Mojfaks.hr u Laganini

Endemske vrste s fakulteta: Tipovi profesora koje ćeš susresti tijekom studiranja

Kada idemo u srednju mislimo da smo se nagledali i naslušali svakakvih profesora, ali čim pređemo prag zgrade faksa to se odmah promijeni i shvatimo da smo bili u zabludi. Tek tijekom studija možemo vidjeti da su profesori iz srednje med i mlijeko.

29. rujna 2016 17:53
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Za početak valja nešto naglasiti: ovaj članak ne pljuje po profesorima s fakulteta nego samo stereotipno predstavlja pojedine predavače koje će svi barem jednom susresti tijekom studiranja.

Iako će se neki možda praviti "grbavi" i reći da ne kuže što je pisac htio reći, mi dobro znamo da i vi znate o čemu govorimo.

Sjećate se onog profesora koji nikada ne odgovara na mailove? Eh, on je samo jedan u nizu tipova profesora koje ćemo navesti pa krenimo redom:

Uhljeb


Ovaj profesor je vrlo sličan s "Duhom", ali postoji jedna razlika: on se pojavljuje na predavanjima. Premda on drži predavanja radi se o tome da on najčešće čita sve s prezentacije iako i studenti to isto mogu pročitati. Teško odgovara na mailove, uglavnom je arogantan prema studentima, a na ispitima nemilosrdan. S druge strane, možda se radi i o drugom ekstremu – taj profesor svima dopušta da prepišu i sve pušta, a ako vam se ovo na prvo čitanje čini fora, razmislite još jednom!

Duh


Slikovni


Kruži legenda da je on jednom nekada nešto i predavao na fakultetu, a bez obzira na to što njegovo ime i dalje stoji na kabinetu on je točno poput Caspera. Gdje je taj profesor? Evo odgovora: vjerojatno sjedi kući jer je već trebao biti u mirovini, a svejedno mu je ime na vratima i prima plaću. Cool, zar ne?

Egotriper


Koji god se student usudi nešto dodatno pitati ovog profesora mora znati da je ušao u osinje gnijezdo. Profesora s egom nitko ne smije preispitivati niti se usprotiviti njegovim stajalištima i uglavnom onome što nema previše veze s predmetom koji predaje. Na studente uglavnom gleda s visoka i smatra ih čistim budalama, ali im to vjerojatno neće reći...ili možda hoće?

Dosadnjaković


Slikovni


Profesor koji predaje vrlo zanimljiv predmet u teoriji, ali čim on otvori usta i pusti svoj glas odmah nas obuzme teško zijevanje pa čak i spavanje. O ovom profesoru imamo neutralno mišljenje jer niti nas kudi niti ohrabruje, ali znamo da je ekstremno dosadan i da njegova dva sata predavanja traju zauvijek.

Onaj koji je uvijek na raspolaganju


Radi se o profesoru kojeg svi vole i koji iskače iz klasičnog okvira te je uistinu spreman pomoći i stoji na raspolaganju. Uglavnom je marginaliziran od strane svojih kolega (sjećate se ovih "Uhljeba", "Egotripera" i to?) te bi mu studenti najradije rekli: "A bubica!". Nažalost, on će vjerojatno brzo u mirovinu ili će dobiti otkaz. Šteta.

Onaj koji želi biti super cool


Slikovni


Neki ljudi jednostavno nisu cool, a osobito ako su nam profesori, automatski ih smatramo smrtnim neprijateljima. U redu, malo se šalimo, ali profesor koji na silu želi biti guba i svidjeti se svojim studentima je ustvari pretenciozni lik koji tijekom srednje nije imao puno kao cool prijatelja. To je onaj što voli cugnut na studentskim izletima i to samo zato što vi isto cugate.

Tiranin


Mješavina "Egotripera" i "Uhljeba" daje profesora tiranina koji je zabrijao da je još uvijek 1945. Bez obzira na to je li on mlad ili star njegova predavanja nas bacaju u totalitarni mod. On uglavnom voli posramiti pred cijelom grupom svoje studente, ima čudne prohtjeve, odmah poludi čim netko nekome šapne i slično. Naravno, cijeli faks ga se boji i ne možete mu ništa jer #uhljeb.

Totalno seksi profesor


Slikovni


Vjerojatno se radi o nečijem asistentu, ali nema veze, bitno da ga imamo na oku jer zapravo dođe kao melem nakon svih ovih drugih. On je prilično mlad (ili barem djeluje mlađahno), otvoren i još uvijek se trudi oko svog posla, a k tome vrlo je zgodan. U nedostatku pravog izbora na faksu uglavnom ćemo ga smatrati seksi profesorom iako u svijetu izvan faksa to vjerojatno nije.

Ivana Petrić
foto: Shutterstock