V.K. u Laganini

Urnebesni biseri s online nastave: Jedni rezali šunku na satu, drugi se javljali s pecanja, ali rijetko ju je tko shvatio ozbiljno

Na početku nove školske i akademske godine, akualizira se tema povratka u predavaonice, kao u predpandemijsko vrijeme. No, u predavaonicama zasigurno ne bi nastali neki od najboljih 'bisera' proizašlih iz činjenice da je većina učenika i studenata u posljednjih godinu i pol školovanje odrađivala kod kuće.

31. kolovoza 2021 16:40
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Kako se već naveliko spominje povratak u školske klupe i prelazak na kontaktnu nastavu, prisjetili smo se i naših bisera, ali i pogledali kako je bilo susjedima. Ni njima nije bilo lako kako piše telegraf.rs, jer su se učenici javljali s ribičije, a neki su čak napravili pauzu od gradnje kuće kako bi poslušali predavanje.


Radi se mnogo istraživanja o tome kako je online nastava djelovala na znanje učenika i studenata, a koliko su znanja usvojile "korona-generacije" pokazat će vrijeme.


>>>[FOTO] Toliko ga ne zanima matematika da je tijekom sata – radio ovo! Urnebesna napomena profe postala viralna<<<


No, ako se pita profesore u Srbiji, svi bi jednoglasno odgovorili kako online nastavu nitko nije shvatio ozbiljno. Neki od nastavnika pristali su kroz anegdote s predavanja dočarati kako je to izgledalo u Srbiji, a priče su im urnebesne.


"Pa što radiš to, Petre? Kakva je to šunka?"


Da škola nije igra i "slobodno vrijeme", nije shvatio jedan učenik iz osnovne škole kod Zrenjanina. On se na sat srpskog jezika javio sa stola u blagavaonici, dok je rezao šunku.
"Pa što radiš to, Petre? Kakva je to šunka?", pitala je šokirana učiteljica. "Petar me pogledao jednako zbunjen i rekao: 'Ali učiteljice, vrijeme je ručka, ja moram jesti", ispričala je učiteljica.


>>>Kakva legenda! Promijenio ime u 'Reconnecting' na Zoomu i izbjegavao pitanja na online predavanjima tjednima<<<


Zvonimir Jović iz Unije sindikata prosvjetnih radnika Srbije kaže da je bilo raznih primjera, jer su se učenici javljali odasvuda, a najmanje iz svoje sobe. "Najupečatljiviji mi je bio primjer moje kolegice kojoj se učenik javio s pecanja. Kada ga je pitala za to, on je rekao da ne peca, da samo sjedi pored rijeke, ali nastavnica je bila uporna. 'Vidim ti štapove za pecanje iza leđa', odbrusila mu je. Međutim, koliko god opominjali učenike, oni nisu mogli ozbiljno shvatiti online nastavu", navodi Jović.


Javljali se u pidžami, neumiveni i pospani


Bilo je slučajeva da se djeca jave direktno iz kreveta. "Da, bilo je i takvih primjera. Jave se iz kreveta, u pidžami, ali kažu da je sve u redu jer su spremni za sat", ispričao je Srđan Ognjanović, bivši ravnatelj Matematičke gimnazije koji sada predaje u jednoj privatnoj školi.


>>>Muke po Zoomu i Meetu: 9 urnebesnih memeova koji nas podsjećaju na online predavanja 2020.<<<


Neki su čak iskoristili situaciju kako bi radili, a u pauzama bi se javljali na sat. "Bilo je onih koji su radili fizičke poslove, pa naprave pauzu da bi odslušali online predavanje. A u pozadini se vide strojevi i alat. Svačega je bilo. Javljali su se iz kupaonice i iz kuhinje. Neki su pohađali nastavu dok se češljaju ili dok jedu", ispričao je Milorad Antić iz Foruma srednjih stručnih škola.


>>>Najbolji memeovi koji sprdaju nastavu od kuće: Medicina, agronomija, psihologija... SVI SU TOP!<<<


"Mekani su kao duša"


Jedan dječak nije mogao izdržati jer su svi u kući jeli uštipke, a on je morao sudjelovati na satu. "Moj učenik se uzvrpoljio, vidim nešto kako bi trebalo biti. Inače je dobar đak, vrijedan. Pitam ga: 'Ima li problema?'. Kaže: 'Ma ne, nego majka napravila uštipke i svi jedu, ništa meni neće ostat', a meki su kao duša', ispričala je druga nastavnica.


>>>Netko sluša mjuzu, a netko maže lice krastavcima: Ovo su svi tipovi studenata na online predavanjima – imamo i tebe! VIDEO<<<


Također, bilo je slučajeva kada su nastavnici morali utišavati roditelje, ne samo učenike. "Nekoliko puta sam na jednom satu zamolila učenika da utiša mamu jer je uporno vikala iz kuhinje i dozivala ukućane na ručak. On je zatvorio vrata od sobe, par puta rekao mami da je na satu i da bude tiša, ali se opet čulo njeno dozivanje", priča nastavnica.


izvor: telegraf.rs

Još vijesti