V.K. u Laganini

Domaće studentice odgovorile bi li rađale djecu da ih, kao u Srbiji, čekaju 4 tisuće eura i dulji rok studiranja

Pitali smo domaće studente bi li se oni odlučili na roditeljstvo da ih u Hrvatskoj očekuju brojni benefiti, kao oni predloženi 'Vučićevim mjerama' u susjednoj nam Republici Srbiji.

30. studenog 2021 17:38
studnti, SC

studnti, SC Foto: MojFaks

Prošlo smo tjedan prenijeli vijest o novostima najavljenima u susjednoj nam Republici Srbiji, konkretnije o demografskim, pronatalitetnim mjerama kojima se pokušava povećati broj rođene djece. U ovoj se zemlji suočavaju s jednakim demografskim problemom kao i mi: društvo stari jer se rađa sve manje djece, a iseljavanje mladih dodatno naglašava ovaj generacijski nesrazmjer u državi. Žene koje se odluče na potomstvo, najčešće rađaju tek u tridesetim godinama života stoga je predsjednik Aleksandar Vučić najavio uvođenje novih mjera koje bi trebale potaknuti mlade na osnivanje obitelji i iseljenje iz roditeljskih domova.


>>>Predsjednik Vučić želi da studentice rađaju: Nudi im ukidanje ispitnih rokova, više vremena za diplomu i 4 tisuće eura<<<


Podsjetimo, prošli je tjedan Vučić održao konferenciju za medije koju je otvorio temom loše demografske slike ove zemlje te novinama koje bi trebale pozitivno utjecati na broj novorođenih. "Riječ je o novim demografskim mjerama kako bismo podigli stopu rodnosti. Sve nas je manje. Podaci govore da je stopa rodnosti u našoj zemlji tek nešto malo više od 1,5, a potrebno nam je 2,15. To je vrlo složen problem", započeo je predsjednik konferenciju.


Za prvo dijete 4 tisuće eura, studenti roditelji imaju pravo dulje studirati


Kako je najavio veće novčane mjere za svako rođeno dijete, najavio je i olakšice za studente. "Svi u Srbiji dobivat će, de facto, 4 tisuće eura za prvorođeno dijete. Idemo u izmjenu Zakona o zaštiti obitelji, uvodi se nova mjera. Danas nam majke prosječno rađaju u 30-oj godini. Pokušat ćemo motivirati studente, dame i muškarce, da ne bježe od braka kao institucije i rađanja djece. Za studente odmah donosimo mjeru. Ako djevojka ili žena zatrudni i rodi dijete, za nju neće vrijediti ispitni rokovi. Isto tako i za muškarca koji je student ne vrijede ispitni rokovi, ali ćemo odrediti rokove za obične fakultete. Svi oni će morati završiti studij do 26. godine, a računat će im se kao da su redovno završili. Za Medicinske fakultete je do 28. godine. Što time dobivamo? Oni se ne moraju pojaviti u prosincu ako u tom periodu idu na rađanje. Ili na primjer u rujanskom roku, lipanjskom roku", pojasnio je tom prilikom.


>>>Hrvatski studenti vjeruju u 'dok nas smrt ne rastavi', ali ne na crkveni način: Evo s koliko godina sklapaju brakove<<<


Kako srbijanski studenti dobivaju zanimljive olakšice ako za vrijeme studija krenu osnivati obitelj, upitali smo i naše studente bi li učinili isto. Drugim riječima, bi li osnivali obitelj i rađali djecu za vrijeme studija u slučaju ovakvih izdašnih benefita na koje bi tim potezom ostvarili pravo.


"Klasične gluposti"


Apsolventica Arhitektonskog fakulteta Ana nije oduševljena i u svemu vidi samo politička obećanja. "Klasične Vučićeve gluposti. Njegove mjere nemaju nikakvog smisla. Beba sigurno ne košta samo 4 tisuće eura. Nemam zapravo konkretno mišljenje, jer što god on kaže je svojevrsna sprdnja, neki vrhunski populizam", pojašnjava.


Kako kaže, ove mjere joj nikako nisu poticaj i ne bi se dovela u situaciju u kojoj bi rađala za vrijeme studija. "Nije mi u planu imati obitelj, posebice ne dok sam još na fakultetu. Da to uvedu i kod nas, nije me briga jer mi je bitnije završiti fakultet nego sjediti doma i rađati djecu za 4 tisuće eura", smije se.


>>>Top izreke i prijetnje roditelja s Balkana koje mladi slušaju godinama: 'Ja sam te rodila, ja ću te i ubiti…'<<<


Isto pitanje postavili smo i brucošima Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta. Oni također nisu čuli vijesti o novim mjerama za studente u susjedstvu.


