Ivana Petrić u Laganini

Najteži dvoboj ikad: Mrze li studenti više ljetne ili zimske ispitne rokove?

Veljača je jedan od napornijih pa možda i tužnijih mjeseci u godini za studente, a ista stvar je i s lipnjem, a odgovor na pitanje zašto je to tako krije se u dvije horor-riječi: 'ispitni rokovi'.

11. Siječnja 2017 15:41
Online ispiti

Online ispiti Foto: Shutterstock

Ispitni rokovi su bljak, puni stresa i vječne nedoumice "umiti se ili ubiti se" koja uglavnom stupa na samo ispitno jutro. U veljači nam se čini da po pravoj sibirskoj zimi moramo učiti za ispite, a naša drama seže do suludih ideja koje sugeriraju da bi cijeli svijet zimi trebao biti zatvoren u bunker te da se nitko ne bi trebao zamarati polaganjem ispita.

S druge strane, tu su i ljetni ispitni rokovi koji nam isto tako uopće nisu dragi. Jasno je da naš hejt nema veze s godišnjim dobom nego s ispitima, pa u vječnoj borbi zima vs. ljeto samo jedan pobjeđuje. U mom slučaju luzer je ljeto jer učiti za vrijeme najveće žege mi nije omiljena zanimacija, odnosno, tu radnju mrzim iz dna duše.


...Vrijeme ti curi kroz prste, a ispiti se bliže? Organiziraj se uz pomoć ovih super alata...


Budući da sam posljednje dvije godine studirala izvanredno u Zadru, vječno sam se šalila da je sreća u nesreći to što se nakon pada na ispitu mogu samo baciti u more i to sa sidrom. Jedne godine čitav lipanj provela sam tamo te se dizala rano ujutro kako bih sve stigla naučiti jer bih se kasnije doslovno zalijepila za stolicu i oderala si pola kože s nogu prilikom dizanja. Odvratno sam se znojila i stalno maštala o tome kako ću se baciti u more i šutnuti te sve skripte, knjige i bilješke. Iako će neki na ovo reći "jadna, po vrućini si se mogla okupati u moru", moram napomenuti da mi je ovo s morem zapravo dosta odmoglo jer bih uvjerila samu sebe da sam "solidno naučila za ispit" i vodila se krilaticom "pomalo" i "dobro je sve" samo kako bih što prije toćala noge u plićaku.


...Kolokviji su vrijeme za odmaranje: Stvari koje će razumjeti samo oni koji ne uče za kolokvije...


Sjećam se da su se brojni kolege obmanjivali time da će popodne učiti na plaži, čak sam i ja pokušala, ali bez previše uspjeha. No, to je moja priča i drugi ljudi imaju drugačije preferencije pa ne gaje svi hejt prema ljetnim ispitnim rokovima jer mnogi smatraju da su i zimski jednako okrutni.

Studentica iz Zadra, Lea, kaže kako su joj jednako mrski i zimski i ljetni rokovi premda malu prednost u tom dvoboju odbojnosti imaju rokovi u veljači.

"Kada čujem samo riječ 'ispit' već padam u nesvijest od muke, a sada je li rok u veljači ili u lipnju tako je svejedno. Ako se već baš moram odlučiti za gore rokove reći ću zimski jer zima me nekako uljuljka, osobito nakon svih ovih blagdana i bjesomučnog prejedanja. Želim samo spavati, a osim toga sve odlične serije su došle kao i nove sezone tako da ću radije gledati Vikinge nego čitati skriptu od 500 stranica. Ljeto me ipak nekako probudi pa mi je sve lakše, mislim da su blagdani zapravo glavni krivac za to što manje volim zimske rokove, možda glup razlog, ali tako je", kaže studentica.

No, isti stav o rokovima ne dijeli i FER-ovac Ivan jer on teško ispite podnosi ljeti. Kaže kako mu je tada glava na sto strana samo ne ondje gdje bi trebala biti – među knjigama.

...Ponesite šatore i vreće za spavanje: Kako izgledaju knjižnice kada krenu kolokviji...


"Ljetni rokovi su najgori jer doslovno znoj curi iz mene, učim pod ventilatorom, svi papiri lete na sve strane i teško mi se koncentrirati. Kada mi vrućina udari u glavu uopće ne znam gdje sam i samo razmišljam kako ću dopaliti kući u Dalmaciju nakon što to sve završi, a baš zato i trebam učiti da što prije bude gotovo. Ljetni ispitni rokovi su moja najveća noćna mora, a osim toga, tu su i komarci koji me teško ubijaju", otkrio je Ivan.

...Kad se krv razrijedi od kave i život postane niz živčanih slomova: Znakovi da te kolokviji ubijaju...


Kako to uvijek biva, neki studenti su i dalje u nedoumici oko toga koje godišnje doba je gore za polaganje ispita. Studentica Anja iz Osijeka kaže kako joj ispitna razdoblja i po ekstremnoj hladnoći kao i po vrućini apsolutno ne odgovaraju te ju to samo čini još nervoznijom.

"Za vrijeme ispita zimi sam jako nervozna i samo odjednom počnem drhtati čemu uopće ne ide u prilog ova hladnoća. To samo znači da me treskavica hvata svaki put kada krenem prema fakultetu s namjerom polaganja ispita. Ljeti je pak druga priča, ali mi se ni ona jednako ne sviđa jer se užasno znojim kada sam nervozna i to se da primijetiti. Iskreno, ne mogu se odlučiti jer čim o tome razmišljam hvata me panika i nervoza", iskrena je studentica.

Iz ovoga što su nam rekli naši sugovornici možemo zaključiti da nema pobjednika u meču "Zimski rokovi vs. Ljetni rokovi" jer bilo što što ima veze s rokovima studentima ledi krv u žilama, bez obzira na to o kojem se godišnjem dobu radi.