V.K. u Laganini

[FOTO] 'Samo da malo spustim glavu...' 7 faza kroz koje prolaze SVI studenti tijekom ispitnih rokova

Svi prolazimo kroz istih sedam faza.

25. veljače 2022 13:18
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Kako odmiče veljača, tako se svome kraju bliže još jedni zimski ispitni rokovi. Bili brucoši ili apsolventi, većina studenata tijekom polaganja ispita prolazi jednake faze poput potrebe za odustajanjem od studija, kronične nesanice, malodušja ili pak euforije.


Iako stara narodna kake kako je baš period studiranja najljepši u životu, oni koji polažu svoj peti ispit u mjesec dana na tu se izreku mogu osvrnuti samo sarkastičnim komentarom ili plakanjem. No, svi su studenti "u istom brodu", što je posebno istina tijekom učenja.


"Samo da malo spustim glavu…"


Svima se to dogodilo barem jednom kod kuće, ako ne i na predavanju. Nakon nekoliko sati učenja, ispisivanja bilježaka, podcrtavanja i iščitavanja literature, svi su, barem jednom "ubili oko" u sjedećem položaju dok su skripte predstavljale jastuk.


Odmori, zaslužio si! / Foto: screenshot via studenti.alo.rs


Učenje iza ponoći


Cjelonoćna učenja iznimno su popularna kako se približava dan ispita. Bili jutarnje ili noćne ptice, učenje poslije ponoći "5 do 12" ritual je koji prolaze svi studenti.


"Ja opće više nemrem" / Foto: screenshot via studenti.alo.rs


Učenje za najdosadniji ispit


Tokom studiranja, barem se jednom godišnje studenti susretnu s jednim kolegijem koji ne samo da je dosadan, nego smatraju da im uopće ne treba za njihovu struku. No, bila to istina ili ne, taj se kolegij i dalje mora položiti, pa su svi upoznati s mukama učenja nečega što nas uopće ne zanima. Osim što je dosadno, još je teže prisiliti se učiti, stoga su crtanje po dijelovima tijela ili buljenje u zid ili strop daleko zanimljivije radnje.


Sve samo ne skripta! / Foto: screenshot via studenti.alo.rs


"Ono kad informacija ne ide u glavu"


Koliko god sjedili na toj stolici i koliko god puta pročitali tih nekoliko redaka, neke informacije jednostavno ne možemo memorirati, a onda se javlja frustracija.


Zaštooooo? / Foto: screenshot via studenti.alo.rs


Knjige kao pokrivač


Učenje na krevetu ima istu manu kao i vrlinu: udobnost. Učenje na krevetu daje nam bolju udobnost od stolice i stola, ali upravo nas ta udobnost može i poljuljati, pa se uhvatimo kako spavamo na knjigama i skriptama, pored njih, prekriveni njima…



Laku noć! / Foto: screenshot via studenti.alo.rs


Bez obzira na pripremu, "viša sila" je tu


Za vrijeme ispitnih rokova bitna je organizacija kojim danima je koji ispit na redu za učenje i ponavljanje. No, bez obzira koliko se dobro organizirali i potrudili, ako dođe viša sila, tu nema pomoći. Pod "višom silom" misli se naravno, na kronični umor i spavanje.


Stigla "viša sila" / Foto: screenshot via studenti.alo.rs


"Ne mogu više"


Tko još do sada nije pokušao samo odustati i dići ruke od svega?
 

Dosta je. Ovo je kraj. / Foto: screenshot via studenti.alo.rs


Još vijesti