da su korupcija i mito najprisutniji na Ekonomskom i Medicinskom fakultetu.

Medicinu je mogla upisati preko veze, no prevagnulo je nešto drugo


61 posto studenata Medicinskog fakulteta vjeruje kako se ovaj studij može upisati preko veze. U taj se znatni postotak uvjerila i anonimna studentica koja je svoju priču podijelila na popularnoj stranici Ispovesti.

Kako tvrdi, medicinu je mogla upisati preko veze. Na ovaj su je potez nagovarali njezini roditelji, no ona ipak nije pristala.

"Mogla sam preko veze upisati medicinu, ali nisam htjela jer smatram da nije fer oduzeti mjesto nekome \'ko se godinama trudio i marljivo učio da bi mogao upisati taj faks", kazuje ova anonimna studentica.

foto: Shutterstock

Njezini roditelji nisu bili oduševljeni odlukom koju je donijela. "Moji mi kažu da sam glupa što nisam iskoristila priliku", tvrdi.

...Nepravda, korupcija, asistenti koji \'sole pamet\': Studenti otkrili zašto jedva čekaju kraj fakulteta...


Unatoč nezadovoljstvu roditelja, većina čitatelja je podržala njezinu odluku. Smatraju da je upisati medicinu najmanji problem jer pravi problemi kreću s prvim ispitnim rokom.

Pojedinci se slažu da u Lijepoj Našoj sve ide preko veze, pa čitatelje ne čudi i ovaj pokušaj upisa fakulteta preko veze. No, začaranom krugu ovdje nema kraja. Anonimna studentica odlučila je prepustiti mjesto studentu koji zaslužuje upisati medicinu, no čitatelji su mišljenja da je na njezino mjesto upisan netko drugi "preko veze".

..Skoro svaki student poznaje nekoga tko je korupcijom došao do svoga cilja...


Iako je studentica ispravno postupila, ima onih koji podržavaju ovakve postupke jer "ako mogu svi, zašto ne bih i ja?". Na čijoj ste vi strani?

V.S.
foto: Shutterstock via Atstock Production