Ipak, prvi se na komentar odvažio brucoš Vedran. "Ja nisam za to zašto što ne bih htio imati djecu, barem ne za sada", kaže nam. "Mislim da mi se neće to ni slučajno dogoditi u budućnosti. No hipotetski, ako se i dogodi, ne znam, radije bih razgovarao s djevojkom o pobačaju nego o roditeljstvu", kaže nam iskreno.


Razgovarali smo s nekoliko studenata ispred zagrebačkog SC-a o temi olakšica za studente u susjedstvu...Foto: V.K., MojFaks


>>>Vučićeva izjava o njegovim studentskim mukama postala hit na Twitteru, studenti suosjećaju s njim<<<


"Čim država nešto nudi besplatno, imam osjećaj da nešto odmah ne valja"


S njegovim mišljenjem slaže se i njegova kolegica Paula. "Iskreno, mislim da je ovo suludo. Kao, oni na neki način žele natjerati populaciju da raste, dok s druge strane daju benefite koji nisu u redu prema svim ostalim studentima kojima je znanje na prvom mjestu", kaže nam.


U razgovor se uključila Antonela koja je rekla da shvaća mjere, no, ima neke zamjerke. "Kužim, iako ne shvaćam ovakav način poticaja da se rađa. Mislim, dijete je velika obaveza koja ti se nadodaje na svakodnevne obaveze ako ga uopće odlučiš imati, jer zasigurno nije isto davati ispite s djetetom i bez njega", kaže studentica i naglašava da to nije vrsta poticaja koja je nužno dobra da bi urodila plodom kakvom se nada država. "Nije mi to za poticaj, kao, hajdemo rađati djecu na faksu da nam daju pare i da ne moramo polagati ispite u jednom roku", pojašnjava svoj stav.


studenti, brucoši, SC  Zagreb studenti, brucoši, SC Zagreb Foto: Foto: V.K., MojFaks/MojFaks

Brucoši PBF-a nisu zainteresirani za stvaranje obitelji za vrijeme studiranja / Foto: V.K., MojFaks


>>>Ne damo se od mame i tate: Sa skoro 80 posto mladih koji žive s roditeljima, najgori smo u Europi<<<


Tena je spomenula da je u redu što žele da se nacija obrazuje i da se u tom razdoblju i širi, no, smatra da je dijete za vrijeme studija loša odluka. "Dijete prije završavanja fakulteta nije najbolja odluka, samo s financijske strane ako se krene", jer kako dodaje, dijete košta ipak više od spomenute svote koje bi Srbija nudila.


"Čim država nešto nudi besplatno, imam osjećaj da nešto odmah ne valja", kaže Tena. Kako svi nastavljaju, šokirale su ih ove mjere i misle da su čudne te da nemaju baš prevelikog smisla po njihovom mišljenju, jer, čak i uz ovakve mjere, oni ne bi bili za osnivanje obitelji za vrijeme studija.


"Sad znam kako ću se riješiti ispita"


Bruno, student druge godine Građevinskog fakulteta nam je također komentirao nove mjere iz susjedstva, i on se ne slaže s našim dosadašnjim sugovornicima. "Sad znam kako se mogu riješiti ispita!", šali se Bruno. "Hipotetski, kada bih ja dobio dijete, prihvatio bih ovakve mjere i postao otac na studiju", kaže nam. "Ne znam tko to ne bi prihvatio", komentira svotu koju roditelji dobiju za svoje prvo dijete. "Podržavam ovakve mjere, ako mi se dogodi dijete, krenuo bih u roditeljstvo, a ovaj novac bi dobro došao", kaže nam za kraj.


>>>Prvo dijete, a onda možda brak: Sve više fakultetski obrazovanih žena rađa van braka<<<


U istu priču uveli smo i naše druge dvije sugovornice, studenticu Fakulteta političkih znanosti Doru i studenticu Tenu s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta. Tena i Dora slažu se s većinom naših sugovornika i ne bi pristale rađati za vrijeme studija, čak ni za sve povlastice koje nudi država. "Ja ne bih ni inače rađala, ne volim baš djecu", kazala nam je jedna, no, obje su spomenule da, ako se tokom zadnjih godina studija "slučajno" dovedu u ovu situaciju, onda bi zasigurno rodile.


"Da, ako je kasnije, i ako se ponište rokovi još hajde, ali nikako ne bih sada išla namjerno rađati samo zbog ovih povlastica koje bih dobila. To nikako. Jedino ako se slučajno dogodi", ponavlja Tena.


Dora se ipak predomislila i kaže da čak i da dođe do slučajne trudnoće, ne bi bila zainteresirana za rađanje djeteta za vrijeme studija.


Dora i Tena Dora i Tena Foto: Foto: V.K., MojFaks/MojFaks

Studentice Dora i Tena imaju različita mišljenja / Foto: V.K., MojFaks


Zaključno, mjere koje Republika Srbija donosi za studente nekima ipak ne zvuče tako loše, no većina se ipak slaže kako je završavanje fakulteta trenutno veći prioritet od stvaranja obitelji.