L.B. u Laganini

Ovako bi studentski smještaj trebao izgledati: Je li ovo najljepša kuća za studente u Hrvatskoj?

Nedavno objavljeni oglas na popularnoj stranici Njuškalo oduševio je kolege. Pažljivo i lijepo uređena kuća za studente osvježenje je u odnosu na 'studentski smještaj' koji se inače iznajmljuje.

2. prosinca 2016 14:03
Kuća u Osijeku

Kuća u Osijeku Foto: MojFaks

Lijepa kuća u Osijeku na raspolaganju je isključivo studentima. Osim što je lijepo i pažljivo uređena, ton oglasa također odudara od onoga koji smo navikli čitati.

Odlučili smo provjeriti tko stoji iza ovog neuobičajenog projekta renoviranja čitavog objekta u privatnom vlasništvu, a isključivo za potrebe studenata koji traže smještaj tijekom studija.

'I sami smo se nagledali ne baš lijepih prizora dok smo studirali...'


"Kuća je bila u vlasništvu naših bake i djeda, a mi smo ju naslijedili. Budući ju nismo željeli prodati, a neiskorištena nekretnina nikako nije bila opcija, odlučili smo se na iznajmljivanje kuće. Kako je Osijek studentski grad nije bila teško odlučiti se da bismo ju mogli iznajmljivati baš studentima", kaže nam Vlatka Šimunović, vlasnica nekretnine.


Najljepša kuća u Osijeku za studente Najljepša kuća u Osijeku za studente Foto: MojFaks

Izgleda lijepo i izvana, ali kako je tek unutra... foto: privatna arhiva


Nije tajna da neki stanodavci nerado iznajmljuju stanove i sobe studentima jer računaju na nered i buku. No, vlasnici kuće također su bili studenti koji su tijekom svojih studentskih dana živjeli u različitom "studentskom smještaju" pa znaju o kakvim se kapacitetima najčešće radi.

"Nagledali smo se svega, uglavnom ne baš lijepih prizora. Nekad se zapitaš da li je moguće da to ljudi iznajmljuju…stari namještaj, pohabani kauči koji bi trebali služiti kao kreveti za spavanje, neokrečeni zidovi, zapuštene kupaonice, podrumski 'stanovi' bez dnevnog svjetla, grijanje na termo peći (da, to još postoji), sve što jedan studentski (ili bilo koji drugi) smještaj ne bi trebao biti!", prisjeća se Vlatka.

Skroman budžet, ali odličan krajnji rezultat


Zbog ograničenja skromnim budžetom, odlučili su sve potrebne radove koje su mogli napraviti sami, svojim rukama. Iako je zbog toga renovacija potrajala malo dulje, zadovoljstvo krajnjim rezultatom tim je veće.


Kuhinja najljepše studentske kuće Kuhinja najljepše studentske kuće Foto: MojFaks

Kuhinja za najkreativnije doručke i najopuštenije večere...foto: privatna arhiva


"Rušenje zidova, dizanje novih, krečenje (od tada imamo puno poštovanje prema ovoj profesiji), bušenje, rezanje, farbanje, brušenje, lakiranje, čišćenje, ribanje… I tako svaki dan. Dođeš s posla, presvučeš se u radnu odjeću i na posao broj dva", kaže Šimunović.

U opremanju su iskoristili puno starih stvari i kombinirali ih sa potpuno novima i onima koje su napravili svojim rukama.

Najljepša kuća za studente u Osijeku Najljepša kuća za studente u Osijeku Foto: MojFaks

Prostorija je dovoljno i sve su simpatično uređene...foto: privatna arhiva


"Tako pored ormara koji je u neku ruku čak i antikvitet imamo novi stol i lampu iz IKEA-e, a na zidu visi stara LP ploča i antikni okvir u kojem je nekad bio goblen, a sada je pop art slika", objašnjava naša sugovornica. "I ispalo je fantastično, kombinacija novog i starog dala je jedan potpuno drugačiji i zanimljivi izgled na koji smo užasno ponosni. Neću ni spominjati detalje po kući koji su stigli ravno sa tavana, restaurirani vlastitim rukama i postali prava mala remek djela", dodaje.Najljepša kuća za studente u Osijeku Najljepša kuća za studente u Osijeku Foto: MojFaks

Sobe - po mjeri jednako za odmor i rad...foto: privatna arhiva


Osim pažljivo uređenog interijera, ono čime se oglas ističe jest i pozitivan ton kojim je napisan. Kad ste zadnji puta imali prilike u oglasu pročitati da se vaš budući stanodavac nada da ćete se u njegovom prostoru koji iznajmljuje osjećati ugodno i kao kod kuće?

Upravo tako se ovaj brat i sestra nadaju da će se njihovi stanari osjećati. To je, uz onaj obnove i korištenja nekrentine koju su naslijedili, bio motiv zbog kojeg su krenuli u ovaj projekt.

"A zašto smo to sve radili… zato što želimo da se onaj tko bude boravio u kući osjeća ugodno, opušteno i kao kod svoje kuće. Zadovoljstvo naših stanara bit će jedino mjerilo uspjeha ovog našeg poduhvata", dodaje Vlatka za kraj.

Iako nitko ne osporava da se ovdje radi o malenom obiteljskom biznisu koji će svojim vlasnicima osigurati zaradu, lijepo je s vremena na vrijeme vidjeti da ima i stanodavaca koji se potrude osigurati studentima ugodan, čist i adekvatan prostor u kojemu mogu stanovati u periodu kad im je to možda i najpotrebnije.

Još vijesti