Mojfaks.hr u Laganini

'Vutra' na sveučilištu? O, da! Čovjek donirao 9 milijuna dolara poznatim fakultetima i to za istraživanje marihuane

Dobre vijesti stižu iz dalekih Sjedinjenih Američkih Država. Investitor s Manhattana je donirao 9 milijuna dolara (što iznosi nešto manje od 60 milijuna kuna) sveučilištima koja je pohađao – Harvardu i MIT-ju. Vrhunski potez Charlesa R. Brodericka.

3. svibnja 2019 12:38
'Vutra' na sveučilištu? O, da! Čovjek donirao 9 milijuna dolara poznatim fakultetima i to za istraživanje marihuane

'Vutra' na sveučilištu? O, da! Čovjek donirao 9 milijuna dolara poznatim fakultetima i to za istraživanje marihuane Foto: MojFaks

Ova donacija je najveća privatna donacija u svrhu nezavisnog istraživanja kanabisa. Broderick je izjavio kako je važno financirati ovakva istraživanja kako bi medicinska zajednica i javnost mogli donositi informirane odluke vezane uz konzumaciju marihuane, prenosi portal Idesh.net.

Izvor: Unsplash

"Želim destigmatizirati razgovor o kanabisu – što znači i osigurati činjenice medicinskoj zajednici, ali i javnosti. Tako ćemo svi raditi s istim informacijama. Trebamo zamijeniti retoriku s istraživanjima.", rekao je.

Kako piše Idesh, novac od donacija će biti utrošen na trogodišnje istraživanje u kojem će znanstvenici analizirati utjecaj marihuane na razvoj mozga, sustav organa te opće zdravlje. U Americi je marihuana legalizirana u 10 država za rekreativnu upotrebu, a medicinski je legalna u 33 američke savezne države. Stigma oko marihuane polako blijedi, a ovakvi veliki iznosi uspješnih ljudi skreću pažnju na pozitivne stavke ove biljke.

...Skuplja prašinu: Agronomski fakultet dobio opremu za uzgoj \'vutre\' i dalje ne znaju smiju li ju koristiti...


Bruce Bean, profesor neurobiologije na Harvardu je izjavio kako će ova donacija pomoći provesti kritično istraživanje vezano za neurobiologiju kanabinoida što će kasnije omogućiti novi pristup pri tretiranju boli, epilepsije, sna i poremećaja raspoloženja.

Izvor: Unsplash

Svaka čast plemenitom gospodinu! Primjerice, kod nas ovako nešto (vjerojatno) ne bi moglo zaživjeti jer oprema za uzgoj marihuane koju je prije više od godinu dana dobio Agronomski fakultet u Zagrebu, i dan danas se ne može koristiti. Zašto? Trebaju dopusnicu, a profesoru zaduženom za istraživanje i sadnju odgovori Ministarstva obrazovanja ne stižu te su upiti fakulteta ignorirani.

Ivana Petrić
izvor: Idesh
foto: ilustracija/unizg